4 Methodes Die Je Meer Pauzes Tijdens Werk Geven!
06 november 2014 
3 min. leestijd

4 Methodes Die Je Meer Pauzes Tijdens Werk Geven!

Meer pauzes tijdens je werk terwijl je productiever wordt en meer resultaat haalt!? Het blijkt namelijk dat meer korte pauzes je beter laat focussen, scherper houdt en tevens beter voor je lijf is! Ik heb 4 methodes voor je op een rijtje gezet!

Klinkt te mooi om waar te zijn?

Dat is het zeker niet! Er zijn meerdere wetenschappelijke feiten die aantonen dat het inlassen van korte pauzes tijdens werk je productiviteit verhogen. Daarnaast is het goed voor je gezondheid doordat je de zittende dagbesteding kan doorbreken.

Om de pauzes tijdens het werk effectief te laten zijn, is het goed om gebruik te maken van onderzochte methodes. Ik heb hieronder 4 methodes voor je uitgeschreven die je kan gebruiken om een korte pauze tijdens je werk in te lassen.

 

  1. De Pomodoro methode

Eén van de meest voorkomende methodes voor het inlassen en uitvoeren van korte pauzes, zeker wanneer je druk bent, is het werken in kleine etappes. De pomodoro methode is hiervoor uitermate geschikt en werkt heel simpel.

Zet een timer op 25 minuten en neem wanneer die afgaat 5 minuten pauze. Beweeg, rek je uit, haal wat te drinken of ontspan gewoon even op je stoel (het liefst iets met beweging). Heb je vier pomodoro sessies gehad neem dan een langere pauze van ongeveer 30 minuten.

 

Pomodoro Methode

 

Het werken in zulke korte periodes helpt je afleidingen te weerstaand en je meer te focussen op een specifieke taak. Een duidelijk begin en eind voor het voltooien van vooraf bepaalde werkzaamheden met de timer als soort van “deadline” maakt dat je sneller beslissingen neemt.

 

  1. 90 minuten werk blokken

Wil je meer tijd om langere tijd onafgebroken op je werk te focussen? Dan is het werken in een 90 minuten interval een goede manier om je werk productiviteit te maximaliseren. Deze methode maakt gebruik van het natuurlijke dagelijkse ritme van het lichaam.

Onderzoekers ontdekten het 90 minuten ritme al tijdens het onderzoeken van de slaap cyclus die we doorlopen tijdens het slapen. Maar het blijkt dat deze cyclus ook blijft bestaan wanneer we wakker zijn waarbij je mate van alertheid omhoog en naar beneden gaat in de cyclus. Het 90 minuten ritme wordt ook wel het “Ultradian Ritme genoemd.

 

Ultradian Ritme

 

Het blijkt ook uit onderzoek dat de best presterende sporters trainen in een gefocuste sessies van niet langer dan 90 minuten. De conclusie die Prof. K. Anders Ericsson kon trekken uit de Utradian Ritme was;

“Om maximale vooruitgang te halen uit training op de lange termijn, dient uitputting voorkomen te worden en moet de training of inspanning beperkt worden tot een mate waarvan iemand volledig kan herstellen op dagelijkse of wekelijkse basis.”

Koppel je dit naar je dagelijkse werkzaamheden gaat deze conclusie volledig op. Wat heb je aan een werknemer die na een aantal dagen of weken minder alert, scherp en vermoeid is?! Dat is eigenlijk een goede vraag die je beter aan jouw werkgever kan stellen!

 

  1. De 52-17 methode

Een derde methode om korte pauzes in te lassen is een splitsing van de Pomodoro methode en het Utradian Ritme. Recent onderzoek geeft aan dat het wel eens het meest productieve schema van allemaal kan zijn.

Uit een onderzoek van de Draugiem Group naar de gewoontes van de meest productieve werknemers bleek dat de meest productieve werknemers 52 minuten achter elkaar werken, vervolgens een pauze nemen van 17 minuten waarna ze het werk weer oppakken. De conclusie hiervan was dat er gewerkt werd met een doel.

 

52 17 Methode 2

 

De reden voor het feit dat deze mensen het meeste werk gedaan kregen in deze korte tijd is dat ze hun werk periodes van 52 minuten gebruikten als sprints. Intensieve aandacht tijdens een werk sessie met een gesteld doel om vervolgens in 17 minuten bij te komen van de geleverde inspanningen. Kortom het werken met een bepaald doel zorgt voor meer productiviteit.

 

  1. Twee keer per dag 15 minuten pauze

Als bovenstaande ritmes je niet aanstaan probeer dan ten minste je ochtend en middag op te delen door het nemen van een 15 minuten durende pauze. Even een onderbreking van je werkzaamheden om mentaal en lichamelijk bij te tanken. Het blijkt dat 3 uur in de middag het minst productieve tijdstip is dus probeer die pauze zeker niet te missen!

Zet je timer en aan het werk!                

Een tip voor het gebruik bij deze werk methode of één van de andere is het gebruiken van een Timer of bijvoorbeeld de “Focus Booster” om ervoor te zorgen dat je jezelf houdt aan de gestelde werktijd.

Ga ermee aan de slag en de praktijk zal uitwijzen wat de wetenschap laat zien! Overtuig je baas van de voordelen en wetenschappelijke feiten die het opbreken van je werkdag laat zien en jullie worden er allebei beter van!

Over de schrijver
Bastin Hofman is de oprichter en eigenaar van de Lage Rugpijn Fysio.nl. Sinds 2006 begeleid hij dagelijks als, Fysio-Manueeltherapeut, mensen naar een pijnvrije rug. Zijn specialisme van rugpijn wordt onderbouwd vanuit zijn wetenschappelijke opleiding als Master Manueeltherapeut (Msc) en Psychomische Fysiotherapeut (i.o). Inmiddels doorliepen al meer dan 2500+ mensen zijn "Online Screening" en hij heeft meer dan 250+ rugpijn gerelateerde video's en artikelen beschikbaar.
Reactie plaatsen

Gratis Rug "Screening"

Binnen 10 minuten ontdek je GRATIS wat de oorsprong van jouw lage rugpijn is. Bang voor een hernia? De Screening ontleedt jouw rugpijn op basis van wetenschappelijke feiten en praktische vragen met een duidelijke conclusie.
50%
Download Gratis