Acute Lumbago? Het Eerste en Beste wat je kan Doen
25 januari 2024 
2 min. leestijd

Acute Lumbago? Het Eerste en Beste wat je kan Doen

Heb je last van acute lumbago, die intense pijn in je onderrug die je bewegingsvrijheid beperkt? In deze blog en video deel ik vier eenvoudige en effectieve oefeningen die je thuis kunt uitvoeren om de acute lumbago te verlichten en de stijfheid in je rug te verminderen. Daarbij geef ik je 4 eenvoudige tips om die passend zijn bij acute lumbago.

Acute Lumbago Oefeningen

Deze oefeningen richten zich op verschillende bewegingsrichtingen en je kunt ze gemakkelijk uitvoeren op een mat of tapijt in je eigen huis. Het mooie is dat je de intensiteit van de oefeningen kunt aanpassen aan jouw behoeften en de mate van pijn die je op dit moment ervaart.


Oefening 1: Flexie van de Onderrug

De eerste oefeningen is gericht op het buigen van de onderrug. Ga op je rug liggen op een comfortabele ondergrond. Buig je knieën en plaats je voeten plat op de grond. Houd je handen bij je zij en beweeg je knieën rustig naar je borst toe. Herhaal deze beweging en voel de rek in je onderrug. Pas de intensiteit aan op basis van je pijngrens.

Oefening 2: Rotatie van de Rug

De tweede oefening is gericht op het draaien van de rug. Houd je knieën gebogen en laat ze rustig naar één kant vallen, en dan naar de andere kant. Deze beweging helpt bij het verbeteren van de mobiliteit in je rug. Onthoud dat je de intensiteit en bewegingsuitslag kunt aanpassen aan je eigen behoeften en pijngrens.

Oefening 3: Zijwaartse Beweging

De derde oefening is gericht op het zijwaarts buigen van de rug. Strek je benen uit en houd ze recht. Schuif je hakken langs elkaar terwijl je je bekken omhoog tilt. Hierdoor ontstaat een stretch aan de zijkanten van je rug. Begin met een kleine beweging en bouw het geleidelijk op terwijl je comfortabel bent.

Oefening 4: Hol en Bol Oefening

Ga op handen en knieën zitten met je handen onder je schouders en je knieën onder je heupen. Kantel je bekken naar voren om je rug hol te maken en trek het vervolgens naar achteren om je rug bol te maken. Herhaal deze beweging en pas de intensiteit aan op basis van je huidige beweeglijkheid en pijngrens.

Extra Tips bij Acute Lumbago

Naast het doen van deze oefeningen heb ik nog een aantal tips bij acute lumbago. De meeste mensen herstellen goed van acute lumbago binnen een aantal weken. Om te zorgen dat jij daar een van bent kan je de volgende tips gebruik bij en naast de acute lumbago oefeningen:

  1. Neem je tijd: Forceer geen van de bewegingen. Ga langzaam en zorgvuldig te werk, en respecteer de signalen van je lichaam. Als een oefening te pijnlijk is, stop dan onmiddellijk en raadpleeg een zorgverlener.
  2. Doe de oefeningen regelmatig: Herhaal deze oefeningen dagelijks, bij voorkeur meerdere keren per dag, om de beste resultaten te behalen. Consistent blijven bewegen is cruciaal bij het behandelen van acute lumbago.
  3. Warmte kan helpen: Het aanbrengen van warmte op het getroffen gebied voor het uitvoeren van de oefeningen kan helpen om de spieren te ontspannen en de mobiliteit te verbeteren. Een warmtekussen of een warm bad kan niet alleen prettig zijn, maar ook erg behulpzaam.
  4. Luister naar je lichaam: Als je merkt dat een bepaalde oefening de pijn verlicht en de mobiliteit verbetert, concentreer je dan op die specifieke oefening. Je hoeft niet alle oefeningen in één sessie te doen als sommige pijnlijk zijn.

Acute Lumbago Tips

Volledig Plan bij Acute Lumbago

Als je serieus bent over het verlichten van acute lumbago en het herstellen van je rug, overweeg dan mijn uitgebreide lage rugpijn herstelprogramma. In dit programma begeleid ik je met specifieke en gedetailleerde oefeningen, zodat je binnen slechts 7 minuten per dag, gedurende 8 tot 12 weken, volledige verlichting kunt ervaren.

In het programma richten de oefeningen zicht mobiliteit, motorische controle en spierkracht om ervoor te zorgen dat je rug weer soepel, sterk en stabiel wordt. Zodat je niet alleen van je acute lumbago afkomt, maar ook herhaling van je lumbago klachten kan voorkomen. Bekijk mijn lage rugpijn herstelprogramma en laat me je helpen op weg naar een pijnvrije rug.

Je verdient het! Veel succes!

Over de schrijver
Bastin Hofman is de oprichter en eigenaar van de Lage Rugpijn Fysio.nl. Sinds 2006 begeleid hij dagelijks als, Fysio-Manueeltherapeut, mensen naar een pijnvrije rug. Zijn specialisme van rugpijn wordt onderbouwd vanuit zijn wetenschappelijke opleiding als Master Manueeltherapeut (Msc) en Psychomische Fysiotherapeut (i.o). Inmiddels doorliepen al meer dan 2500+ mensen zijn "Online Screening" en hij heeft meer dan 250+ rugpijn gerelateerde video's en artikelen beschikbaar.
Reactie plaatsen

Gratis Rug "Screening"

Binnen 10 minuten ontdek je GRATIS wat de oorsprong van jouw lage rugpijn is. Bang voor een hernia? De Screening ontleedt jouw rugpijn op basis van wetenschappelijke feiten en praktische vragen met een duidelijke conclusie.
50%
Download Gratis