Zitten Is Het Nieuwe Roken!
26 juni 2014 
4 min. leestijd

Zitten Is Het Nieuwe Roken!

 

Langdurig zitten is niet waar we van nature voor zijn gemaakt. Val niet van je stoel als je dit leest. Maar zitten is net zo gevaarlijk als roken. En het is in opkomst!

 

Meerdere onderzoeken laten zien dat het zitten haast net zo slecht voor je is als roken. Het menselijk lichaam is ontworpen om te lopen en mensen hebben dat voor millennium lang ook heel veel gedaan! Maar recentelijk blijkt dat de meeste mensen voor meer dan de helft van de tijd zittend doorbrengen.

Ondanks dat het vaak als een  comfortabele houding wordt ervaren. Zorgt het zitten voor een hoop problemen waarvan verminderde doorbloeding, diverse pijntjes en rugpijn er enkele zijn. Het is dan ook niet vreemd dat tegenwoordig meer dan de helft tot wel 80% van de mensen wel eens lage rugpijn ervaart!

 

De wereld waarin we zitten!

 

Zitten en de Obesitas Epidemie

Zitten zou wel eens een grotere invloed kunnen hebben op obesitas (overgewicht) dan een gebrek aan lichamelijke beweging.

We gebruiken namelijk niet veel energie wanneer we stil zitten, wat zonder twijfel vaak het geval is bij veel mensen. Maar het niet veel energie verbruiken is eigenlijk een andere manier om te zeggen dat je weinig calorieën verbruikt. Wat eigenlijk weer een manier is om te zeggen “kijk uit voor die extra kilo’s”.

 

Zitten en Overgewicht

In die zin kan je discussiëren over de vraag of het de stoel is of het “mes en vork” die verantwoordelijk is voor de toenemende mate van mensen met overgewicht. Een persoon die namelijk een kantoorbaan heeft zou slechts 300 calorieën kunnen verbruiken tijdens zijn werk. Terwijl diezelfde persoon waarschijnlijk rond de 2300 calorieën zou kunnen verbruiken met een baan waarbij hij fysiek actief is.

Je kan in dat opzicht het menselijk lichaam vergelijken met een mooie auto die je dag in dag uit stil laat staan. Op een gegeven moment gaat de motor haperen als je hem wilt gaan starten. Omdat een auto net als een je eigen lichaam niet gemaakt is om de hele dag stil te staan (zitten).

Het opnemen van de schade van het zitten

Uren aan je bureau zitten tot het eind van de dag, zwoegend en ijverig, zou je kans op een promotie kunnen vergroten. Maar dat doet het ook op het oplopen van diabetes, hart klachten en zelfs een vroege dood.

Er zijn namelijk schokkende cijfers tussen mensen die hun meeste tijd zittend besteden en mensen die dat zo min mogelijk doen. De kans bij zittende mensen op;

  • Diabetes (112%)
  • Hart aandoeningen (147%)
  • Overlijden door hartaandoeningen (90%)
  • Overlijden vanwege alle oorzaken van hierboven (49%) is aanzienlijk.

Dat heeft tot gevolg dat meerdere doktoren zitten uitroepen tot het nieuwe roken. Uit onderzoek uit Australië blijkt dat elk uur dat iemand zittend TV kijkt dat hij 22 minuten afhaalt van zijn levensverwachting. In vergelijking wordt geschat dat wanneer een roker een sigaret rookt hij zijn leven verkort met 11 minuten.

Zittende rokers opgepast!

 

Zitten het nieuwe Roken

 

Hoe komt het dat zitten zo slecht is?!

Zitten is namelijk niet alleen lui in het verbranden van calorieën. Onderzoek laat namelijk zien dat zitten ook de productie van het enzym “lipoproteïne” onderdrukt. Welk essentieel is voor het verbranden van slecht cholesterol (LDL) naar het goede cholesterol (HDL).

Wat een korte verklaring geeft voor de toegenomen kans op hart aandoeningen door het zitten. Zitten kan daarnaast ook leiden tot weerstand voor het opnemen van insuline, en daardoor een verminderde stofwisseling (metabolisme) van suiker. Wat uiteindelijk kan leiden tot het ontstaan van diabetes.

 

ldl-hdl

Is sporten de oplossing voor het vele zitten?

Zou je met het doen van veel buik en rugspier oefeningen dit probleem oplossen? Kan je na het doen van oefeningen daarna de rest van de dag ontspannen gaan zitten? Onderzoekers zeggen van niet!

Ondanks het vele goede dat oefeningen voor je brengen, is het geen vaccin tegen de nadelen van het langdurig zitten. Het verbranden van de nodige calorieën weegt niet op tegen het op korte termijn teniet doen van je effecten van je training. Als voorbeeld, je lipoproteïe productie kan namelijk al met 90% afnemen in een aantal uur.

 

Hoe dit nu aan te pakken?

Er zijn meerdere manieren om onze voorliefde om te gaan zitten te overwinnen. Tegenwoordig zijn er zelfs mensen die een staande werkplek organiseren. Of zelfs nog beter een lopende werkplek ontwerpen! In Amerika schijnt dit een hele opkomst te zijn!

Onderzoek laat ook zien dat je het glucose (suiker) metabolisme al kan verbeteren met een 2-minuut durende loop iedere 20 minuten. Dus het gaat vooral om het onderbreken van een lange zit periode! En het laten draaien van je motor of wel stofwisseling!

 

Staand werken

 

Sta op en beweeg!

Dus voor je gezondheid is het van belang dat je jouw motor de hele dag laat draaien. Het doen van oefeningen of trainen voor een korte periode weegt niet op tegen de hele dag stil zitten. Het gaat om de totale hoeveelheid energie die je verbruikt over de hele dag.

De hele dag stil zitten is slecht voor je gezondheid of je erna nou gaat sporten of alsnog op de bank gaat hangen. Het is slecht of je nou iemand bent met overgewicht of het lichaam hebt van een marathon loper! Het blijkt namelijk dat het onderbreken van je tijd dat je zit cruciaal en belangrijker is voor je gezondheid dan sporten.

Dus Sta Op! En Beweeg!

Over de schrijver
Bastin Hofman is de oprichter en eigenaar van de Lage Rugpijn Fysio.nl. Sinds 2006 begeleid hij dagelijks als, Fysio-Manueeltherapeut, mensen naar een pijnvrije rug. Zijn specialisme van rugpijn wordt onderbouwd vanuit zijn wetenschappelijke opleiding als Master Manueeltherapeut (Msc) en Psychomische Fysiotherapeut (i.o). Inmiddels doorliepen al meer dan 2500+ mensen zijn "Online Screening" en hij heeft meer dan 250+ rugpijn gerelateerde video's en artikelen beschikbaar.
Goede Zithouding Tijdens Het Werk? 5 Essentiële Tips!
Door

Goede Zithouding Tijdens Het Werk? 5 Essentiële Tips!

op 26 Aug 2015

[…] wordt niet voor niks gezien als het nieuwe roken vanwege de slechte gezondheidseffecten. Aangezien het lichaam duidelijk gemaakt is om te bewegen en […]

Reactie plaatsen

Gratis Rug "Screening"

Binnen 10 minuten ontdek je GRATIS wat de oorsprong van jouw lage rugpijn is. Bang voor een hernia? De Screening ontleedt jouw rugpijn op basis van wetenschappelijke feiten en praktische vragen met een duidelijke conclusie.
50%
Download Gratis