3 Feiten Voor Resultaatgericht Werken Door Meer Pauzes Te Nemen!
04 november 2014 
3 min. leestijd

3 Feiten Voor Resultaatgericht Werken Door Meer Pauzes Te Nemen!

 

Neem je wel eens een pauze tijdens het werken op kantoor? Nee, omdat het niet hoort bij resultaatgericht werken omdat je te druk bent om een pauze te nemen?! Dan heb ik een aantal interessante feiten voor je die het nemen van een pauze rechtvaardigen.

Je hebt wel meer te doen dan het nemen van een pauze! Doorgaan om het werk snel af te kunnen krijgen is meestal de eerste gedachte! Naast het feit dat het voor je rug van belang is om “actieve” pauze te plannen om je rug soepel te houden. Zijn er meerdere wetenschappelijke feiten die aantonen dat het ook goed is voor het resultaatgericht werken.

3 Wetenschappelijk feiten voor resultaatgericht werken door het nemen van pauzes!

  1. Korte Pauzes voorkomen verveling en verlies van focus

Wanneer je aan een opdracht, project of grote klus begint ben je scherp, fris en vol energie om je werk te voltooien. Dit hou je echter niet uren vol en naarmate de tijd verstrekt zal je productiviteit dalen. Waarom komt dit eigenlijk?

Het lichaam een daarbij ook de hersenen niet gemaakt zijn voor het eindeloos lang focussen op een bepaald onderwerp zoals we vaak doen. Dat komt voort uit het verleden dat de hersenen voor korte periode gefocust waren wanneer er gevaar op de loer lag. Het focussen voor een lange tijd achter elkaar is niet iets waar we van origine voor gemaakt zijn.

Pauzes voor Resultaatgericht Werken 2

Om toch voor langere tijd op een dag je focus te kunnen vasthouden is het van belang dat je een korte periode inlast om je hersenen te ontladen. Het activeren en deactiveren van je doelen stelt je hersenen in staat om wel die focus vast te houden. Die zogenoemde mentale pauzes waarbij je de focus van je werk afhaalt zorgen voor een hogere productiviteit.

  1. Korte pauzes helpen ons om informatie te onthouden en verbindingen te maken

De reden waarom het activeren en deactiveren van je hersenen zo’n positieve invloed heeft op je productiviteit heeft te maken met de stand waarin je hersenen werken. De twee standen waarin je hersenen werken zijn de “gerichte modus” die we gebruiken bij het leren van iets nieuw, schrijven of werken. En de “diffuse modus” wat de meer ontspannen stand is wanneer we niet zo hard denken of dag dromerig zijn.

Beide standen zijn bepalend voor het optimaliseren van je productiviteit! Het blijkt namelijk uit hersenscans dat tijdens het dagdromen  of het dwalen van onze gedachten de activiteit van veel gebieden in de hersenen toeneemt. Een aantal studies hebben laten zien dat de hersenen de moeilijkste problemen op kan lossen terwijl de gedachte afdwalen.

 

Hersen Standen

Dit heb je wellicht wel eens meegemaakt terwijl je in de auto zat of onder de douche stond je met een slimme oplossing kwam. Wanneer je gefocust bent en in je gerichte modus zit houd je tegelijkertijd de toegang tot je diffuse modus tegen. Terwijl juist je diffuse modus vaak nodig is om een nieuw, moeilijk probleem op te lossen.

 

  1. Korte pauzes helpen ons om onze doelen opnieuw te evalueren

Een ander voordeel wat komt uit onderzoek voor het nemen van korte pauze is dat het ons in staat stelt om een stap terug te doen van een taak en ervoor te zorgen dat we alles in het juiste perspectief blijven zien. Wanneer je continu achter elkaar werkt is het makkelijk om je focus te verliezen en jezelf te verdwalen in je werk.

Dit in tegenstelling tot het nemen van een korte pauze waarbij je in al een aantal seconden tot minuten kan nadenken waar je bent gebleven ten opzicht van je uiteindelijk gestelde doel. Het nemen van een korte pauze is een praktisch middel wat ons aanmoedigt om ons bewust te blijven van onze doelstellingen.

Pauzes op het Werk

 

Stop dus met het schuldig voelen voor het nemen van een korte pauze!

Het nemen van een korte pauze tussen je werk door is een wetenschappelijk bewezen effectief en tevens praktische middel voor het herwinnen van je focus, scherpte en verhogen van je creativiteit. Nu is het echter tijd om van deze pauze gebruik te maken ondanks dat de meeste mensen de neiging hebben toch gewoon door te gaan met “harder” werken voor meer resultaat.

 

Jij weet nu wel beter! ;)

Over de schrijver
Bastin Hofman is de oprichter en eigenaar van de Lage Rugpijn Fysio.nl. Sinds 2006 begeleid hij dagelijks als, Fysio-Manueeltherapeut, mensen naar een pijnvrije rug. Zijn specialisme van rugpijn wordt onderbouwd vanuit zijn wetenschappelijke opleiding als Master Manueeltherapeut (Msc) en Psychomische Fysiotherapeut (i.o). Inmiddels doorliepen al meer dan 2500+ mensen zijn "Online Screening" en hij heeft meer dan 250+ rugpijn gerelateerde video's en artikelen beschikbaar.
Reactie plaatsen

Gratis Rug "Screening"

Binnen 10 minuten ontdek je GRATIS wat de oorsprong van jouw lage rugpijn is. Bang voor een hernia? De Screening ontleedt jouw rugpijn op basis van wetenschappelijke feiten en praktische vragen met een duidelijke conclusie.
50%
Download Gratis