Stijve Onderrug Soepel Maken met deze 4 Eenvoudige Oefeningen
23 maart 2024 
2 min. leestijd

Stijve Onderrug Soepel Maken met deze 4 Eenvoudige Oefeningen

Heb je last van een stijve onderrug die gespannen aanvoelt en wil je jouw stijve onderrug soepel maken? Ik weet hoe vervelend kan zijn als je niet soepel kan bewegen of om bewegingen op gang moeten komen vanwege de spanning en stijfheid in je rug.

In de onderstaande video deel ik een reeks eenvoudige en effectieve oefeningen die je thuis kunt doen om de je stijve onderrug soepel te maken en eventuele rugpijn te verminderen. Deze oefeningen zijn ontworpen om verschillende bewegingsrichtingen in je rug los te maken, vergezeld van enkele tips om de oefeningen verder uit te breiden en te intensiveren.

Stijve Onderrug Soepel Maken

Oefening 1: Flexie van de Onderrug

Begin door comfortabel op je rug te liggen, bij voorkeur op een mat of tapijt. Dit zorgt ervoor dat je goed kunt voelen welke bewegingen je rug maakt. Door beide handen je knieën vast te pakken en deze rustig naar je borst te trekken, bevorder je de flexie of buiging van de onderrug. Herhaal deze beweging rustig, waarbij je zelf de intensiteit en frequentie kunt aanpassen op basis van je comfortniveau.

Oefening 2: Rotatie voor Mobiliteit

Blijf op je rug liggen met gebogen knieën en voeten bij elkaar. Laat je knieën naar één kant vallen, draai ze terug naar het midden en herhaal aan de andere kant. Deze rotatieoefening verbetert de mobiliteit van je rug en laat je toe de bewegingsuitslag aan te passen aan je eigen behoeften.

Oefening 3: Zijwaartse Strekoefening

Met gestrekte benen op je rug liggend, schuif je je hielen langs elkaar terwijl je je bekken omhoog beweegt. Deze oefening richt zich op het zijwaarts bewegen van de rug, waarbij je de onderrug links en rechts ten opzichte van elkaar omhoog en naar beneden beweegt.

Oefening 4: Hol en Bol Maken van je Rug

Deze oefening, uitgevoerd in rugligging met gebogen knieën, focust op het kantelen van het bekken. Door je bekken naar voren en achteren te kantelen, maak je je rug hol en bol. Dit bevordert de mobiliteit en flexibiliteit van je wervelkolom.

Aanvullende Tips bij Stijve Onderrug Soepel Maken

Na het uitvoeren van deze oefeningen is het belangrijk om enkele aanvullende tips en aandachtspunten in gedachten te houden:

  • Luister naar je lichaam: Voer de oefeningen uit binnen je eigen grenzen en forceer niets. Als je pijn ervaart, verminder dan de intensiteit of stop tijdelijk.
  • Regelmaat is sleutel: Voor het beste resultaat, integreer deze oefeningen regelmatig in je routine. Consistentie helpt bij het geleidelijk verminderen van stijfheid en het verbeteren van flexibiliteit.
  • Ademhaling: Let op je ademhaling tijdens de oefeningen. Diepe, rustige ademhalingen helpen bij het ontspannen van je spieren en het verhogen van de effectiviteit van elke beweging.

Ik nodig je uit om deze oefeningen zelf uit te proberen en te ervaren hoe ze de stijfheid in je onderrug kunnen verminderen. Bekijk de volledige video voor gedetailleerde instructies en tips om deze oefeningen optimaal uit te voeren. Jouw ruggezondheid is mijn prioriteit, en ik ben hier om je te ondersteunen op je weg naar een soepelere onderrug.

Stijve Onderrug weer Soepel?

Ik hoor graag wat deze oefeningen je hebben opgeleverd en of je hiermee jouw onderrug weer soepel hebt kunnen maken. Hebben de oefeningen je waarde gegeven, vergeet dan zeker niet te abonneren op mijn youtube kanaal. Jouw feedback is belangrijk voor mij, dus laat me weten hoe deze oefeningen voor jou hebben gewerkt en welke andere onderwerpen je graag behandeld zou zien in toekomstige video's in een reactie onderaan deze pagina.

Bedankt voor je bezoek en tot de volgende keer!

Over de schrijver
Bastin Hofman is de oprichter en eigenaar van de Lage Rugpijn Fysio.nl. Sinds 2006 begeleid hij dagelijks als, Fysio-Manueeltherapeut, mensen naar een pijnvrije rug. Zijn specialisme van rugpijn wordt onderbouwd vanuit zijn wetenschappelijke opleiding als Master Manueeltherapeut (Msc) en Psychomische Fysiotherapeut (i.o). Inmiddels doorliepen al meer dan 2500+ mensen zijn "Online Screening" en hij heeft meer dan 250+ rugpijn gerelateerde video's en artikelen beschikbaar.
Reactie plaatsen

Gratis Rug "Screening"

Binnen 10 minuten ontdek je GRATIS wat de oorsprong van jouw lage rugpijn is. Bang voor een hernia? De Screening ontleedt jouw rugpijn op basis van wetenschappelijke feiten en praktische vragen met een duidelijke conclusie.
50%
Download Gratis