Bewegen is Gezond! Maar Wat Levert Het Je Precies Op?
08 augustus 2014 
2 min. leestijd

Bewegen is Gezond! Maar Wat Levert Het Je Precies Op?

 

Terwijl de meest van ons waarschijnlijk wel bewust zijn dat sporten en lichamelijke beweging goed voor je is! Zijn toch niet alle mensen overtuigd van het feit dat bewegen gezond is. Bewegen is gezond voor meerdere aspecten van je lichaam!

Hoeveel bewegen is gezond?

Cijfers van het RIVM laten zien dat gemiddeld ruim een derde van de Nederlanders boven de 19 jaar niet voldoet aan de Nederlandse Norm voor Gezond Bewegen. Dat houdt in dat 1 op de 3 het zelfs al niet redt om 30 minuten per dag te bewegen op een lichte tot matige intensiteit zoals bijvoorbeeld huishoudelijke taken, tuinieren of wandelen.

Ten aanzien van het sporten voldoet slecht een kwart van de Nederlanders boven de 19 jaar aan de zogenoemde Fitnorm. De Fitnorm is gebaseerd op het onderhouden van de fysieke conditie en houdt in dat je minimaal 3x per week  gedurende 20 minuten een (zwaar) intensieve lichamelijke activiteit uitvoert. Voorbeelden hiervan zijn hardlopen, schaatsen, wielrennen, voetballen etc.

Waarom is bewegen gezond?

Diegene die zich kunnen houden aan deze twee normen die samen de Fitnorm vormen, zonder te komen tot overtraining, kunnen grote effecten verwachten op hun gezondheid.

Ten eerste; sporten en bewegen is gezond, omdat het onder andere;

  • De kans op dementie met 40% verlaagd
  • En een 60% lagere kans op cognitieve stoornissen
  • (het vermogen om kennis en informatie op te nemen en te verwerken)

Ten tweede zorgen jonge mensen die regelmatig bewegen en sporten ervoor dat hun bot intensiteit verhoogd, waardoor botbreuken door een val op latere leeftijd voorkomen kunnen worden.

Ten derde zijn er een aantal grote verschillen tussen mensen die een zittende leefstijl hebben en mensen die actieve leefstijl hebben. Deze verschillen zijn te zien in;

  • Een langere levensverwachting
  • Een minder belast hart
  • Hogere maximale zuurstof opname, ook wel VO2 Max genoemd
  • Effectievere zweet reactie ter regulering van de lichaamstemperatuur

Voordelen van sporten en bewegen op je gezondheid!

Er zijn nog meer voordelen van sporten op je gezondheid die ik in een ander artikel heb beschreven. Ik heb het dan onder andere over de het tegengaan van overgewicht, verlagen van je cholesterol en laten toenemen van je spierkracht.

Omdat sporten echter voor 5% deel uitmaakt van iemands totale hoeveelheid lichamelijke activiteit. Er is echter een nog beter en makkelijker middel voor je gezondheid door middel van gewoon te bewegen! Waarbij de conclusie kan worden gemaakt dat 30 minuten per dag minimaal is, maar nog meer alleen maar beter!

Effecten van bewegen en sporten op je lage rugpijn!

Naast de lange termijn effecten van bewegen en sporten op je gezondheid hebben ze ook positieve effecten op het voorkomen en herstellen van lage rugpijn.

Je beweeggedrag en lichamelijke gesteldheid waaronder je fysieke conditie en kracht van je buik en rugspieren kunnen een rol spelen in het ontstaan van lage rugpijn. Maar zeker wanneer je deze op een positieve manier beïnvloed kunnen ze een groot effect hebben op het herstellen van je lage rugpijn.

Lichamelijke inspanning kan ook zorgen voor directe pijnverlichting bij chronische lage rugpijn! Waarbij het effect van lichamelijke inspanning op de verlichting van pijn groter wordt naarmate de inspanning langer duurt. Het heeft een direct lichamelijk effect op de pijn door de aanmaak van je eigen natuurlijke pijnstillers, maar ook door het indirect verminderen van klachten bij mensen met een depressie.

Samengevat een actieve VS zittende lifestyle

In onderstaande Info Graphic staan bovengenoemde feiten voor je op een rijtje. Je maakt zelf de beslissing aan welke kant van de streek je beland met de bijbehorende gevolgen!

Bron: Sarah Klein. Here’s Proof That Exercise Changes Everything. The Huffington Post. Posted: 05/22/2014 8:29 am EDT 

Over de schrijver
Bastin Hofman is de oprichter en eigenaar van de Lage Rugpijn Fysio.nl. Sinds 2006 begeleid hij dagelijks als, Fysio-Manueeltherapeut, mensen naar een pijnvrije rug. Zijn specialisme van rugpijn wordt onderbouwd vanuit zijn wetenschappelijke opleiding als Master Manueeltherapeut (Msc) en Psychomische Fysiotherapeut (i.o). Inmiddels doorliepen al meer dan 2500+ mensen zijn "Online Screening" en hij heeft meer dan 250+ rugpijn gerelateerde video's en artikelen beschikbaar.
Reactie plaatsen

Gratis Rug "Screening"

Binnen 10 minuten ontdek je GRATIS wat de oorsprong van jouw lage rugpijn is. Bang voor een hernia? De Screening ontleedt jouw rugpijn op basis van wetenschappelijke feiten en praktische vragen met een duidelijke conclusie.
50%
Download Gratis