Stijve Onderrug Oefeningen voor een Soepele Onderrug
23 maart 2024 
2 min. leestijd

Stijve Onderrug Oefeningen voor een Soepele Onderrug

Heb je last van een stijve onderrug en ben je op zoek naar stijve onderrug oefeningen? Voelt je rug soms aan als een strakgespannen boog die maar niet wil ontspannen? Je bent niet alleen. Een stijve onderrug is een veelvoorkomend probleem, vooral in een tijd waarin we veel zitten. Met de juiste oefeningen kun je je onderrug weer soepel en sterk maken, in dit blog en bijbehorende video laat ik je specifieke oefeningen zien die je kan doen bij een stijve onderrug.

Ik deel vier eenvoudige, maar effectieve oefeningen die speciaal ontworpen zijn om de stijfheid in je onderrug aan te pakken. Deze oefeningen zijn niet alleen bedoeld om de soepelheid te verbeteren, maar ook om de spanning die je in je rug voelt, te verminderen. Bekijk onderstaande video of lees de omschrijving van de oefeningen. Ik hoor graag in een reactie achter bij de video of onderaan dit bericht wat de oefeningen hebben gedaan voor je stijve onderrug.

Stijve Onderrug Oefeningen

Oefening 1: Flexie voor Ontspanning

Begin door comfortabel op je rug te liggen op een zachte ondergrond. Trek beide knieën naar je borst en omhels ze zachtjes. Beweeg je knieën rustig heen en weer. Deze beweging helpt om de spanning in je onderrug te verminderen en bevordert een gevoel van ontspanning in het gebied.

Oefening 2: Dynamische Rotatie voor Verbeterde Mobiliteit

Terwijl je nog steeds op je rug ligt, buig je knieën met je voeten plat op de grond. Laat je knieën zachtjes naar één kant vallen, voel de stretch en houd even vast. Breng ze vervolgens terug naar het midden en herhaal de beweging aan de andere kant. Deze oefening bevordert de mobiliteit en flexibiliteit van je wervelkolom.

Oefening 3: Zijwaartse Stretch voor Flexibiliteit

Voor de derde oefening, blijf je op je rug liggen met je benen gestrekt. Beweeg je hielen langs elkaar terwijl je je bekken lichtjes omhoog tilt. Deze zijwaartse beweging helpt om de zijkanten van je rug te stretchen, waardoor de flexibiliteit wordt verbeterd en spanning wordt verminderd.

Oefening 4: Hol en Bol

Eindig met een oefening die de natuurlijke beweging van je wervelkolom stimuleert. Begin in rugligging met gebogen knieën. Kantel je bekken naar voren om je rug hol te maken en houd even vast. Kantel vervolgens je bekken naar achteren om je rug te bollen en houd ook deze positie even vast. Deze afwisselende beweging helpt om je rugspieren te ontspannen en de mobiliteit van je wervelkolom te verbeteren.

Tips bij Stijve Onderrug Oefeningen

Het is belangrijk om deze oefeningen binnen je eigen grenzen uit te voeren. Als je merkt dat de spieren beginnen te ontspannen, kun je de beweging geleidelijk groter maken, langer vasthouden of de intensiteit verhogen. Luister altijd naar je lichaam en forceer niets.

Door deze oefeningen regelmatig te integreren in je routine, kun je werken aan een soepelere en sterkere onderrug. Begin vandaag nog en ervaar de voordelen van een flexibelere rug.

Effect oefeningen op je Stijve Onderrug?

Ik hoop dat bovenstaande oefeningen je stijve onderrug soepeler hebben gemaakt. Laat gerust even weten wat het effect van de oefeningen is op jouw rug. Dit kan je doen door een reactie hieronder of bij de bovenstaande video achter te laten.


Over de schrijver
Bastin Hofman is de oprichter en eigenaar van de Lage Rugpijn Fysio.nl. Sinds 2006 begeleid hij dagelijks als, Fysio-Manueeltherapeut, mensen naar een pijnvrije rug. Zijn specialisme van rugpijn wordt onderbouwd vanuit zijn wetenschappelijke opleiding als Master Manueeltherapeut (Msc) en Psychomische Fysiotherapeut (i.o). Inmiddels doorliepen al meer dan 2500+ mensen zijn "Online Screening" en hij heeft meer dan 250+ rugpijn gerelateerde video's en artikelen beschikbaar.
Reactie plaatsen

Gratis Rug "Screening"

Binnen 10 minuten ontdek je GRATIS wat de oorsprong van jouw lage rugpijn is. Bang voor een hernia? De Screening ontleedt jouw rugpijn op basis van wetenschappelijke feiten en praktische vragen met een duidelijke conclusie.
50%
Download Gratis