Bij Behandeling Lage Rugpijn Is Bestrijden Fysieke Inactiviteit Essentieel
10 augustus 2014 
3 min. leestijd

Bij Behandeling Lage Rugpijn Is Bestrijden Fysieke Inactiviteit Essentieel

Behandeling lage rugpijn en het herstel gaat zoals veel dingen in het leven niet vanzelf. Een goede behandeling van lage rugpijn is noodzakelijk om voorkomen dat je klachten chronisch worden en volledig over gaan. Het voorkomen of bestrijden van fysieke inactiviteit is bij de behandeling van lage rugpijn essentieel!

Behandeling lage rugpijn gevaren!

Fysieke inactiviteit wordt hedendaags gezien als het grootste publieke gezondheidsprobleem van de 21e eeuw. Fysieke inactiviteit en deconditioneren zijn geassocieerd met een hoop chronische aandoeningen waarvan chronische lage rugpijn er één is. Het kan niet alleen een oorzaak zijn van lage rugpijn, maar ook lijden tot een lagere tolerantie voor fysieke activiteiten met vele beperkingen in het dagelijks leven tot gevolg.

Er kunnen verschillende oorzaken zijn waarom iemand met lage rugpijn minder actief wordt. Er bestaat vaak een beeld bij mensen die chronische lage rugpijn ontwikkelen dat de pijn in de rug nog wel eens wordt aangezien als bedreigend wat kan lijden tot bewegingsangst met alle gevolgen van dien. Angst voor bewegen hang nauw samen met het;

  • Deconditioneren van het lichaam
  • Verhogen van de kans op een depressie
  • Verhoogde lichamelijke beperkingen
  • Verhoogde mate van pijn

 

Fysieke inactiviteit bij mensen met chronische lage rugpijn

Behandeling Lage RugpijnHet is een feit dat mensen met chronische lage rugpijn over het algemeen dus minder lichamelijk actief zijn tijdens de dag ten opzichte van mensen die geen rugpijn hebben. En het aparte erbij is dat blijkt uit onderzoek dat alleen al de gedachte dat je minder actief bent door de pijn die je ervaart ervoor kan zorgen dat je meer beperkt gaat worden in je dagelijks handelen.

Dat het zitten ook wel wordt gezien als het nieuwe roken vanwege de vele negatieve effecten op alle grote processen in het lichaam. Het verhoogd duidelijk de kans op het ontstaan van lage rugpijn, maar het zorgt ook voor een grotere kans op een negatief herstel van je pijn!

 

Fysieke fitheid bij mensen met chronische lage rugpijn

Een adequaat niveau van fysieke fitheid wordt ook wel omschreven als de mogelijkheid om dagelijkse handelingen met kracht en alertheid uit te voeren zonder het optreden van vermoeidheid om de taak uit te voeren. Waarbij voldaan kan worden om die dagelijkse handelingen uit te voeren met een meer dan gemiddelde optredende fysieke stress.

Wanneer ik spreek over het deconditioneren van het lichaam betekent dat simpel weg dat je conditie of fysieke fitheid verminderd. Dit kan betrekking hebben op verschillende factoren zoals je;

  • Lichaamssamenstelling en botdichtheid
  • Spierkracht, uithoudingsvermogen en beweeglijkheid
  • Lichaamshouding en balans
  • Maximale inspanningsvermogen, ademhaling en hartslag
  • Het vermogen om voeding om te zetten in energie

 

Lichaamssamenstelling en botdichtheid

Verminderde lichamelijke activiteit leidt meestal tot gewichtstoename en verandering in je lichaamssamenstelling. Mensen met chronische lage rugpijn hebben over het algemeen een hoger gemeten vet percentage in vergelijking met gelijkgestemde mensen zonder rugpijn.

Verminderde lichamelijke activiteit heeft tevens een mindere botdichtheid tot gevolg en uit recent onderzoek kwam naar voren dat een mensen met chronische lage rugpijn vaak ook een mindere botdichtheid hebben. Daar heb je op dit wellicht geen last van maar in de toekomst kan dat zorgen voor een vergrote kans op botbreuken en osteoporose.

 

Spierkracht en uithoudingsvermogen

Het minder gebruiken van je spieren zorgt voor een verandering in structuur van je spiervezels. Dit wordt niet alleen gezien bij mensen na een periode van immobilisatie (bijv. na gips of bedrust) maar ook ten gevolg van inactiviteit met een snellere veroudering en kans op chronische aandoeningen als gevolg.

Spier atrofie of wel het dunner en zwakker worden van je spieren wordt dan ook vaak gevonden bij mensen met chronische lage rugpijn in zowel de rug als heup spieren. Deze pathologische veranderingen kunnen ertoe lijden tot veranderingen in je spier zenuw systeem waardoor je pijn ervaring wordt beïnvloed.

 

Goede behandeling lage rugpijn voorkomt dit!

Wanneer je een periode van acute lage rugpijn doormaakt heeft dat altijd tot gevolg dat je kleine spieren rond je rug geremd worden in hun werking. Bij een normaal herstel wat inhoud dat je binnen 6 weken van je klachten af bent zullen de kleine spieren zich automatisch ook herstellen.

Wanneer je klachten echter langer dan 3 maanden aanhouden heeft dat tot gevolg dat de verminderde werking van je kleine spieren ook aanhoudt. Een lage niveau van lichamelijke activiteit en fitheid is een aangetoonde risico factor voor het ontwikkelen van chronische lage rugpijn.

Een reden daarbij is dat is vastgesteld dat mensen met chronische lage rugpijn vaker niet werken waardoor ook het activiteiten niveau minder is. Dit heeft weer tot gevolg dat het lichaam minder belastbaar wordt.

 

Wat nu te doen in de behandeling van lage rugpijn?!

Behandeling Lage RugpijnHet behouden van je lichamelijke fitheid en uitvoeren van lichamelijke activiteit levert je veel gezondheidsvoordelen op naar mate je ouder wordt en is bepalend in het herstel van je lage rugpijn. Wanneer je goed wilt herstellen van je lage rugpijn is het noodzakelijk dat je niet alleen lichamelijk actief blijft in je dagelijkse activiteiten, maar ook je lichamelijke fitheid op peil houd!

Daarnaast kan het op korte termijn je veel opleveren, omdat lichamelijke activiteit een natuurlijke manier is om je directe pijnverlichting te geven!

 

Bron: J. Verbunt, R. Smeets, H. Wittink. Cause or effect? Deconditioning and chronic low back pain. PAIN 149 (2010) 428–430.

Over de schrijver
Bastin Hofman is de oprichter en eigenaar van de Lage Rugpijn Fysio.nl. Sinds 2006 begeleid hij dagelijks als, Fysio-Manueeltherapeut, mensen naar een pijnvrije rug. Zijn specialisme van rugpijn wordt onderbouwd vanuit zijn wetenschappelijke opleiding als Master Manueeltherapeut (Msc) en Psychomische Fysiotherapeut (i.o). Inmiddels doorliepen al meer dan 2500+ mensen zijn "Online Screening" en hij heeft meer dan 250+ rugpijn gerelateerde video's en artikelen beschikbaar.
Reactie plaatsen

Gratis Rug "Screening"

Binnen 10 minuten ontdek je GRATIS wat de oorsprong van jouw lage rugpijn is. Bang voor een hernia? De Screening ontleedt jouw rugpijn op basis van wetenschappelijke feiten en praktische vragen met een duidelijke conclusie.
50%
Download Gratis