Goedkoop Middel Voor Directe Pijnverlichting Bij Chronische Lage Rugpijn!
13 maart 2014 
1 min. leestijd

Goedkoop Middel Voor Directe Pijnverlichting Bij Chronische Lage Rugpijn!

Heeft u langdurige pijnklachten in de lage rug. En zoekt u iets voor een direct verlichting van de pijn? Dan is er een gezond en goedkoop middel beschikbaar!

Dat is middel is een portie lichamelijke inspanning. Zoals een paracetamol pijnverlichting kan geven bij acute pijn. Zo zijn er aanwijzingen dat lichamelijke inspanning directe verlichting kan geven bij Chronische Lage Rugpijn.

Het blijkt dat alle vormen van training effect hebben en hoe langer de training duurt des te groter het effect. Dit effect is gemeten bij mensen met chronische lage rugpijn en depressie. Waarbij depressie vaak ook een verschijnsel is bij de aanwezigheid van chronische lage rugpijn.

Twee gangbare ideeën voor de directe pijnverlichting

  • Dat het onder de knie krijgen van een als moeilijk beschouwde vaardigheid (bepaalde sporten) leidt tot meer zelfvertrouwen, zelfredzaamheid en een beter vermogen om persoonlijke problemen het hoofd te bieden.
  • Dat er stoffen in het brein vrijkomen bij lichamelijke inspanning. Die een min of meer bewezen antidepressieve werking hebben. Het kan hierbij gaan om de neurotransmitters serotonine, dopamine en noradrenaline, en/of de morfine achtige endorfinen.

–> Deze stoffen zijn verantwoordelijke voor euforische gevoel na het sporten en geven pijnvermindering. Wanneer iemand zegt in een soort “roes” te komen door het sporten. Of dat het sporten zo’n lekker gevoel geeft zijn deze stoffen daar voor verantwoordelijk.

Wat voor soort lichamelijke training geeft dit effect?

De lichamelijke inspanning dient hier gericht te worden op het trainen van het (aerobe) uithoudingsvermogen. Ook wel vaak gewoon je conditie genoemd. Richtlijnen voor het trainen van je conditie is dat de inspanning;

  • Een duur heeft van 20-30 minuten
  • Een intensiteit tussen de 50-85% van het maximale inspanningsvermogen

Met behulp van welke sport of inspanning u dit invult is per persoon verschillend. Voor iemand kan rustig joggen heel makkelijk zijn, waar het voor iemand anders al te intensief is. Kijk dus goed naar uw eigen capaciteit en koppel daar uw inspanning aan!

Bron; E. Hulzebos, H van der Loo. Paramedische Trainingsbegeleiding. Trainingsleer en inspanningsfysiologie voor de paramedicus 2. Training van het cardiorespiratoir uithoudingsvermogen. Bohn Stafleu van Loghum 2002.

J. de Morree, M. Jongert, G. van der Poel. Inspanningsfysiologie, oefentherapie en training. Bohn Stafleu van Loghum 2006

Hoffman MD, Shepanski MA, MacKenzie SP, Clifford PS. Experimentally induced pain perception is acutely reduced by aerobic exercise in people with chronic low back pain. J Rehabil Res Dev 2005;42(2):183-9

Over de schrijver
Bastin Hofman is de oprichter en eigenaar van de Lage Rugpijn Fysio.nl. Sinds 2006 begeleid hij dagelijks als, Fysio-Manueeltherapeut, mensen naar een pijnvrije rug. Zijn specialisme van rugpijn wordt onderbouwd vanuit zijn wetenschappelijke opleiding als Master Manueeltherapeut (Msc) en Psychomische Fysiotherapeut (i.o). Inmiddels doorliepen al meer dan 2500+ mensen zijn "Online Screening" en hij heeft meer dan 250+ rugpijn gerelateerde video's en artikelen beschikbaar.
Reactie plaatsen

Gratis Rug "Screening"

Binnen 10 minuten ontdek je GRATIS wat de oorsprong van jouw lage rugpijn is. Bang voor een hernia? De Screening ontleedt jouw rugpijn op basis van wetenschappelijke feiten en praktische vragen met een duidelijke conclusie.
50%
Download Gratis