Alle Mogelijke Lage Rugpijn Oorzaken Voor Jouw Rugpijn!
11 februari 2015 
3 min. leestijd

Alle Mogelijke Lage Rugpijn Oorzaken Voor Jouw Rugpijn!

Lage rugpijn oorzaken kunnen per persoon erg verschillen! Weet jij wat bij jouw de oorzaak van lage rugpijn is of was? Ondanks dat het bij een ieder verschillend kan zijn komen vanuit de wetenschap bepaalde factoren naar voren.

Of dat het plotseling in je rug is geschoten of geleidelijk is ontstaan. Uiteindelijk komt je lage rugpijn bijna nooit zomaar opzetten. Er zijn altijd een aantal lage rugpijn oorzaken verantwoordelijk voor het in de rug schieten of geleidelijk ontstaan van lage rugpijn.

 

Lage rugpijn oorzaken

Vaak wordt het niet direct zo ervaren, maar als je nagaat dat de handelingen die je nu uitvoert met rugpijn je waarschijnlijk in het verleden al honderden keren hebt uitgevoerd zonder rugpijn. Of de activiteit die je uitvoerde op het moment dat het in je rug schoot zou je normaal ook geen rugpijn veroorzaken.

Het is dan ook naïef om te denken dat die bepaalde handeling slecht voor je rug zou zijn en de oorzaak van je problemen is. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat er een aantal factoren verantwoordelijk kunnen zijn voor het ontstaan van lage rugpijn.

 

Lage rugpijn oorzaken vanuit de wetenschap

Er zijn factoren vastgesteld die een verhoogde kans geven op het ontstaan van lage rugpijn. Deze factoren worden ook wel risicofactoren genoemd en zijn in te delen in 5 categorieën ook wel je;

  1. Lichamelijke gesteldheid
  2. Beweeggedrag
  3. Werk en dagelijkse werkzaamheden
  4. Mate van stress
  5. En andere lichamelijke aandoeningen

 

Lage Rugpijn Oorzaken

 

Lage rugpijn oorzaken voorbeelden

Lage rugpijn wordt ook wel gezien als een overbelasting blessure waarbij bovenstaande factoren verantwoordelijk kunnen zijn voor de overbelasting. Zowel factoren op fysiek als mentaal vlak kunnen zorgen voor een verhoogde belasting of je lichaam en lage rug.

Bij bijna iedereen is voorafgaand aan de lage rugpijn periode wel enige mate van verandering waar te nemen. Verandering die ervoor gezorgd kan hebben dat de belasting op je rug is vergroot of juist de belastbaarheid op je rug is gedaald. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je de laatste tijd;

 

  • Meer bent gaan werken
  • Ander werk bent gaan doen
  • De werkdruk en stress is toegenomen
  • Je ontevreden bent in je huidige werksituatie
  • Minder bent gaan sporten en/of bewegen
  • Vaak ziek, zwak of misselijk bent geweest
  • Een vervelend voorval in je directe sociale omgeving hebt doorgemaakt
  • Activiteiten hebt uitgevoerd die je normaal niet doet op regelmatige basis

 

Lage rugpijn oorzaken 1. Lichamelijke gesteldheid

Iemand die in goede lichamelijke conditie heeft is meer belastbaar ten opzichte van iemand met een minder goede conditie. Je algehele conditie kan daardoor ook een oorzaak zijn van het ontstaan en minder goed herstellen van je lage rugpijn.

Je lichamelijk conditie heeft onder ander te maken met de normale beweging die je over de dag hebt, kracht van je buik- en rugspieren, je BMI en roken. Allemaal factoren die van invloed zijn op je lichamelijke gesteldheid.

 

Lage rugpijn oorzaken 2. Beweeggedrag

Wanneer je de hele dag stilzit in verhouding tot iemand die de hele dag kan bewegen lijkt het voor de hand te liggen dat jij wanneer je veel zit een vergrote kans op lage rugpijn hebt.

Maar niet alleen het te weinig bewegen, maar ook de andere keerzijde van teveel bewegen kan zorgen voor een verstoorde balans. Bij een verstoord beweeggedrag kan dat zorgen voor een onder prikkelt of overprikkeld lichaam.

 

Goede Zithouding Tip

 

Lage rugpijn oorzaken 3. Dagelijks werk

Bepaalde werkzaamheden en handelingen zijn nou eenmaal meer belastend voor het lichaam dan de andere. Er bestaan een aantal handeling die een vergrote kans geven op lage rugpijn.

Veel herhalende beweging, besturen van vibrerende apparatuur of veel zitten zijn hier voorbeelden van.  Een bepaalde handeling hoeft ook niet altijd bij iedereen te zorgen voor rugpijn en is per definitie altijd slecht. De combinatie met de andere factoren doet vaak de rest.

 

Lage rugpijn oorzaken 4. Stress

Stress is een algemeen begrip en dient ook zo geïnterpreteerd te worden. Het is namelijk de manier waarop je treft ervaart, interpreteert en mee omgaat of dat het een negatieve of positieve invloed heeft op je lichaam.

Negatieve stress beïnvloed je onder andere je rusthartslag, ademfrequentie en hartcoherentie. Allemaal factoren die zorgen voor een meer vermoeid, verzuurd en kwetsbaarder lichaam.

 

Lage Rugpijn Oorzaken

 

Lage rugpijn oorzaken 5. Lichamelijke aandoeningen

Wanneer je net ziek bent geweest of de griep hebt gehad is je lichaam tijdelijk minder belastbaar. Niet alleen tijdens maar ook na je periode van ziekte heeft je lichaam meer energie nodig om je te laten herstellen.

De energie die je vervolgens nog mist voor je dagelijkse handeling kan dan tegen je gaan werken. Als je energie voorraad nog niet is bijgevuld is de kans groter dat je over je eigen grenzen heen gaat zodat de zwakste schakel of meest belaste schakel op gaat spelen.

 

Deel je lage rugpijn oorzaak

Heb je zelf een idee wat de oorzaak van jouw lage rugpijn was en/of is? Deel ze met lotgenoten een reactie achter te laten op onderstaand formulier.

Wil je weten hoe je pijnvrij kan worden van je lage rugpijn door onder andere bovenstaande factoren te beïnvloeden? Kijk dan eens naar mijn boek de lage rugpijn herstel methode.

 

Over de schrijver
Bastin Hofman is de oprichter en eigenaar van de Lage Rugpijn Fysio.nl. Sinds 2006 begeleid hij dagelijks als, Fysio-Manueeltherapeut, mensen naar een pijnvrije rug. Zijn specialisme van rugpijn wordt onderbouwd vanuit zijn wetenschappelijke opleiding als Master Manueeltherapeut (Msc) en Psychomische Fysiotherapeut (i.o). Inmiddels doorliepen al meer dan 2500+ mensen zijn "Online Screening" en hij heeft meer dan 250+ rugpijn gerelateerde video's en artikelen beschikbaar.
Reactie plaatsen

Gratis Rug "Screening"

Binnen 10 minuten ontdek je GRATIS wat de oorsprong van jouw lage rugpijn is. Bang voor een hernia? De Screening ontleedt jouw rugpijn op basis van wetenschappelijke feiten en praktische vragen met een duidelijke conclusie.
50%
Download Gratis