Stoppen Met Roken Laat Je Stralen van Binnen en Buiten
03 augustus 2014 
2 min. leestijd

Stoppen Met Roken Laat Je Stralen van Binnen en Buiten

Dat roken niet goed voor je is mag hopelijk al wel duidelijk zijn! Maar weet je hoeveel invloed stoppen met roken op je lichaam heeft? Het kan al snel heel veel voordelen opleveren!

Los van het feit dat je veel lichamelijke blessures zoals lage rugpijn kunt krijgen wanneer je een roker bent. Hebben de ziekten en aandoeningen die je op kunt lopen door het roken vele grotere gevolgen! Stoppen met roken kan echter voor zowel lichamelijke “ongemakken” als ziekten op korte termijn veel voordelen opleveren!

Je lichaam zal de voordelen van het stoppen met rokken meteen merken omdat het lichaam zichzelf kan repareren. Afhankelijk van het aantal sigaretten dat je rookt zijn typische voordelen van het stoppen met roken;

Na 20 minuten

begint je bloeddruk al te dalen richting zijn normale niveau

Na 12 uur

is bijna alle nicotine al uit je systeem

Na 24 uur…

is het percentage van Koolstof monoxide (CO2)  in je bloed al drastisch gedaald en je hebt op dit punt al meer zuurstof dan koolstofdioxide in je bloed!Omdat koolstof monoxide zich goed bind met bloed cellen, zorgt juist een hoge concentratie koolstof monoxide ervoor dat de bloedcellen zich daardoor niet goed kunnen binden met zuurstof.

Na een paar dagen…

verbeteren je gevoel van smaak en geur al! Waar de kans op een hart aanval bij rokers 70% hoger ligt dan bij niet rokers. Zorgt het stoppen met roken al na een paar dagen ervoor dat je kans op hart aanval al begint (je bent er dus nog niet) te dalen!

Na 5 dagen…

zijn de meeste nicotine gerelateerde producten, die door het roken in je lichaam zijn gekomen, verdwenen. Dit kan wel tot gevolg hebben dat je op dit punt of al iets eerder de bijwerkingen van het stoppen met roken kan ondervinden. Lichamelijke klachten als hoofdpijn misselijk of kramen in combinatie met emotionele symptomen zijn nu normaal.

Binnen een maand…

keert je bloeddruk terug tot zijn normale niveau en je immuunsysteem begint al tekenen van herstel te laten zien. Je long functie en bloedcirculatie zal duidelijk verbeteren. Na een aantal weken tot een maand na het stoppen met roken zal je makkelijker gaan ademen tijdens inspanning.

Binnen twee maanden…

zullen je longen niet langer extra phlegm produceren wat veroorzaakt wordt door roken.

Na 12 maanden…

is je toegenomen kans door het roken op het overlijden door een hart aandoening gedaald tot de helft in vergelijking met iemand die nog steeds rookt. Met je steeds meer normaal functionerende longen zal het hoesten en je tekort aan adem drastisch zijn verminderd!

Na 10 jaar…

gestopt te zijn met roken is je kans op long kanker minder dan de helft ten opzichte van iemand die continu rookt en die kans blijft alleen maar dalen (op de voorwaarde dat de ziekte er nog al was).

Na 15 jaar…

is je kans op een hart aanval en hart infarct bijna hetzelfde als iemand die nog nooit gerookt heeft! Daarnaast daalt de kans op het ontstaan van long kanker en andere vormen van kanker aanzienlijk. Wetende dat 90% van de mensen met longkanker wordt veroorzaakt door het roken.

Stoppen met roken…

verminderd de kans en het toenemen van long aandoeningen waaronder chronische bronchitis en longemfyseem (COPD).  Het lange termijn effect is aanzienlijk, want niet rokers leven namelijk gemiddeld 14 jaar langer dan roker. Stoppen met roken geeft je een langer maar vooral gezonder leven.

Stoppen met roken kan voor veel mensen één van de moeilijkste dingen zijn voor het lichaam, maar het kan tevens de meeste beloning voor het lichaam opleveren. De meeste rokers zeggen dat ze zouden willen stoppen, en hebben het misschien ook wel geprobeerd. Waar sommige al succesvol zijn de eerste keer, zijn er veel mensen die een aantal keer nodig hebben voor ze daadwerkelijk het roken voor altijd opgeven.

Stop Smoking Start Repairing Infographic

Via

Bron: australia.gov.au/quitnow

Over de schrijver
Bastin Hofman is de oprichter en eigenaar van de Lage Rugpijn Fysio.nl. Sinds 2006 begeleid hij dagelijks als, Fysio-Manueeltherapeut, mensen naar een pijnvrije rug. Zijn specialisme van rugpijn wordt onderbouwd vanuit zijn wetenschappelijke opleiding als Master Manueeltherapeut (Msc) en Psychomische Fysiotherapeut (i.o). Inmiddels doorliepen al meer dan 2500+ mensen zijn "Online Screening" en hij heeft meer dan 250+ rugpijn gerelateerde video's en artikelen beschikbaar.
Reactie plaatsen

Gratis Rug "Screening"

Binnen 10 minuten ontdek je GRATIS wat de oorsprong van jouw lage rugpijn is. Bang voor een hernia? De Screening ontleedt jouw rugpijn op basis van wetenschappelijke feiten en praktische vragen met een duidelijke conclusie.
50%
Download Gratis