Lage Rugpijn Oorzaak Vanuit Meerdere Dimensies!
03 februari 2015 
3 min. leestijd

Lage Rugpijn Oorzaak Vanuit Meerdere Dimensies!

 

Lage rugpijn oorzaak kan komen door verschillende factoren vanuit meerdere dimensies. Heb jij wel eens lage rugpijn gehad of op dit moment? Wist je toen het plotseling in je rug schoot of het zich geleidelijk heeft opgebouwd wat de lage rugpijn oorzaak was?!

 

Het is vaak een combinatie van zowel lichamelijke als geestelijke factoren die zorgt voor de lage rugpijn oorzaak. Ondanks dat het bij de helft van de mensen met lage rugpijn plotseling in de rug schiet komt het bijna nooit zo opzetten. Lage rugpijn wordt ook wel gezien als een overbelasting blessure.

 

Lage rugpijn oorzaak plotseling

Denk maar eens terug aan het moment van ontstaan van je lage rugpijn. Er is nagenoeg altijd wel iets terug te halen dat er in periode voorafgaand aan je rugpijn hebt iets is veranderd. Waardoor de belasting op je lage rug is en wellicht je hele lichaam is vergroot.

 

Het kan bij iedereen iets anders zijn maar denk bijvoorbeeld aan;

 • Verandering van baan of meer werkuren maken
 • Verhoogde stress en/of werkdruk wat zorgt voor meer vermoeidheid
 • Activiteiten in en rond het huis die je niet op regelmatige basis doet
 • Voor langere tijd al minder bewegen en sporten
 • Vervelende gebeurtenis in je directe persoonlijke omgeving
 • Laatste tijd al vaker ziek of grieperig geweest

 

Het zijn slechts enkele voorbeelden die ervoor kunnen zorgen dat je lichaam het algeheel zwaarder te voorduren krijgt. Het is dan vaak de zwakste schakel of de schakel die het zwaarst belast wordt die het dan uiteindelijk kan gaan begeven. Lichamelijk gezien is het niet raar dat het middelpunt van je lichaam, je lage rug, dan ook zo vaak voor problemen zorgt.

Lage Rugpijn Oorzaak

 

Lage rugpijn oorzaken

Als je kijkt naar de voorbeelden hierboven kan je ze eigenlijk indelen in 5 verschillende categorieën. Vanuit de literatuur en wetenschappelijk onderzoek is ook wel aangetoond dat factoren binnen deze 5 categorieën een verhoogd risico vormen op het ontstaan en voortbestaan van lage rugpijn. Deze dus ook genoemde risicofactoren voor lage rugpijn zijn in te delen in je;

 • Lichamelijke gesteldheid
 • Beweeggedrag
 • Werk en dagelijkse werkzaamheden
 • Mate van stress
 • En andere lichamelijke aandoeningen

 

 

Lichamelijk gesteldheid als lage rugpijn oorzaak

Het klinkt wellicht logisch als ik je zeg dat zwakke buik- en rugspieren een verhoogde kans geven op lage rugpijn. Maar niet alleen de kracht van je Core spieren zijn belangrijk ook je mate van beweging, conditie, BMI en roken zijn allen van invloed op het krijgen van lage rugpijn!

Bij elkaar vormen deze onderdelen je lichamelijk gesteldheid. Je hoeft geen topsporter te zijn om rugpijn vrij te zijn. Maar er zijn per onderdeel wel een aantal criteria waaruit blijkt dat je kans op lage rugpijn aanzienlijk verkleint!

 

Je beweeggedrag als lage rugpijn oorzaak

Kan je het voorstellen als ik zeg dat wanneer je de hele week werkt op kantoor, met de auto vervolgens naar huis rijd, aan tafel aanschrijft om te gaan eten en vervolgens bijkomt van je dag werken zittend voor de tv dit niet heel goed is voor je lichaam?!

De mate van beweging en je beweeggedrag zijn dan niet bepaald optimaal. Dit is een voorbeeld, maar het kan tegenovergesteld werken bij iemand die bijvoorbeeld in de bouw werkt, bijklust en daarnaast nog sport waarbij niet altijd even goed op de houding wordt gelet.

 

 

Je dagelijks werk als lage rugpijn oorzaak

Zo is al een sprongetje gemaakt naar het volgende onderdeel en dat wil zeggen dat het ene werken nou eenmaal meer belastend is voor je rug dan het andere. Er is namelijk vastgesteld dat het uitvoeren van bepaalde handelingen een vergrote kans geeft op lage rugpijn.

Veel herhalende beweging, besturen van vibrerende apparatuur of veel zitten zijn hier voorbeelden van.  Een bepaalde handeling hoeft ook niet altijd bij iedereen te zorgen voor rugpijn en is per definitie altijd slecht. De combinatie met de andere factoren doet vaak de rest.

 

Mate van stress als lage rugpijn oorzaak

Stress is een algemeen begrip en dient ook zo geïnterpreteerd te worden. Het is namelijk de manier waarop je treft ervaart, interpreteert en mee omgaat of dat het een negatieve of positieve invloed heeft op je lichaam.

Negatieve stress beïnvloed je onder andere je rusthartslag, ademfrequentie en hartcoherentie. Allemaal factoren die zorgen voor een meer vermoeid, verzuurd en kwetsbaarder lichaam.

 

Lichamelijke aandoeningen als lage rugpijn oorzaak

Als voorbeeld in de lijst hierboven al genoemd had ik het over een periode van ziekte of griep. Maar ook wanneer je al bekend met bijvoorbeeld Diabetes of COPD heeft dat invloed op je lichamelijke gesteldheid.

Net als bij je werkzaamheden kan je hier niet altijd alles zelf aan doen, maar wees je bewust dat het van invloed is. Dat kan mate van geruststelling geven, maar is het nog belangrijker om te kijken naar de andere beïnvloedbare factoren!

 

 

Deel je lage rugpijn oorzaak

Heb je zelf een idee wat de oorzaak van jouw lage rugpijn was en/of is? Deel ze met lotgenoten een reactie achter te laten op onderstaand formulier :)

Wil je weten hoe je pijnvrij kan worden van je lage rugpijn door onder andere bovenstaande factoren te beïnvloeden? Kijk dan eens naar mijn boek de lage rugpijn herstel methode.

 

Over de schrijver
Bastin Hofman is de oprichter en eigenaar van de Lage Rugpijn Fysio.nl. Sinds 2006 begeleid hij dagelijks als, Fysio-Manueeltherapeut, mensen naar een pijnvrije rug. Zijn specialisme van rugpijn wordt onderbouwd vanuit zijn wetenschappelijke opleiding als Master Manueeltherapeut (Msc) en Psychomische Fysiotherapeut (i.o). Inmiddels doorliepen al meer dan 2500+ mensen zijn "Online Screening" en hij heeft meer dan 250+ rugpijn gerelateerde video's en artikelen beschikbaar.
Reactie plaatsen

Gratis Rug "Screening"

Binnen 10 minuten ontdek je GRATIS wat de oorsprong van jouw lage rugpijn is. Bang voor een hernia? De Screening ontleedt jouw rugpijn op basis van wetenschappelijke feiten en praktische vragen met een duidelijke conclusie.
50%
Download Gratis