Stenose Rug Oefeningen

Stenose rug oefeningen vormen een belangrijk onderdeel bij de behandeling van een stenose. Maar welke oefeningen kan je het beste doen bij een lumbale stenose? De voorkeur van behandeling bij een stenose in de rug is conservatief. Oefeningen als onderdeel van de behandeling is zeer aan te bevelen. Ik laat je zien welke oefeningen je zou kunnen bij beknelde zenuw door een stenose.

Stenose Rug Oefeningen

In de behandeling van een stenose in de rug wordt vanuit onderzoek een duidelijk stappenplan geadviseerd. De drie stappen die altijd doorlopen zouden moeten worden zijn;

  1. Zoek en behandel wat geen stenose is.
  2. Bepaal en behandel de effecten van een stenose
  3. Behandel voorgenomen stenose zonder een definitieve diagnose.

Pas wanneer al deze stappen zijn doorlopen. Er een positieve diagnose is gesteld. Kan er een operatie worden overwogen. Daarvoor zou je met een passende behandeling en oefeningen zelf aan de slag kunnen!

Stenose Rug Oefeningen

Stenose Rug Behandelplan

Bij het opstellen van je behandelplan met bijbehorende oefeningen is het verstandig om bovenstaande stappen te doorlopen. Want welke “niet stenose” gerelateerde factoren spelen een rol bij de klachten? Kenmerkend bij een stenose, de ouder wordende rug en over het algemeen bij de meeste mensen is een gebogen houding.

De gevolgen van een voorover gebogen houding, kromme rug, zijn dat de spieren en gewrichten stijf worden naar het strekken. Ondanks dat we weten dat bij het strekken van de lumbale wervelkolom, onderrug, de ruimte in het kanaal kleiner wordt.

En daarbij de uitstralende beenpijn kan worden opgewekt. Is het goed kunnen strekken van omringende gewrichten, zoals de heupen en midden rug, essentieel!


Oefeningen bij Stenose

Zorg dus als eerste dat de omringende gewrichten en spieren soepel en sterk zijn. Je zou achtereen volgens deze oefeningen kunnen doen ter verbetering van de lenigheid, kracht, uithoudingsvermogen en coördinatie.


Lage rug

Ondanks dat bij het strekken van je rug de ruimte in het wervelkanaal kleiner wordt. Is het tot op bepaald hoogte goed om wel je rugspieren in de beweging van de strekking te oefenen. Omdat vaak door omliggende gewrichten de ruimte wordt verkleind en niet altijd door alleen de lage rug. Aandachtspunt nummer één is dat er geen provocatie van je uitstralende beenpijn optreedt.

Wanneer dat gebeurd is het verstandig je rug te laten rusten en de oefening te staken. Voorbeelden van lage rug en middenrug versterkende oefeningen zie je hieronder.


Bekken

Rekken van je bekken

Heupen

Naast de spieren van het bekken zijn de spieren rondom je heup ook van directe invloed op de beweeglijkheid van je rug. Met name je heupbuigers, of wel m. iliopsoas, kunnen de spanning op je rug veranderen. Het soepel houden van je heup buigers zorgt ervoor dat je rug minder snel hol gaat trekken.

Waardoor je minder snel de ruimte in je wervelkanaal verkleint wat kan leiden tot stenose symptomen. Vervolgens is het sterk en in conditie houden van spieren rond het bekken en heupen uiterst zinvol. Hiervoor zijn tal van spierversterkende oefeningen gericht op de bilspieren.  

Midden rug

Nu de aangrenzende gewrichten onder je lage rug soepel en sterk zijn. Is het verstandig ditzelfde te doen met de gewrichten boven je lage rug. Of wel je middenrug en spieren tussen de schouderbladen. Het goed kunnen strekken van je middenrug voorkomt niet alleen een kromme rug.

Maar ook een compensatie houding zoals een “Sway Back” houding. Waarbij door een gebogen middenrug de onderrug sneller geneigd is te gaan “hangen” in de holling. Met een verkleining van de ruimte in je wervelkanaal. Hieronder een reeks middenrug oefeningen om je rug soepel te houden.

Versterkende oefeningen voor je middenrug heb je hierboven al kunnen zien.   

Oefen Wat Stenose is!

Heb je bovenstaande zaken op orde. Dan zou je gericht de onderrug kunnen verbeteren in met name de buiging. Hiervoor kan je gericht buigingsoefeningen doen in combinatie met activiteit van je buikspieren. Voorbeeld van oefeningen voor de lenigheid van de lage rug icm kracht van je buikspieren.

Let wel dat dit bij aanvang zware oefeningen kunnen zijn. Zorg dat je de oefening goed doseert!

Stenose Oefeningen

Zo zijn er dus voldoende oefeningen die je kan doen bij een stenose in de rug. Het optimaliseren van je huidige gesteldheid van je rug. Verbeteren van lenigheid, kracht en uithouding van omringende gewrichten. Kan al zorgen voor een hoop verbetering en vermindering van je stenose symptomen.

Behandeling van een stenose is conservatief effectief en je hebt daar zelf gelukkig nog invloed op!

Waardevolle informatie?

Dan kan ik het erg waarderen als je even een Like achterlaat! Nog vragen of feedback? Laat gerust even je reactie en/of verhaal achter op onderstaand formulier.

Meer Stenose Informatie

Erwin Olsen
Door

Erwin Olsen

op 18 Oct 2022

Duidelijke uitleg over lumbale stenose. De huisarts vertelde mij dat ik vermoedelijk stenose heb. Je schrikt je rot, hier had ik nog nooit van gehoord. Deze website is zeer duidelijk zodat ik nu weet wat het inhoud. Ook de oefeningen zijn nuttige info.

L van den Berg
Door

L van den Berg

op 25 Nov 2022

Bedankt voor deze heldere uitleg. Een paar maanden geleden heb ik een MRI gehad vanwege de uitstraling naar de benen. Er werd botweg gezegd dat ik twee opties had, opereren of pijnbestrijding. U bevestigt mijn mening dat het ook anders kan.

Reactie plaatsen

Gratis Rug "Screening"


Binnen 10 minuten ontdek je GRATIS wat de oorsprong van jouw lage rugpijn is. Bang voor een hernia? De Screening ontleedt jouw rugpijn op basis van wetenschappelijke feiten en praktische vragen met een duidelijke conclusie.
50%
Download Gratis
Lage Rugpijn Herstel Methode (Gratis Rug Screening)