Onderrug Oefeningen # Iliopsoas Rekken / Heup Lendenspier
20 september 2014 
3 min. leestijd

Onderrug Oefeningen # Iliopsoas Rekken / Heup Lendenspier

Iliopsoas rekken? Hoe doe je dat? Er zijn verschillende manier op je heup buiger op te rekken. Ik heb drie simpele manieren voor je op een rijtje gezet.

Zit je grotendeels van de dag en/of heb je de neiging om onderuit gezakt te gaan zitten? Of sta je veelvuldig met een holle rug en loop je veel op hakken? Je Iliopsoas rekken kan dan een hoop rugklachten voorkomen en verhelpen!

Wat is je Iliopsoas spier?

De grote buiger van de heup wordt ook wel de “Heup Lendenspier” of wel de M. Iliopsoas genoemd. Deze spier bestaat uit aparte spieren die allen hun functie hebben over de heup en lage rug. De term Iliopsoas wordt vaak gebruikt waar het dan ook wel gaat over de volgende drie spieren.

Doordat de iliopsoas zijn oorsprong heeft op de lendenwervelkolom heeft het niet alleen een functie in het buigen en naar buiten draaien van je heup. Maar heeft het ook een nadrukkelijke functie in het naar voren kantelen van het bekken of ook wel hol houden van de lage rug.

Mechanisme van de iliopsoas bij lage rugklachten

De iliopsoas kan op verschillende manieren verkorten en daarbij extra spanning geven op de lage rug. De meest voorkomende positie waarin de iliopsoas is geneigd te verkorten is door veelvuldig zitten met een gebogen rug. De Iliopsoas  verkort in deze positie omdat het bekken naar voren staat gekanteld en je heup in gebogen positie staat.

Maar ook bij mensen die veel staan of vrouwen die op hakken lopen hebben kans op een verkorte Iliopsoas spier. Bij het lang staan met een holle rug of lopen op hakken kantelt het bekken ook naar voren waardoor de iliopsoas in een verkorte positief komt te staan. In beide situatie zal de verkorte stand van de iliopsoas wat kan zorgen voor uitstralende pijn op in de lage rug tot aan de middenrug.

Onderrug oefeningen Iliopsoas Rekken

Omdat de iliopsoas een functie heeft over zowel je heup als het bekken en de lage rug zijn twee hoofdpunten nodig om hem goed op te rekken. Ten eerste dient je heup gestrekt te worden, maar ten tweede is het zaak om rug volledig in de holling te laten hangen! Dit doe je door het aanspannen o.a. je diepe dwarse buikspier door middel van het intrekken van je navel!

Iliopsoas Rekken 1

  1. Ga staan met één been naar voren gestapt met je knie loodrecht boven je enkel. Strek je achterste been volledig en plaats hem zo ver naar achter dat je een stretch voelt aan de voorzijde van je achterste been. Houdt hierbij je diepe dwarse buikspier aangespannen door het intrekken van je navel.


Iliopsoas Rekken 2

  1. Ga staan in Schuttershouding waarbij één knie steunt op de grond en je andere been een stap naar voren zet. Houd ook weer je voorste knie loodrecht boven je enkel en zet je achterste knie naar achter totdat je rek voelt aan de voorzijde van je heup.  Zorg dat je rug goed gestrekt blijft zonder te ver te holling in je rug door het aanspannen van je buikspieren.

Iliopsoas Rekken 3

  1. Ga liggen op je buik en duw jezelf met je handen omhoog terwijl je probeert je benen en heupen te laten liggen op de grond. Het mooiste is als je bekken nog contact maakt met de grond. Dit kan je doen door je handen meer naar voren (makkelijker) of juist helemaal onder je schouders te plaatsen (moeilijker).

Bij deze oefening is het aanspannen van je buikspieren door het intrekken van je navel nog het belangrijkst! Je rekt tegelijkertijd de strekking van je rug en de voorzijde van je heup! Controleer bij je iliopsoas rekken dat je het ook daadwerkelijk op je iliopsaos spier voelt rekken. Dat betekent dus aan de voorzijde van je heup!

Blijf regelmatig in beweging en denk aan je houding

Naast het regelmatig oprekken van je bovenbeen spieren is het van belang dat je de spier goed doorbloedt houdt. Te lang achter elkaar stil zitten is funest en niet alleen voor je spieren!Blijf in beweging om je spieren doorbloedt en ontspannen te houden plus het feit dat bewegen je gezondheid bevordert!

Let daarnaast goed op je houding wanneer je zit maar ook vooral wanneer je staat. Dit geldt zeker voor vrouwen die veel op hakken lopen en een beweeglijke rug hebben. Het staan met een te holle rug komt meestal en/of heeft tot gevolg dat je niet actief staat met je buikspieren licht aangespannen.

Bron: Prof. Dr. A.H.M. Lohman. Vorm en Beweging. Leerboek van het bewegingsapparaat van de mens. Bohn Stafleu van Loghum 2000

Over de schrijver
Bastin Hofman is de oprichter en eigenaar van de Lage Rugpijn Fysio.nl. Sinds 2006 begeleid hij dagelijks als, Fysio-Manueeltherapeut, mensen naar een pijnvrije rug. Zijn specialisme van rugpijn wordt onderbouwd vanuit zijn wetenschappelijke opleiding als Master Manueeltherapeut (Msc) en Psychomische Fysiotherapeut (i.o). Inmiddels doorliepen al meer dan 2500+ mensen zijn "Online Screening" en hij heeft meer dan 250+ rugpijn gerelateerde video's en artikelen beschikbaar.
monique
Door

monique

op 17 Jan 2019

Hi!Ik had 'even' een vraag. Ik vermoed dat ik ook een te korte Iliopsoas heb. De eerste diagnose door huisarts was een ischias, mijn klachten begonnen dan ook eerst met rusteloze benen en felle steken. Na ongeveer 1,5 maand kreeg ik ook last van mijn rug. naar de fysio geweest. Deze was het niet eens met de huisarts. Triggerpoints gevonden in mijn billen. Manuele therapie. Rugklachten verergeren, weer naar huisarts. Die denkt dat het mijn si gewricht is. Fysio niet mee eens. Ook wat testen gedaan.In de kerstvakantie kreeg ik een steeds hollere rug en mijn lies begon zeer te doen. Hier toen op gegoogled en toen viel het kwartje wel. Denk namelijk dat de lenden en heup spieren flink aan mijn ruggenwervels zit te trekken. De pijn wordt ook minder na het oprekken. Echter rek ik mij suf maar het duurt allemaal wel erg lang en de pijn is steeds sneller terug.Hebben jullie een idee hoe lang het herstel kan duren? En of het klopt dat die triggerpoints de spieren flink kunnen irriteren dat ze zo (snel) weer kort worden? ik heb nu al vanaf oktober last van mijn onderrug.De reden dat ik de vraag hier neer leg online is dat jullie van alle fysio sites die ik ken echt de beste zijn in info en ik deze filmpjes over deze spier ook tegenkwam. Maar langskomen lukt niet, want ik woon in het noorden...en met rugpijn in de auto....

Steven
Door

Steven

op 01 Feb 2019

Monique,Ik heb net dezelfde klachten inclusief de rusteloze benen en ischias klachten. Ook een te korte PSOAS waardoor mijn heupen de godganse dag klikken. De laatste jaren zijn/waren een hel.Ik ben bij een osteopaat geweest die me vertelde dat mijn buikvlies te hard stond en dit de psoas zou irriteren. Letten op de voeding heeft wel enige impact heb ik al gemerkt (gezond eten, veel water drinken, niet roken). De rugpijn verminderd aanzienlijk.Stretchen helpt niet. De psoas blijft verkort omdat deze spier niet de oorzaak is van het probleem. Wat wel helpt (bij mij toch) is het voorzichtig foam rollen van de buik (darmen, maag, buikvlies, psoas, ...) Leg je met je buik op je foam-roller en laat je psoas even ontspannen. blijf zo lang mogelijk liggen. Als je daarna weer opstaat zal je zien dat je minder rugpijn hebt.Laat me gerust weten, welke technieken jij gebruikt om je leven iets dragelijker te maken?

Truus
Door

Truus

op 10 May 2019

Monique, de psoas kan ook verkrampen door een blessure, valpartij of door uitglijden. Er zijn zelfs theorien dat stress datzelfde effect heeft op de spier. De spier kan dan soms die spanning niet meer uit zichzelf loslaten waardoor klachten ontstaan in o.a. de onderrug. Rekken kan dan averechts werken omdat je een geirriteerde spier nog meer irriteert. Ik heb hetzelfde gehad en bij mij hielp Body Stress Release. Misschien het overwegen waard.

Anouk
Door

Anouk

op 23 Aug 2019

Probeer eens TRE

Maykel
Door

Maykel

op 05 Apr 2022

Hoi hoe gaat het nu met jou heb precies de zelfde klachten krijg het ni op gelost

Marie de Jonge
Door

Marie de Jonge

op 31 Jul 2019

Bedankt voor het delen van de oefeningen! Ik heb regelmatig last van mijn onderrug wanneer ik een lange tijd gezeten heb. Ook weet ik dat ik meer op mijn houding moet gaan letten. Ga de tips in ieder geval meenemen!

Pijn in onderrug? 5 tips om het op te lossen en rugpijn te verminderen.
Door

Pijn in onderrug? 5 tips om het op te lossen en rugpijn te verminderen.

op 17 Nov 2020

[…] je zien om welke oefeningen dit gaat klik dan hier. Op deze pagina staan enkele oefeningen die je kunt […]

Reactie plaatsen

Gratis Rug "Screening"

Binnen 10 minuten ontdek je GRATIS wat de oorsprong van jouw lage rugpijn is. Bang voor een hernia? De Screening ontleedt jouw rugpijn op basis van wetenschappelijke feiten en praktische vragen met een duidelijke conclusie.
50%
Download Gratis