Symptomen Spit

Symptomen van Spit zijn vaak direct herkenbaar en in algemene zin bij de meeste mensen hetzelfde. Het meeste kenmerkende symptoom van spit is pijn onderin de lage rug. Naast de pijn zijn er vaak nog andere symptomen die optreden bij spit, wat per persoon kan verschillen.

Vanuit de fysiotherapie en huisartsen genootschap is een algemene definitie voor spit, of wel lage rugpijn. Spit wordt vanuit de medische wereld ook wel omschreven als;

“Rugpijn is pijn in het gebied tussen de onderste ribben en bilplooien, waarbij geen specifieke lichamelijke oorzaak aanwijsbaar is”

Symptomen Spit

Dat is een vrij algemene omschrijving die niet volledig afbakent wat de symptomen van spit zijn. Hoe weet je dat je spit hebt en geen andere soort rugpijn? Er zijn een aantal vaste kenmerken die zowel het beeld van spit als lage rugpijn goed omschrijven. Kenmerkende symptomen van spit zijn;

 • Pijn laag onderin de rug
 • Eventueel uitstraling naar de billen en bovenbenen
 • De pijn kan continu of wisselend van aard zijn
 • De pijn is mechanisch van aard; het wordt beïnvloed door bewegen
 • Er zijn algemene ziekteverschijnselen zoals koorts of griep

De kans dat je bovenstaande symptomen bij jouw rugpijn ook voorkomen is groot, want uit onderzoek blijkt dat bij mensen met rugpijn er in 90-95% van de gevallen sprake is van spit of ook wel lage rugpijn.


Symptomen Spit

Omschrijving Spit Symptomen

Vanuit de internationale literatuur wordt een nog specifiekere beschrijving van de symptomen van spit gegeven. Het blijkt dat een spit voornamelijk voorkomt bij een bepaalde groep mensen en zich anders uit dan andere soorten rugpijn zoals bijvoorbeeld een hernia of stenose. Symptomen spit worden internationaal als volgt beschreven;

 • Komt voornamelijk voor bij mensen tussen het 20-50ste levensjaar
 • Bevindt zich in de onderrug en kan uitstralen naar de billen en/of bovenbenen
 • Is beïnvloedbaar met beweging en veranderd in de tijd
 • Kan continu aanwezig zijn of in episodes verlopen
 • Kan variëren in de mate van pijn
 • Kan veranderen door de invloed van lichamelijke activiteit
 • Ontstaat spontaan (60%) of geleidelijk (40%)

Wat zijn jouw Symptomen?

Hoe de symptomen zich voor jouw ten opzichte van een ander zich uiten kan sterk verschillen. Zo kan iemand pijn onderin ervaren wanneer hij s'ochtends zijn sokken gaat aantrekken, op kantoor zit of bijvoorbeeld aan het tuinieren is.

De pijnlocatie is grotendeels hetzelfde. Maar kan binnen gestelde regio per persoon verschillen. Dat maakt ook dat voor een ieder er een andere oorzaak kan liggen van de gepresenteerde symptomen. Het is dan ook verstandig om voor jezelf in kaart te brengen waar de oorzaak van je klachten ligt.

Het in kaart brengen van je spit symptomen zou je kunnen doen via mijn gratis rug screening. Je ontdekt binnen 10 minuten wat de oorsprong van je spit of wel lage rugpijn is. Waardoor je snel weet wat je het beste kan doen voor een goed en spoedig herstel.

Op wat voor manier uiten jouw symptomen zich? Laat het mij weten door een reactie achter te laten via "Reactie Plaatsen" hieronder.

Meer informatie over Spit?Denise Maas
Door

Denise Maas

op 22 Nov 2020

ik denk dat het kwam doordat ik een grote puzzel aan het leggen was, en hierbij lange tijd in eenzelfde houding boven de tafel hing. Of doordat ik twee fietstochten gemaakt had in dat weekend, waarbij ik alle twee de keren sterker moest klimmen dan ik dacht. Dat was zwaar, ook al heb ik een e-bike. De eerste avond had ik vooral veel pijn in mijn bil / heup, gauw daarna trok het via mijn liezen en voorkant bovenbeen naar de voorkant van mijn hele knie. Nog weer later trok het ook omhoog richting taille. Het voelt als een irritante treiterpijn. De fysiotherapeut heeft mijn bil onder handen genomen met zijn handen en een soort drilboor. De dokter ga later aan dat het spit zou zijn. Ik kreeg ontstekingsremmers Neproxan, waarbij ik paracetamol mag nemen. Het is nu 5 dagen verder. Ik merk dat het rechterbeen inderdaad ontstoken moet zijn, want het is warmer dan het andere been, en roder als ik uit bad kom. Rechtopstaan en lopen is pittig, fietsen is heerlijk pijnloos. Ik kan moeilijk op mijn rechterbeen staan, het is dodelijk vermoeiend en pijnlijk. Nou ja, afwachten maar....

Reactie plaatsen

Gratis Rug "Screening"


Binnen 10 minuten ontdek je GRATIS wat de oorsprong van jouw lage rugpijn is. Bang voor een hernia? De Screening ontleedt jouw rugpijn op basis van wetenschappelijke feiten en praktische vragen met een duidelijke conclusie.
50%
Download Gratis
Lage Rugpijn Herstel Methode (Gratis Rug Screening)