Acute Spit

Acute spit is één van de meest voorkomende blessure die je op kan lopen in het dagelijks leven en werkzaamheden. Het plotseling niet meer pijnvrij kunnen bewegen van je rug, omdat het ineens in je rug is geschoten. Of na een goede nachtrust niet meer uit je bed kunnen opstaan vanwege de pijn en belemmeringen die zich ineens voordoen laag in je rug!

Dat zijn typische voorbeelden die passen bij het beeld van een acute spit klacht. Het maakt niet eens vaak uit of dat je een pen, paperclip of zware doos tilt. De beweging die je in de rug maakte was er blijkbaar net één te veel, in een verkeerde houding en/of een signaal dat het lichaam overprikkelt is.

Acute Spit


Wat is de oorzaak van Acute Spit?

Acute spit en langdurige lage rugpijn komen vaak voor en de pijn uiten zich vaak met kenmerkende symptomen. Toch is elke rugpijn bij iedereen weer net anders. Datzelfde geldt voor de oorzaak van acute spit. Wel blijkt er dat een aantal factoren zijn die de kans op het ontstaan van spit vergroten. Die factoren hebben te maken met je;

  • Lichamelijke gesteldheid
  • Beweeggedrag
  • Werk en dagelijkse werkzaamheden
  • Mate van stress
  • En andere lichamelijke aandoeningen

Acute Spit of toch niet zo Acuut?

Dat het zo plotseling in je rug schieten heeft vaak niet te maken met het moment waarop het gebeurd. Om een voorbeeld te geven. Wanneer het in je rug schiet tijdens het bukken, om je sokken s'ochtends aan te doen of wanneer je iets van grond wilt pakken.  Heb je deze beweging waarschijnlijk (en hopelijk) al vele malen eerder gemaakt in je leven.

Aangezien je lichaam zich aanpast aan je dagelijkse bewegingen zal het niet aan die specifieke beweging liggen. Er zijn echter verschillende factoren, zoals hierboven vermeld, die van invloed zijn op je lichamelijke gesteldheid. Wanneer deze factoren uit balans zijn, kan dit ervoor zorgen dat je rug gevoelig wordt om bij een bekende beweging te reageren.

Het herstel van Acute Spit

Over het algemeen hoeft een periode van acute spit niet lang te duren. Wanneer je namelijk zorgt dat je blijft bewegen ondanks de pijn herstellen de meeste mensen binnen een aantal weken. Zo kan een eenmalig optreden van acute spit ook weer snel verdwenen zijn.

Rugpijn en pijn in het bijzonder is daarbij een uiterst intelligent beschermingsmechanisme. Wanneer je veel pijn ervaart ten gevolge van acute spit is het namelijk normaal dat je tijdelijk je activiteiten wat aan dient te passen. Waardoor je lichaam de tijd krijgt zich te herstellen van de acute gevoeligheid in je rug en eventueel al wat langer lopende oorzaak.

Heb je echter meerdere malen per jaar een periode van lage rugpijn of gaat de pijn ondanks het bewegen niet na een paar weken over? Dan is het zaak om te beoordelen wat de oorzaak van je rugpijn is en wat ervoor zorgt dat je acute spit niet over gaat!  De kans is groot dat er één of meerder oorzakelijke factoren uit balans zijn waardoor je pijn in de rug nog niet herstelt zijn.

Meer informatie over Spit? 


Reactie plaatsen

Gratis Rug "Screening"


Binnen 10 minuten ontdek je GRATIS wat de oorsprong van jouw lage rugpijn is. Bang voor een hernia? De Screening ontleedt jouw rugpijn op basis van wetenschappelijke feiten en praktische vragen met een duidelijke conclusie.
50%
Download Gratis
Lage Rugpijn Herstel Methode (Gratis Rug Screening)