Spit oefeningen

Spit oefeningen kunnen je goed op weg helpen om je acute pijn en bewegingsbeperkingen te verminderen. Er zijn verschillende oefeningen die je bij spit kan doen met verschillende doelstellingen. 

Voordat je begint met het doen van spit oefeningen is het van belang dat je weet wat je al kan doen bij spit zonder oefeningen. Het in beweging blijven, niet compenseren vanwege de pijn en het zo nodig gebruiken van pijnstillers vormen de basis voor je herstel.  

Spit Oefeningen

Weer normaal kunnen bewegen is wellicht het eerste dat je wilt bereiken. Daarvoor zal je ervoor moeten zorgen dat de stijfheid en spanning onderin je rug minder wordt. Dit kan je onder andere voor elkaar krijgen door gerichte oefeningen te doen om je beweeglijkheid te verbeteren

Spit oefeningen voor je beweeglijkheid zijn onbelast oefeningen. Dat houd in dat er geen grote spanning komt te staan op je rug. Zodat je kan bewegingen met het rustig en gecontroleerd bewegen van je rug. Onderstaande video laat je basis oefeningen zien om de beweeglijkheid van je rug te verbeteren. 

Rugoefeningen bij Spit

Wanneer je weer redelijk tot goed kan bewegen tijdens je dagelijkse handelingen en je de oefeningen voor je beweeglijkheid goed uit kan voeren. Dat hoeft niet te beteken dat je helemaal pijnvrij bent, maar wel al beter kan bewegen. Dan is het verstandig om te starten met het doen van oefeningen voor je onderrug spieren 

Het is een feit dat na een periode van (acute) spit je lage rug en diepe buikspieren geremd worden in hun functie. Dit is een automatische reflex die je niet tegen kan houden, maar wel kan beïnvloeden in je herstel door snel te starten met onder andere gericht rug oefeningen. Een voorbeeld van een rug versterkende oefening bij spit is de Superman. 

Voor meer voorbeelden van rug versterkende oefeningen bij spit ga je naar mijn Youtube Kanaal.


Buikspieroefeningen bij Spit

In de meeste gevallen is het verstandig om eerste de hierboven genoemde rugoefening te doen voordat je begint met spit oefeningen voor je buikspieren. Dit heeft te maken met het gegeven dat de meeste mensen moeite hebben om rechtop te blijven staan door de spit. Waardoor het van belang is eerst de strekking van de rug en functie van je rugspieren te herstellen. 

Bij het doen van rug oefeningen train je ook al in lichte mate je diepe buikspieren, maar door het doen van gerichte buikspier oefeningen breng je ook de functie van de buikspieren weer op orde. Want ook je buikspieren zullen via het automatische reflexmechanisme, wordt ook wel “reciproke inhibitie” genoemd, de neiging hebben om te verslappen. 

Daarnaast geven de buikspier oefeningen je een voorzetje om je rug weer 'gewoon' te gaan buigen. Advies is om daarbij de belasting of weerstand op te bouwen en te beginnen met een eenvoudige oefeningen. Een voorbeeld van een buikspier oefeningen om mee te starten vind je hieronder. Voor meer buikspieroefeningen ga je naar mijn Youtube Kanaal.


Meer informatie over Spit?

Marie de Jonge
Door

Marie de Jonge

op 12 Mar 2019

Bedankt voor de handige video's. Ik heb ook regelmatig last van lage rugpijn, wat vaak erg vervelend is in het dagelijks leven. Ik ga de oefeningen vanavond gelijk proberen. Ik ben benieuwd of deze mij gaan helpen!

Reactie plaatsen

Gratis Rug "Screening"


Binnen 10 minuten ontdek je GRATIS wat de oorsprong van jouw lage rugpijn is. Bang voor een hernia? De Screening ontleedt jouw rugpijn op basis van wetenschappelijke feiten en praktische vragen met een duidelijke conclusie.
50%
Download Gratis
Lage Rugpijn Herstel Methode (Gratis Rug Screening)