Hoe Lang Duurt Spit?

Hoe lang duurt Spit? Dat is afhankelijk van een aantal verschillende factoren. Waarbij je onderscheid kan maken of de duur van je spit klachten volgens normaal verlopen, of wat afwijken van de normaal.

Dit onderscheid, wat veel gebruikt wordt vanuit wetenschappelijke literatuur, geeft vaak ook directe sturing wat je het beste kan doen. Spit kan je zelf goed laten herstellen of behandelingen, maar soms is het raadzaam om wat hulp te zoeken als het wat langer duurt.

Hoe lang duurt Spit normaal?

Wanneer de spit niet langer dan 6 weken aanwezig is zou “normaal” gesproken je rugpijn binnen 2-6 weken volledig moeten kunnen herstellen. Uit internationale richtlijnen blijkt dat dit bij de een hoop mensen namelijk het geval is. Een normaal herstel houdt hierbij in dat na aanvang van de spit de dagelijkse beperkingen zoals bijvoorbeeld het bukken, tillen en huishoudelijke taken in de tijd afnemen.

Je kunt aan steeds meer activiteiten deelnemen, omdat de rug zich daarin minder laat belemmeren. Het kan wel zo zijn dat je daarbij nog wel pijn in de onderrug ervaart.

Voorbeeld van een normaal herstel is dat je sinds de aanvang van de rugpijn beter kan bukken om bijvoorbeeld je sokken in de ochtend aan te trekken. Daarbij kan het zijn dat je rugpijn ook minder is, of nog aanwezig is. 

Hoe lang is niet normaal bij Spit?

Als je na 3-4 weken geen enkele verbetering hebt ervaren in je rug en/of na 6 weken je rugklachten nog niet over zijn, dan spreken we ook wel van een “afwijkend” herstel. Het hoeft niet alleen zo te zijn dat de pijnklachten laag in de rug op de voorgrond staan. Maar ook het feit dat als je nog niet volledig kan deelnemen aan je dagelijkse (werk)activiteiten en/of sport binnen 6 weken je herstel niet verloopt zoals het zou moeten en kunnen!

Hoe lang spit gaat duren bij een afwijkend beloop is wat minder strikt als het herstel dus al niet verloopt zoals het zou moeten. De factoren die de oorzaak kunnen zijn van je (acute) spit zijn ook van invloed op je herstel. Bij een ieder kunnen er verschillende en/of meerdere oorzaken zijn waardoor de pijn onderin de rug nog niet is hersteld.

Langere duur Spit uitzonderlijk?

Is het een reden om je zorgen te maken als je Spit niet na 6 weken over is? Nee! Bij veel mensen verloopt namelijk het herstel niet zoals het “normaal” gesproken zou moeten en kunnen verlopen. Uit recentelijk onderzoek blijkt namelijk dat;

  • Ongeveer 65% van de mensen na een jaar nog steeds rugpijn heeft
  • 1 op de 3 heeft herhaaldelijk last heeft zijn rug binnen een jaar

Wanneer je herstel afwijkt van het normale beloop is het wel verstandig om te beoordelen waarom je herstel niet verloopt zoals het zou moeten. Er kunnen verschillende factoren aanwezig zijn die ervoor zorgen dat je kans op herstel aanzienlijk verminderen. Daarentegen kan je dezelfde factoren gebruiken om ze in je voordeel te laten werken.

Meer informatie over Spit?

Reactie plaatsen

Gratis Rug "Screening"


Binnen 10 minuten ontdek je GRATIS wat de oorsprong van jouw lage rugpijn is. Bang voor een hernia? De Screening ontleedt jouw rugpijn op basis van wetenschappelijke feiten en praktische vragen met een duidelijke conclusie.
50%
Download Gratis
Lage Rugpijn Herstel Methode (Gratis Rug Screening)