Door Je Nieren Rugpijn?! Kan Dit?
03 februari 2015 
2 min. leestijd

Door Je Nieren Rugpijn?! Kan Dit?

Kan je door je nieren rugpijn ervaren en hoe herken je dit? Rugpijn komt niet altijd vanuit het bewegingsapparaat, want ook je organen kunnen rugpijn veroorzaken.  Rugpijn door je nieren is echter wel goed te onderscheiden van gewone lage rugpijn.

Om te onderdekken of je nieren rugpijn verzorgen kan bepaald worden aan de hand van vragen ter opsporing van algemene lichamelijk klachten. In een screening van rugpijn wordt altijd bepaald of je de rugpijn komt door het bewegingsapparaat of door bijvoorbeeld je nieren.

Hoe werken je nieren?!

De nieren zijn ook wel het zuiveringssysteem van het lichaam. In de nieren wordt het bloed gefilterd waarbij onder andere afvalstoffen en overtollig vocht eruit worden gehaald. De resten die worden gefilterd in de nieren worden na een nog fijne filtering plaats.

Afvalstoffen en de rest van het vocht stroomt vervolgens als urine naar achtereenvolgens het nierbekken, urineleider naar de blaas. In een uur stroomt er ongeveer 60 liter bloed door je nieren. In totaal houdt dat in dat je bloed elke dag meer dan 200 keer wordt gefilterd en gezuiverd in je nieren.

De belangrijkste functies van je nieren zijn;

 • Afvalstoffen uit het bloed verwijderen
 • Regelen van de vocht- en zoutbalans
 • Aanmaken van hormonen
 • Onderdeel van de botstofwisseling

 Nieren Rugpijn

Verstoorde nierfunctie

Het goed werken van je nieren is dus van essentieel belang om het bloed goed te kunnen filteren en het lichaam goed te laten functioneren. Op het moment dat de nieren niet goed functioneren wordt er ook wel gesproken over nierschade, nierfalen of nierinsufficiëntie.

Doordat de nieren een grote reservecapaciteit hebben merken de meeste mensen in eerste instantie niet of de nierfunctie achteruit gaat. Pas op het moment dat de nieren nog maar voor 30% werken beginnen er duidelijke klachten te ontwikkelen.

Klachten aan je nieren

Er zijn een hoop verschillende klachten die op kunnen treden door je nieren. De meeste mensen met klachten door de nieren ervaren de onderstaande symptomen. De klachten hieronder kunnen echter ook door andere organen veroorzaakt worden.

 • Donkere urine
 • Misselijkheid, braken
 • Slechte adem
 • Vermoeidheid
 • Bleke huid
 • Droge en schilferige huid
 • Jeuk
 • Vasthouden van vocht of juist uitdroging
 • Vatbaarheid voor infecties
 • Impotentie klachten of menstruatiestoornissen
 • Spierkrampen, vermindering spierkracht

Het belangrijkste gegeven in de relatie tussen je nieren en rugpijn is dat het niet bewegingsafhankelijk is. Dat wil zeggen dat je rugpijn door bewegen niet zal verminderen of verergeren, maar continu aanwezig. Uiteraard wel afhankelijk van de manier waarop je met je nieren omgaat.

Hoe verbeter je de nieren  en rugpijn?

Het belangrijkste voor een goede nierfunctie is wellicht het drinken van voldoende water! Nu je weet dat je nieren als filter systeem werken kan je wellicht voorstellen dat vocht beter gefilterd wordt als het dun is. Het geldt dan niet alleen voor het vocht in de zin van water maar ook je bloed.

Een hoge bloeddruk kan ook meer stress geven op je nieren. Maar het drinken van voldoende water is het eerste en makkelijkste wat je kan doen. Je kan aan de kleur van je urine herkennen of dat je genoeg water hebt gedronken!

Een lichte kleur van je urine is goed en een donkere kleur wijst erop dat er in verhouding te veel afvalstoffen bevinden in je nieren en te weinig vocht.

Screening van je nieren rugpijn

Als je nog twijfelt of je nieren rugpijn veroorzaken zou je de screening zelf uit kunnen voeren bij lage rugpijn. Geeft dat je meer aanleiding dat je rugpijn niet komt door een bewegingsprobleem dan is het raadzaam om een huisarts te raadplegen.

Over de schrijver
Bastin Hofman is de oprichter en eigenaar van de Lage Rugpijn Fysio.nl. Sinds 2006 begeleid hij dagelijks als, Fysio-Manueeltherapeut, mensen naar een pijnvrije rug. Zijn specialisme van rugpijn wordt onderbouwd vanuit zijn wetenschappelijke opleiding als Master Manueeltherapeut (Msc) en Psychomische Fysiotherapeut (i.o). Inmiddels doorliepen al meer dan 2500+ mensen zijn "Online Screening" en hij heeft meer dan 250+ rugpijn gerelateerde video's en artikelen beschikbaar.
Reactie plaatsen

Gratis Rug "Screening"

Binnen 10 minuten ontdek je GRATIS wat de oorsprong van jouw lage rugpijn is. Bang voor een hernia? De Screening ontleedt jouw rugpijn op basis van wetenschappelijke feiten en praktische vragen met een duidelijke conclusie.
50%
Download Gratis