Hoeveel Water Drinken en Wanneer?
31 juli 2014 
3 min. leestijd

Hoeveel Water Drinken en Wanneer?

 

Een tekort aan water kan zorgen voor uitdroging van het lichaam met veel symptomen, signalen en uiteindelijk verschillende aandoeningen tot gevolg. Er is echter maar één passende oplossing ter behandeling van uitdroging en dat is gewoon water drinken! Hoeveel water drinken is voldoende?!

Minimale aanbevolen hoeveelheid water drinken

De minimale aanbevolen hoeveelheid water per dag is 2 liter en wat zout om de normale verliezen door urine, ademhaling en transpiratie op te vangen. Neem je een kleinere hoeveelheid in dan 2 liter vormt dat automatisch een belasting op onder andere je nieren.

Dit komt omdat de nieren harder moeten werken om je urine te concentreren en het zoveel mogelijk chemisch giftig afval in zo weinig mogelijk water moeten uitscheiden. Water zorgt in die zin voor het reinigen van je bloed wat bijvoorbeeld bij mensen met nier falen niet meer lukt en gebruik moeten maken van een nierdialyse.

Eigenlijk 4 liter water drinken per dag

Het is eigenlijk geen 2 liter maar 4 liter water wat een gemiddeld gebouwd lichaam per dag nodig heeft. Minimaal twee liter uit puur water en 2 liter uit de stofwisseling en uit het voedsel verschaft. Deze 4 liter heeft het lichaam nodig om ongeveer 2 liter urine te produceren, wat voorkomt dat je nieren te hard moeten werken.

Dat verklaart ook waarom de lichte gekleurde urine beter is voor je nieren, omdat de concentratie afgescheiden stoffen laag is wat een teken is dat het percentage vocht juist hoog is. Daarnaast verdampt er via je ademhaling meer dan een halve liter per dag en de rest van het water is nodig voor transpiratie en een goede verzadiging van de huid, die constant water verliest aan de lucht eromheen.

Betere ontlasting door het water drinken

Omdat water de ontlasting vochtig houdt zorgt het voor het vergemakkelijken van de stoelgang. In warme landen is het voor dit doeleinde dan ook belangrijk om meer water te drinken. Vanwege het feit dat er meer vocht verloren gaat via de transpiratie.

PRAKTISCH: Hoeveel water drinken en wanneer!

 • Iedere keer wanneer je dorst hebt!
 • 2 Glazen water bij het opstaan in de ochtend
 • 1 á 2 Glazen een half uur voor een maaltijd
 • Kan ook water tijden de maaltijd gedronken worden, want water geen invloed op de maaltijd maar uitdroging wel
 • 2 á 3 glazen 2 á 2,5 uur na het eten voor het voorkomen van een vals honger gevoel
 • Tussendoor met regelmatige tussen pauzes
 • Voor elke lichamelijke inspanning

Water drinken kan de complicaties van uitdrogen corrigeren

Hiervoor is een verandering van je levenswijze cruciaal om symptomen, signalen en eventuele ziekten door uitdroging te corrigeren. Dr. Batmanghelidj spreekt ook wel over de Water-Remedie en de basis daarvoor komt uit;

 • Het voldoende opnemen van water en zout
 • Regelmatige lichaamsbeweging
 • Een uitgebalanceerd dieet, rijk aan mineralen, dat bestaat uit veel groente, fruit en vetten voor het maken en isoleren van lichamelijk weefsel.
 • Het uitsluiten van alcohol en cafeïne
 • Het uitsluiten van kunstmatige zoetstoffen
 • Meditatie om stressvolle gedachten te verwijderen

Je bloed is een stroom van rood water

Normaal gesproken bestaat je bloed bij een verzadigd lichaam voor maar liefst 94% uit water. Door het gekleurde hemoglobine die zich in de rode bloedcellen kleurt je bloed rood. Het stromen van het water door je cellen zorgt voor het opwekken van energie.

Water is dan ook de beste energie leverancier en kan daarom als het meest geschikte en opwekkende drankje beschouwd worden! Daarnaast is het goede van water als energiebron dat er bij een teveel aan water het weer uitgescheiden wordt. Het levert dus de energie die je nodig hebt en verlaat het lichaam met giftige afvalstoffen en slaat zichzelf niet op!

Tekort aan water en overgewicht

Wanneer je te weinig water drinkt en er sprake van uitdroging is worden je cellen van hun aanwezige energie berooft. De opwekking van energie is dan meer afhankelijk van het voedsel in de plaats van de energie uit het water. Wat tot gevolg heeft dat het lichaam gedwongen wordt om het vet op te slaan en je eiwit en zetmeelreserves te gebruiken.

Omdat deze stoffen veel makkelijker zijn af te breken voor de benodigde energie dan de opgeslagen vetten. Wat er vervolgens voor zorgt dat er bij mensen met overgewicht geen vetten worden verbrandt. Het lichaam is dan eigenlijk ook wel in een voordurende crisismanagement van uitdroging verwikkeld.

Bron: Overgewicht, Kanker, Depressie. Hun gemeenschappelijke oorzaak & natuurlijke genezing door water. “Je bent niet ziek, je hebt dorst!”. Dr. F. Batmanghelidj. 2004 Belfra Publishers for Success BV.

Over de schrijver
Bastin Hofman is de oprichter en eigenaar van de Lage Rugpijn Fysio.nl. Sinds 2006 begeleid hij dagelijks als, Fysio-Manueeltherapeut, mensen naar een pijnvrije rug. Zijn specialisme van rugpijn wordt onderbouwd vanuit zijn wetenschappelijke opleiding als Master Manueeltherapeut (Msc) en Psychomische Fysiotherapeut (i.o). Inmiddels doorliepen al meer dan 2500+ mensen zijn "Online Screening" en hij heeft meer dan 250+ rugpijn gerelateerde video's en artikelen beschikbaar.
kiemlan Tjang A Sjin
Door

kiemlan Tjang A Sjin

op 19 Jun 2019

voelt direct iets beter na drinken van 2 glazen water.pijn onderrug weg.geweldig

Rugpijn
Door

Rugpijn

op 16 Feb 2023

Hoeveel is "een glas"? Een glas is geen volumemaat. In het stuk "PRAKTISCH: Hoeveel water drinken en wanneer!" tel ik uitgaande van 3 maaltijden een minimum van 11 a 17 glazen water. Kunnen we dan uitgaan van een gemiddelde van 150ml water per glas?

Reactie plaatsen

Gratis Rug "Screening"

Binnen 10 minuten ontdek je GRATIS wat de oorsprong van jouw lage rugpijn is. Bang voor een hernia? De Screening ontleedt jouw rugpijn op basis van wetenschappelijke feiten en praktische vragen met een duidelijke conclusie.
50%
Download Gratis