4 Verkeerde Veronderstellingen van Water
29 juli 2014 
4 min. leestijd

4 Verkeerde Veronderstellingen van Water

Weet je niet precies hoe belangrijk water voor je lichaam is? Dat je veel vitaler en gezonder wordt door water en dat je er veel chronische welvaartsziekten mee kunt voorkomen? Dan geef ik tekst en uitleg bij een aantal verkeerde veronderstellingen over water!

Ons lichaam bestaat voor 70% uit water en wanneer we al 1% aan vocht verliezen krijgen we dorst! De meeste mensen weten ook dat we veel dagen zonder water kunnen, maar er zijn een aantal veronderstellingen over water die niet correct zijn en daardoor je gezondheid kunnen beïnvloeden!

Verkeerde Veronderstellingen

  1. “Een droge mond is het enige teken van uitdroging van het lichaam”

Een droge mond is geen goed teken om op te vertrouwen. Het lichaam kan namelijk van binnen aan uitdroging lijden zonder het symptoom van een droge mond te vertonen. Dat komt omdat er bij een tekort aan water er slechts 8% van het water uit het bloed verloren gaat, maar wel 66% uit de lichaamscellen.

Bij de onderzoek naar uitdroging door middel van bloedonderzoek kan hierdoor vertekend zijn omdat het water in het bloed in verhouding minder verliest. Een compensatie mechanisme kan ervoor zorgen dat je toch geen dorst krijgt. Door een verhoging van de doorbloeding van de speekselklieren blijft er voldoende speeksel in je mond voor het kauwen en doorslikken van je voedsel.

Twee verschillende soorten water

Dat terwijl de rest van je lichaam aan een tekort aan water begint te lijden. Dat heeft te maken met het feit dat het lichaam bestaat uit twee soorten water, water dat osmotisch gebonden is wat al in gebruik is bij verschillende functies van water. En water dat niet osmotisch gebonden is, vrij water, wat wordt betrokken bij het vormen van nieuwe chemische reacties en belangrijke activiteiten van het lichaam.

Wanneer er gepraat wordt over uitdroging heeft dat betrekking op het vrije water binnen de cellen voor nieuwe waterafhankelijke functies. Een duidelijke aanwijzing voor de mate van uitdroging is de kleur van je urine. Wanneer je urine constant zeer licht tot bijna kleurloos is, is het lichaam gezegend.

Gele kleur urine aanwijzing uitdroging

Bij het continu geel worden van je urine, niet door pigmenten uit het eten zoals vitaminepillen, bietsoorten etc, betekent dat er geleidelijk een tekort aan vrij water ontstaat in je lichaam. Je nieren moeten dan harder gaan werken om de afvalstoffen van voedsel kwijt te raken.

Bij het continu oranje kleuren van je urine is dat een duidelijke aanwijzing voor ernstige uitdroging en kan dat ernstige problemen aan je gezondheid aankondigen. Die problemen hoeven niet direct duidelijk aanwezig te zijn, maar op den duur zullen de gevolgen merkbaar worden.

Gewoon water is het beste

De beste vorm van vrije water wordt aangeboden in de meest natuurlijke vorm, omdat frisdranken en sappen niet lang genoeg in het lichaam blijven voor dezelfde effecten van water. Blijft het naast je drankjes op een dag noodzakelijk om gewoon water ernaast te blijven drinken.

  1. Water heeft geen zelfstandige functie en lost en vult alleen op.

Water is geen eenvoudige stof en wordt door ook wel gezien als juist het meest ingewikkelde element in de natuur. Ondanks dat het een vloeistof is bestaat water uit twee gassen, zuurstof en waterstof (H2O). Bij het kookpunt op 100 graden wordt het een gas en het heeft zijn grootste dichtheid op 4 graden, bij 0 graden is het water het lichtst.

De rol van water kan verdeeld worden in twee klassen. Ten eerste zijn levensondersteunende rol waarbij water dient als oplosmiddel, verpakkingsmateriaal dat alle ruimte tussen cellen opvult en dient als transportmiddel in de bloedsomloop en stroming in de zenuwen en spieren.

Energie opwekkende rol water

Ten tweede is de belangrijkere rol van water zijn energieopwekkende actie door het opwekken van hydro-elektriciteit in de cellen wat nodig is voor o.a. de vertering van voedsel en maken van chemische reacties.

De belangrijkste functie van water is wellicht wel het beschermen van het leven in je lichaamscellen door de eigenschap van water wat ook wel adhesie genoemd. Adhesie houdt in dat er zonder chemische verbinding kleefkracht ontstaan tussen twee verschillende stoffen.

Blijf water drinken, blijf gezond

De moderne geneeskunde herkent alleen de levenondersteunende eigenschap van water. Daardoor wordt het chronische en onopzettelijke uitdrogen van het lichaam niet opgevat als proces dat kan zorgen voor ziekte. Het enige wat het lichaam van je vraagt in het op tijd drinken van voldoende water.

  1. “Je lichaam is zelf in staat om tijdens je leven de opname van water doeltreffend te regelen”

Het dorstgevoel wordt naarmate je ouder wordt minder waardoor het drinken van voldoende water kan verminderen. Het herkennen van de uitingen van uitdrogingen zijn dan essentieel om de verminderde functie van je vitale organen te behouden. Je vitale organen kunnen gaan verschrompelen en minder functioneren bij een tekort aan water.

Wachten tot je dorst krijgt is dus niet voldoende zeker nu je weet dat je dorst lust afneemt naarmate je ouder wordt. Bejaarden blijken zelfs na 24 uur van onthouding van water nog steeds geen dorst hebben. Ondanks dat de behoeften voor water dan al overduidelijk zijn en het lichaam al aan het uitdrogen is.

Afname water in je cellen

Naarmate je ouder wordt blijkt dat er in verhouding minder water in je lichaamscellen gaan bevinden ten opzichte van wanneer je jonger bent. Wat verschrompeling en minder functioneren van je vitale tot je organen tot gevolg kan hebben. Zonder twijfel kan deze verandering minder tot niet plaatsvinden wanneer er een regelmatige opname van water volgehouden wordt.

Het evenwicht tussen water binnen en buiten je cellen kan alleen volgehouden worden wanneer de fysiologie van het lichaam constant wordt gedwongen om de waterhuishouding op peil te houden.

  1. “Iedere vloeistof kan aan de behoeft van water voldoen”

Wat waarschijnlijk de grootste vergissing is wanneer het gaat om het beheer van de vloeistoffen in het lichaam is dat iedere vloeistof aan de behoefte van water kan voldoen. Dit wordt door Dr. Batmanghelidj ook wel beschreven als de basis van alle gezondheidsproblemen in onze samenleving door o.a. de verandering van het leefpatroon door de frisdrank industrie.

Dat komt omdat sommige van de huidige gefabriceerde dranken niet hetzelfde in het lichaam werken als gewoon water. Of je het nou lekker vindt of niet, je zal aan de smaak van water moeten wennen, fleswater of kraanwater, omdat het cruciaal is om dorst en uitdroging te voorkomen.

Bron: Overgewicht, Kanker, Depressie. Hun gemeenschappelijke oorzaak & natuurlijke genezing door water. “Je bent niet ziek, je hebt dorst!”. Dr. F. Batmanghelidj. 2004 Belfra Publishers for Success BV.

 

Over de schrijver
Bastin Hofman is de oprichter en eigenaar van de Lage Rugpijn Fysio.nl. Sinds 2006 begeleid hij dagelijks als, Fysio-Manueeltherapeut, mensen naar een pijnvrije rug. Zijn specialisme van rugpijn wordt onderbouwd vanuit zijn wetenschappelijke opleiding als Master Manueeltherapeut (Msc) en Psychomische Fysiotherapeut (i.o). Inmiddels doorliepen al meer dan 2500+ mensen zijn "Online Screening" en hij heeft meer dan 250+ rugpijn gerelateerde video's en artikelen beschikbaar.
Reactie plaatsen

Gratis Rug "Screening"

Binnen 10 minuten ontdek je GRATIS wat de oorsprong van jouw lage rugpijn is. Bang voor een hernia? De Screening ontleedt jouw rugpijn op basis van wetenschappelijke feiten en praktische vragen met een duidelijke conclusie.
50%
Download Gratis