5 Verschillende Oorzaken Lage Rugpijn Mogelijk!
23 februari 2015 
3 min. leestijd

5 Verschillende Oorzaken Lage Rugpijn Mogelijk!

Oorzaken lage rugpijn kan bij iedereen weer net anders zijn. Weet jij wat de oorzaken van je lage rugpijn zijn? Op het moment dat je weet wat de mogelijk oorzaken zijn van je lage rugpijn dan kan je ook daadwerkelijk de bron van je klacht behandelen!

Was het voor je gevoel overduidelijk toen het in je lage rug schoot waar het aan lag? Ik kan je in ieder geval al vertellen dat de oorzaak van je lage rugpijn echt niet in die ene handeling ligt! Lage rugpijn komt namelijk nooit zomaar opzetten ondanks dat het zich wel plotseling kan ontwikkelen.

 

Oorzaken lage rugpijn

Het is namelijk vaak een combinatie van factoren voorafgaand aan het in de rug schieten die verantwoordelijk zijn voor de verhoogde kwetsbaarheid van de lage rug. Lage rugpijn staat ook wel bekend als een overbelasting blessure. De overbelasting kan veroorzaakt worden door factoren liggende op zowel fysiek als metaal vlak.

Als je terug gaat denken aan de periode voorafgaand aan je lage rugpijn hebben zich er bijna altijd wel dingen voorgedaan die zijn veranderd. Dingen, handelingen of werkzaamheden waardoor de belasting op je lage rug is vergroot en kwetsbaarder is geworden.

 

Het kan bij een ieder verschillend zijn, maar voorbeelden zouden kunnen zijn;

 • Maken van structureel meer werkuren per week
 • Verhoogde werkdruk en stress of het werk
 • Uitvoeren van activiteiten die je normaal niet doet op regelmatige basis
 • Al tijden niet meer aan lichaamsbeweging en sporten toe zijn gekomen
 • Laatste tijd meer vatbaar voor ziekte of griep
 • Vervelende voorval van gebeurtenissen in je directe sociale omgeving

 

Enkele voorbeelden oorzaken lage rugpijn

De hierboven genoemde zijn voorbeelden voor de oorzaak van je lage rugpijn. Ze zijn echter wel in te delen in 5 categorieën die op basis van wetenschappelijk onderzoek zijn aangetoond als risicofactoren voor lage rugpijn. Risicofactoren wil zeggen dat ze een verhoogde kans geven op lage rugpijn.

De risicofactoren of oorzaken lage rugpijn kunnen ingedeeld worden aan de hand van je;

 1. Lichamelijke gesteldheid
 2. Beweeggedrag
 3. Werk en dagelijkse werkzaamheden
 4. Mate van stress
 5. En andere lichamelijke aandoeningen

 

5 Verschillende oorzaken lage rugpijn

Oorzaken lage rugpijn 1. Lichamelijke gesteldheid

Je vindt het wellicht logisch als ik je aangeef dat iemand die op regelmatige basis sport en in conditie is minder kwetsbaar is voor het ontwikkelen van lage rugpijn. Het blijkt namelijk dat je lichamelijke gesteldheid één van de oorzaken van lage rugpijn kan zijn.

Lichamelijke gesteldheid heeft niet alleen te maken met je conditie, maar ook de normale beweging die je over de dag hebt, kracht van je buik- en rugspieren, je BMI en roken zijn allemaal van invloed op het ontstaan en herstel van lage rugpijn.

 

Oorzaken lage rugpijn 2. Beweeggedrag

Wanneer je de hele dag stilzit in verhouding tot iemand die de hele dag kan bewegen lijkt het voor de hand te liggen dat jij wanneer je veel zit een vergrote kans op lage rugpijn hebt.

Maar niet alleen het te weinig bewegen, maar ook de andere keerzijde van teveel bewegen kan zorgen voor een verstoorde balans. Bij een verstoord beweeggedrag kan dat zorgen voor een onderprikkelt of overprikkeld lichaam.

 

Oorzaken lage rugpijn 3. Dagelijks werk

Zo is al een sprongetje gemaakt naar het volgende onderdeel en dat wil zeggen dat het ene werken nou eenmaal meer belastend is voor je rug dan het andere. Er is namelijk vastgesteld dat het uitvoeren van bepaalde handelingen een vergrote kans geeft op lage rugpijn.

Veel herhalende beweging, besturen van vibrerende apparatuur of veel zitten zijn hier voorbeelden van.  Een bepaalde handeling hoeft ook niet altijd bij iedereen te zorgen voor rugpijn en is per definitie altijd slecht. De combinatie met de andere factoren doet vaak de rest.

 

Oorzaken lage rugpijn 4. Stress

Stress kan zowel je prestaties doen verbeteren of verminderen. Als algemeen begrip zou stress ook zo geïnterpreteerd moeten worden. Het is namelijk de manier waarop je treft ervaart, interpreteert en mee omgaat of dat het een negatieve of positieve invloed heeft op je lichaam.

Wanneer stress op een negatieve manier aanwezig is zal het je hartslag, ademfrequentie en hartcoherentie beïnvloeden. Allemaal factoren die zorgen voor een meer vermoeid, verzuurd en kwetsbaarder lichaam.

 

Oorzaken lage rugpijn 5. Lichamelijke aandoeningen

Ook een periode van ziekte, griep of koorts maakt je lichaam gevoeliger en kwetsbaarder. Het is vaak niet gek dat bij ziekte vaak vermoeid bent, omdat je lichaam alle energie nodig heeft om je te laten herstellen.

De periode erna kan het lichaam nog tijd nodig hebben om je energie voorraden volledig bij te vullen. De kans is op dat moment groter dat je over je eigen grenzen heen gaat.

 

Delen van jouw lage rugpijn oorzaak

Heb je zelf een idee wat de oorzaak van jouw lage rugpijn was en/of is? Deel ze met lotgenoten een reactie achter te laten op onderstaand formulier J

Wil je weten hoe je pijnvrij kan worden van je lage rugpijn door onder andere bovenstaande factoren te beïnvloeden? Kijk dan eens naar mijn boek de lage rugpijn herstel methode.

 

Over de schrijver
Bastin Hofman is de oprichter en eigenaar van de Lage Rugpijn Fysio.nl. Sinds 2006 begeleid hij dagelijks als, Fysio-Manueeltherapeut, mensen naar een pijnvrije rug. Zijn specialisme van rugpijn wordt onderbouwd vanuit zijn wetenschappelijke opleiding als Master Manueeltherapeut (Msc) en Psychomische Fysiotherapeut (i.o). Inmiddels doorliepen al meer dan 2500+ mensen zijn "Online Screening" en hij heeft meer dan 250+ rugpijn gerelateerde video's en artikelen beschikbaar.
Reactie plaatsen

Gratis Rug "Screening"

Binnen 10 minuten ontdek je GRATIS wat de oorsprong van jouw lage rugpijn is. Bang voor een hernia? De Screening ontleedt jouw rugpijn op basis van wetenschappelijke feiten en praktische vragen met een duidelijke conclusie.
50%
Download Gratis