Acute Lage Rugpijn? De Beste Aanpak Voor Een Snel Herstel!
22 februari 2014 
3 min. leestijd

Acute Lage Rugpijn? De Beste Aanpak Voor Een Snel Herstel!

Acute lage rugpijn kan zorgen voor veel pijn, stijfheid en belemmeringen in het bewegen. Om acute lage rugpijn niet chronisch te laten worden is je aanpak ten aanzien van de pijn essentieel. Wanneer je deze aanpak volgt zal je jouw rugpijn alweer snel vergeten zijn!

De sleutel tot een goed en succesvol herstel van je acute lage rugpijn is een tijdgerelateerde aanpak! Dat wil zeggen dat je met behulp van vast gestelde doelen en termijnen je dagelijkse (werk) activiteiten en handelingen weer uitbreidt. Ongeacht of je hierbij pijn in de lage rug ervaart of niet!

Een tijd gerelateerde aanpak heeft absoluut de voorkeur boven een pijn gerelateerde aanpak. Waarbij u uw dagelijkse (werk) activiteiten past uitbreidt “als de pijn het maar toelaat” of pas “wanneer de pijn verdwenen is”. Laad uzelf niet leiden door de pijn in de rug en maak uw eigen plan.

Acute Lage Rugpijn Klachten

Acute Lage Rugpijn

Het laten leiden door de pijn bij acute lage rugpijn is vanwege meerdere opzichten een slechte aanpak. Wanneer je namelijk weet wat lage rugpijn inhoud zal het makkelijk zijn om te verklaren waarom dat zo is. Acute lage rugpijn is een “onschadelijke” en “niet bedreigende” vorm van rugpijn ondanks dat het veel pijn en belemmeringen met zich mee kan brengen.

Twijfel je aan de oorzaak van je acute rugpijn? Dan kan je door het uitvoeren van een eenvoudige screening er al snel achter komen wat je lage rugpijn daadwerkelijk inhoud.

Wanneer je je laat leiden door de pijn bestaat de kans dat je;

 • Niet goed weet wat lage rugpijn inhoud
 • Bang bent om te bewegen vanwege “mogelijke schade”
 • Gaat compenseren in het bewegen
 • Dit hebt laten vertellen door iemand uit je direct omgeving
 • Te veel rust neemt of zelfs of bed blijft liggen
 • Afhankelijk gaat worden van pijnstillers
 • Langdurig je werk verzuimt
 • Je langdurige of wel chronische lage rugpijn gaat ontwikkelen

Acute Lage Rugpijn Tips

Wat te doen bij Acute Lage Rugpijn

Een goede aanpak bevat dus in ieder geval NIET de voorbeelden die ik hierboven hebt geschetst. Om wel te komen tot een goede aanpak zal je dus geleidelijk in de tijd je activiteiten en handelingen blijven uitvoeren en uitbreiden. Het kan hierbij helpen om concrete doelen en aandachtspunten te gebruiken.

Een aantal aandachtspunten bij een goede aanpak van acute lage rugpijn zijn;

 1. Blijf consistent uw dagelijkse handelingen uitbreiden
 2. Herhaling van beweging zorgt voor aanpassing
 3. U hoeft hierbij niks te forceren
 4. Maar blijf in beweging

Tips bij Acute Lage Rugpijn

Tips bij Acute Lage Rugpijn

 1. Probeer uw werktijden consistent uit te breiden.  Maak bijvoorbeeld een dag of weekschema waarbij u van 50% > 75% > 100% arbeidsuren gaat.
 2. Doe eventueel waar nodig hetzelfde met uw werk intensiteit. Pas zware handelingen tijdelijk aan. Door het inbouwen van tijdelijk vervangende handelingen. En breid dit per dag/week uit.
 3. Blijf niet te lang in dezelfde houding werken. Neem voldoende pauzes om te bewegen tussendoor. Dit is een blijvend advies aangezien een langdurige houding een zware belasting vormt op de lage rug.
Tijd gerelateerde aanpak

Pijn gerelateerde aanpak

U blijft bewegen en breidt uw activiteiten in een X aantal dagen uit naar normaalU probeert te gaan bewegen als de pijn het toelaat
U gaat na maximaal een week weer aan het werkU gaat pas aan het werk als de pijn het toelaat
U bouwt uw medicatie geleidelijk af naarmate de tijdU blijft uw medicatie gebruiken zolang de pijn aanwezig is
U kijkt zelf het beloop aan voor een aantal weken

U neemt direct (opnieuw) contact op met de huisarts / fysiotherapeut

Wat te doen bij Acute Lage Rugpijn

Wat doet u bij Acute Lage Rugpijn?

De hierboven beschreven tips en informatie is afkomstig uit nationale richtlijnen van de huisartsengenootschap en fysiotherapie. Er zijn een hoop praktische manieren voor om met acute lage rugpijn om te gaan. Hoe gaat u hiermee om?

Laat het weten door een reactie te plaatsen op onderstaand formulier. Ook als u vragen heeft naar aanleiding van dit artikel. Vergeet daarnaast niet dit artikelen even een Like te geven 😉

Bron: NHG-Standaard Aspecifieke lagerugpijn (Eerste herziening) Chavannes AW, Mens JMA, Koes BW, Lubbers WJ, Ostelo R, Spinnewijn WEM, Kolnaar BGM. Huisarts Wet 2005;48(3):113-23.

Over de schrijver
Bastin Hofman is de oprichter en eigenaar van de Lage Rugpijn Fysio.nl. Sinds 2006 begeleid hij dagelijks als, Fysio-Manueeltherapeut, mensen naar een pijnvrije rug. Zijn specialisme van rugpijn wordt onderbouwd vanuit zijn wetenschappelijke opleiding als Master Manueeltherapeut (Msc) en Psychomische Fysiotherapeut (i.o). Inmiddels doorliepen al meer dan 2500+ mensen zijn "Online Screening" en hij heeft meer dan 250+ rugpijn gerelateerde video's en artikelen beschikbaar.
Reactie plaatsen

Gratis Rug "Screening"

Binnen 10 minuten ontdek je GRATIS wat de oorsprong van jouw lage rugpijn is. Bang voor een hernia? De Screening ontleedt jouw rugpijn op basis van wetenschappelijke feiten en praktische vragen met een duidelijke conclusie.
50%
Download Gratis