Pijn In Onderrug! Is Het
06 maart 2014 
1 min. leestijd

Pijn In Onderrug! Is Het "Serieus" En Hoe Ontdekt U Dat?

Pijn in de onderrug kan onderverdeeld worden in 2 diagnoses. Pijn in de onderrug die gezien wordt als “serieus” en “niet serieus”. Maar hoe komt u er achter hoe serieus uw onderrug pijn is?!

Ondanks dat de kans op aanwezigheid van pijn laag in de rug die als “serieus” gediagnosticeerd kan worden klein is (5-10%). Is het van belang dat het wordt uitgesloten om te bepalen wat u het beste kunt doen met uw pijn. Zelf mee aan de slag om te herstellen of eerst een huisarts bezoeken voor verder onderzoek.

 “Serieuze” Pijn in Onderrug

Is pijn laag in de rug wat wordt veroorzaakt door een lichamelijke aandoening of schade. U kunt hierbij denken aan een hernia, botbreuk, infectie of een tumor. En kan worden vastgesteld aan de hand van beeldvormend onderzoek zoals een Röntgenfoto of MRI scan.

KANTTEKENING: De term “serieuze” pijn in onderrug is afgeleid van de Engelse benaming “serious low back pain”. En wordt in de Nederlands ook wel vertaald naar specifieke lage rugpijn.

“Niet serieuze” Pijn in Onderrug

Is pijn laag in de rug waarvoor geen lichamelijke aandoening of schade verantwoordelijk is. In de volksmond wordt dit ook wel “Spit” of gewoon lage rugpijn genoemd. En kunt u zelf, een therapeut of huisarts vaststellen aan de hand van uw klachten.

Rode vlaggen

Signalen die kunnen wijzen op een “serieuze” oorzaak van uw pijn laag in de rug zijn rode vlaggen. En kunt u vaststellen aan de hand bij de aanwezigheid van onderstaande signalen en symptomen in combinatie met pijn laag in de rug.

LeeftijdGeschiedenisSymptomenBevindingen
– Voor het eerst pijn laag in de rug < 20 of > 50 jaar– Traumatisch ongeval- Aanwezigheid van kanker in de geschiedenis- Structureel gebruik van cortico steroïde- Drugs misbruikHIV positief– Toenemende, niet bewegingsgerelateerde pijn- Structureel ziek en/of onwel voelen- Onverklaarbaar gewichtsverlies- Aanhoudende pijn in de middenrug– Sterke aanhoudende beperking van het buigen van de rug

Bij de aanwezigheid van één rode vlag of signaal zoals hierboven kunnen nog geen directe conclusies verbonden worden. En wil niet gelijk zeggen dat er lichamelijke schade verantwoordelijk is voor uw onderrug pijn. Maar geeft wel de aanbeveling om uw pijn door de huisarts te laten beoordelen.

Bron: Van Tulder & Rubinstein. A best-evidence review of diagnostic procedures for neck and low-back pain. Best Practice & Research Clinical Rheumatology Vol. 22, No. 3, pp. 471–482, 2008

Over de schrijver
Bastin Hofman is de oprichter en eigenaar van de Lage Rugpijn Fysio.nl. Sinds 2006 begeleid hij dagelijks als, Fysio-Manueeltherapeut, mensen naar een pijnvrije rug. Zijn specialisme van rugpijn wordt onderbouwd vanuit zijn wetenschappelijke opleiding als Master Manueeltherapeut (Msc) en Psychomische Fysiotherapeut (i.o). Inmiddels doorliepen al meer dan 2500+ mensen zijn "Online Screening" en hij heeft meer dan 250+ rugpijn gerelateerde video's en artikelen beschikbaar.
Reactie plaatsen

Gratis Rug "Screening"

Binnen 10 minuten ontdek je GRATIS wat de oorsprong van jouw lage rugpijn is. Bang voor een hernia? De Screening ontleedt jouw rugpijn op basis van wetenschappelijke feiten en praktische vragen met een duidelijke conclusie.
50%
Download Gratis