Wat is Rugpijn Spit?
10 februari 2020 
in Spit
3 min. leestijd

Wat is Rugpijn Spit?

Rugpijn spit is een van de meest voorkomende klachten in het bewegend functioneren. Het kan plotseling in de rug zijn geschoten maar het kan zich ook geleidelijk in de rug hebben gevormd. In beide gevallen kan rugpijn spit voor veel pijn en belemmeringen zorgen.

Rugpijn spit is ook wel een andere verwoording voor lage rugpijn. Een kenmerkend geval van rugpijn spit is dat het plotseling in de rug is geschoten bij bijvoorbeeld een pen, een lege doos of juist een zwaar voorwerp. Bij een handeling die je al vele malen hebt gemaakt gaat het ineens fout!

Wat is rugpijn spit precies?

Andere benamingen voor rugpijn spit zijn dus lage rugpijn of lumbago en houdt allemaal in dat je pijn hebt laag in de rug zonder dat daar lichamelijke schade voor verantwoordelijk is. Ondanks dat je veel pijn en belemmeringen kan ervaren is er bij rugpijn spit geen direct letsel aan je rug!

Medisch gezien noemen we rugpijn spit ook wel “aspecifieke lage rugpijn”, omdat er geen specifieke aandoening verantwoordelijk is voor je pijn. Dat is bijvoorbeeld bij een hernia of stenose namelijk wel het geval.

Rugpijn Spit Klachten

Hoe weet je of je rugpijn spit hebt?

Aan de hand van de kenmerkende symptomen kan je al goed ontdekken of je rugpijn spit hebt. De symptomen zijn namelijk  vaak direct herkenbaar en over het algemeen bij de meeste mensen hetzelfde. Een algemene omschrijving van rugpijn spit luidt ook wel:

Rugpijn in het gebied tussen de onderste ribben en bilplooien, waarbij geen specifieke lichamelijke oorzaak aanwijsbaar is”

Symptomen van Spit

Daarnaast zijn er een aantal kenmerkende symptomen van spit. Kenmerkende symptomen zijn onder andere;

 • Pijn laag onderin de rug
 • Eventueel uitstraling naar de billen en bovenbenen
 • De pijn kan continu of wisselend van aard zijn
 • De pijn is mechanisch van aard; het wordt beïnvloed door bewegen
 • Er zijn algemene ziekteverschijnselen zoals koorts of griep

De kans dat je bovenstaande symptomen hebt bij je rugpijn spit is 90-95%. Het blijkt namelijk dat bijna iedereen met pijn in de rug aan deze symptomen kan voldoen.

Rugpijn Spit Symptomen

Specifieke kenmerken Spit

Vanuit de internationale literatuur wordt een nog specifiekere beschrijving van de symptomen van spit gegeven. Het blijkt dat een rugpijn spit voornamelijk voorkomt bij een bepaalde groep mensen en zich anders uit dan andere soorten rugpijn zoals bijvoorbeeld een hernia of stenose. Symptomen spit worden internationaal als volgt beschreven;

 • Komt voornamelijk voor bij mensen tussen het 20-50ste levensjaar
 • Bevindt zich in de onderrug en kan uitstralen naar de billen en/of bovenbenen
 • Is beïnvloedbaar met beweging en veranderd in de tijd
 • Kan continu aanwezig zijn of in episodes verlopen
 • Kan variëren in de mate van pijn
 • Kan veranderen door de invloed van lichamelijke activiteit
 • Ontstaat spontaan (60%) of geleidelijk (40%)

Rugpijn Spit Kenmerken

Oorzaak van Spit Klachten?!

Twijfel je na het lezen van de symptomen en kenmerken of dat je rugpijn spit hebt. Denk je aan een hernia, infectie, tumor of stenose onder in de rug? Door het volgen van een eenvoudige screening kan je snel ontdekken of dat deze twijfels terecht zijn!

Zeker bij acute spit wordt hier nog wel eens aangetwijfeld wat de oorzaak van de lage rugpijn is. Uit veelvuldig onderzoek blijkt echter dat er bij 90-95% van de mensen met pijn laag in de rug sprake is van spit, lage rugpijn of lumbago. Daarnaast komt het ook bij bijna iedereen wel eens voor, want 60-85% van de mensen maakt wel eens een periode van lage rugpijn door.

Rugpijn Spit Klachten

Meer weten over Spit?

Spit kan dus gezien worden als een overbelasting blessure van de lage rug. Je rugpijn spit ontstaat niet zomaar en kan beïnvloed worden door verschillende factoren. Factoren op lichamelijk, psychisch en sociaal gebied kunnen het lichaam kwetsbaarder gemaakt hebben als oorzaak van je lage rugpijn.

Wil je meer weten over rugpijn spit? Volg dan één van de onderstaande links.

Over de schrijver
Bastin Hofman is de oprichter en eigenaar van de Lage Rugpijn Fysio.nl. Sinds 2006 begeleid hij dagelijks als, Fysio-Manueeltherapeut, mensen naar een pijnvrije rug. Zijn specialisme van rugpijn wordt onderbouwd vanuit zijn wetenschappelijke opleiding als Master Manueeltherapeut (Msc) en Psychomische Fysiotherapeut (i.o). Inmiddels doorliepen al meer dan 2500+ mensen zijn "Online Screening" en hij heeft meer dan 250+ rugpijn gerelateerde video's en artikelen beschikbaar.
Reactie plaatsen

Gratis Rug "Screening"

Binnen 10 minuten ontdek je GRATIS wat de oorsprong van jouw lage rugpijn is. Bang voor een hernia? De Screening ontleedt jouw rugpijn op basis van wetenschappelijke feiten en praktische vragen met een duidelijke conclusie.
50%
Download Gratis