Oorzaak van Lage Rugpijn Erfelijk Bepaald?
20 januari 2024 
3 min. leestijd

Oorzaak van Lage Rugpijn Erfelijk Bepaald?

Is de oorzaak van lage rugpijn erfelijk bepaald? Vaak hoor je iemand met lage rugpijn wel eens zeggen; het zit in mijn familie, want mijn ouders hadden ook altijd last van hun rug! Maar is het echt waar dat je al gedoemd kan zijn om lage rugpijn te krijgen, omdat je familie het ook al heeft ondervonden?

Er wordt vanuit de literatuur verschillende oorzaken van lage rugpijn beschreven. Één factor als oorzaak van lage rugpijn wekt nog wel eens wat discussie op! Want zit het in je genen dat je rug zeer gaat doen op jonge leeftijd of wanneer je ouder wordt?

Oorzaak van Lage Rugpijn Erfelijk

Verschillende factoren als oorzaak van lage rugpijn

Als eerste is het goed om te weten dat er al wel een hoop bekend is over de oorzaak van lage rugpijn. Algemeen kan gesteld worden dat lichamelijke, psychosociale en omgevingsfactoren verantwoordelijk kunnen zijn voor het ontstaan van lage rugpijn.

Je kan je wellicht wel voorstellen dat een goed getraind lichaam, weinig stress en een goede houding tijdens gedoseerde handelingen over de dag beter is voor je rug dan zwakke buik en rugspieren, veel werkdruk en stress in combinatie met een slechte lichaamshouding en zware herhalende handelingen.

De erfelijk van lage rugpijn op basis van je genen

Onderzoeken van de afgelopen decennia suggereren dat een oorzaak van lage rugpijn wordt bepaald op basis van een genetische factor. Meerdere onderzoeken hebben namelijk laten zien dat de vermindering in kwaliteit van je tussenwervelschijf genetisch en familiair bepaald is. Die suggestie is de laatste jaren echter weerlegt vanuit het feit dat lage rugpijn geen “specifieke” aandoening is.

Specifiek wil hier zeggen dat er een lichamelijk aandoening of afwijking verantwoordelijk is voor je rugpijn zoals een hernia, ziekte van bechterew of spondylolistehsis. Ondanks dat dus meerdere onderzoeken o.a. een verminderde kwaliteit van je tussenwervelschijf en lage rugpijn laten zien heeft dit geen directe relatie!

Oorzaak Lage Rugpijn Erfelijk

Relatie tussen bevindingen en beleving!

Het is een aangenomen gegeven dat afwijkingen die eventueel worden gevonden op een Röntgenfoto of MRI geen directe relatie laten zien met lage rugpijn. Ondanks dat er een erfelijke factor is dat je tussenwervelschijven sneller zouden slinken en dit “in beeld” gebracht zou kunnen worden. Hoeft dit niet te zeggen dat je daardoor last van je rug hebt!

Een Finse studie laat ook zien dat de oorzaak van lage rugpijn zich ten minste voor 80% verantwoordelijk is uit omgevingsfactoren. Omgevingsfactoren zijn bijvoorbeeld;

  • Type werk dat iemand doet
  • Mate van lichamelijke inspanning
  • Belasting op het lichaam over de dag

Onderscheid tussen korte en langdurige rugpijn

Daarnaast is het een feit dat tot wel 60-90% van alle mensen wel eens lage rugpijn krijgt. Dat je rugpijn een keer in je leven krijgt is in die zin heel normaal. Het verschil zit hem wel vaak of dat je lage rugpijn ook weer binnen 6-12 weken verdwijnt!

Wanneer je rugpijn niet binnen 6-12 weken verdwijnt gaat er dus “iets” niet goed. Dat iets heeft voornamelijk te maken met de 80% waardoor je lage rugpijn ontwikkeld in combinatie met je lichamelijke gesteldheid en omgang met je rugpijn.

Erfelijkheid een oorzaak van lage rugpijn?!

Bevindingen op een MRI of Röntgenfoto van je rug kunnen dus beïnvloed worden door zowel genetische als familiaire factoren. Dit zou zich kunnen vertalen naar functionele beperkingen, maar hier is geringe mate van bewijs voor. Het blijkt dat de grootste oorzaak van lage rugpijn zich bevind in je manier van omgaan en pijnbeleving ten opzichte van je rugpijn.

Als je dus al langer last hebt van je rug en je denkt dat het komt omdat je ouders en/of familie dit ook altijd had. Dan heeft dat geen direct familiair verband of op basis van je genen. Ik hoop dat deze feiten deze overtuiging veranderen, waar de overtuiging van erfelijkheid als oorzaak van lage rugpijn kan zorgen voor een slechte prognose.

Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel. Laat gerust een reactie achter op onderstaand formulier. 

Veel succes met je herstel. 

Bronnen:

Battie, T. Videman, E. Levlahti, K. Gill, J. Kaprio. Heritability of Low Back Pain and the Role of Disc Degeneration. University of Alberta, Edmonton, Canada. 2007. 53rd Annual Meeting of the Orthopaedic Research Society. Paper No: 0317.

Hestbaek, A. Ivan, C. Leboeuf-Yde, K. Ohm, C. Manniche. Heredity of Low Back Pain in a Young Population; A Classical Twin Study Twin Research. Volume 7. Issue 01. February 2004. pp 16-26

Manchikanti .Epidemiology of Low Back Pain. Pain Physician, Volume 3, Number 2, pp 167-192. 2000, Association of Pain Management Anesthesiologists

Tegeder, J. Lötsch. Current evidence for a modulation of low back pain by hum genetic variants. Journal of Cellular and Molecular Medicine. Volume 13, Issue 8b, pages 1605–1619, August 2009

Over de schrijver
Bastin Hofman is de oprichter en eigenaar van de Lage Rugpijn Fysio.nl. Sinds 2006 begeleid hij dagelijks als, Fysio-Manueeltherapeut, mensen naar een pijnvrije rug. Zijn specialisme van rugpijn wordt onderbouwd vanuit zijn wetenschappelijke opleiding als Master Manueeltherapeut (Msc) en Psychomische Fysiotherapeut (i.o). Inmiddels doorliepen al meer dan 2500+ mensen zijn "Online Screening" en hij heeft meer dan 250+ rugpijn gerelateerde video's en artikelen beschikbaar.
Reactie plaatsen

Gratis Rug "Screening"

Binnen 10 minuten ontdek je GRATIS wat de oorsprong van jouw lage rugpijn is. Bang voor een hernia? De Screening ontleedt jouw rugpijn op basis van wetenschappelijke feiten en praktische vragen met een duidelijke conclusie.
50%
Download Gratis