Depressie Symptomen bij Chronische Lage Rugpijn! Bepalend Voor Je Herstel!
27 oktober 2014 
3 min. leestijd

Depressie Symptomen bij Chronische Lage Rugpijn! Bepalend Voor Je Herstel!

 

Depressie symptomen zijn één van de meest voorkomende emoties die gerelateerd zijn met het ontstaan en behouden van chronische lage rugpijn. Er zijn verschillende typen van depressie en de depressie die het meest voor komt wordt ook wel benoemd als “zware depressie” of “klinische depressie”. Het gaat verder dan je verdrietig of rot voelen!

 

Een “zware depressie” schijnt bij mensen met chronische lage rugpijn vier keer meer voor te komen dan bij mensen zonder rugpijn. Het blijkt zelfs dat bij gemiddeld 62% tot wel 85% van de mensen met chronische lage rugpijn een soort van depressie of depressie symptomen laat zien. Ook is bekend dat wanneer iemand chronische lage rugpijn en een depressie heeft de ervaren pijn en beperkingen groter zijn dan wanneer er maar één van deze twee problemen aanwezig is.

 

Depressie Symptomen bij chronische lage rugpijn

Er wordt gesproken over een “zware depressie”als je aan een aantal criteria voldoet. Je dient dan gedurende minstens 2 weken minimaal 5 van de onderstaande symptomen dagelijks te ervaren. (DSM-IV; American Psychiatric Association, 1994).

 • Een overheersende stemming die deprimerend, droevig, hopeloos, irritaties opwekt welke gepaard kunnen gaan met huil buien.
 • Verminderde eetlust en gewichtsverlies of juist toegenomen eetlust en gewichtstoename
 • Problemen met slapen wat kan inhouden te veel of te weinig slapen
 • Je rusteloos, vermoeid voelen of geen energie hebben
 • Verminderde interesse of genoegdoening uit dagelijkse activiteiten
 • Verminderde drang tot sex
 • Je waardeloos of schuldig voelen
 • Problemen met het concentreren of je geheugen
 • Gedachten over zelfmoord of wensen dat je dood was

Depressie Symptomen 2

Er hoeft echter niet altijd sprake te zijn van een zware depressie om het herstel van je lage rugpijn negatief te beïnvloeden. Wanneer er al enkele depressie symptomen zoals hierboven beschreven aanwezig zijn kunnen ze direct en indirect een negatieve impact hebben op je herstel vermogen.

 

Relatie depressie symptomen en chronische lage rugpijn

Een depressie word ook veel vaker gezien bij mensen met chronische lage rugpijn in vergelijking bij mensen met acute lage rugpijn of van korte duur. Hoe ontwikkeld zich een depressie in deze gevallen? Hiervoor kan ik je een aantal voorbeelden geven die de relatie tussen een depressie en lage rugpijn en andersom beschrijven.

 • De lage rugpijn kan je slaap verstoren wat lijdt tot vermoeidheid en irritaties over de dag. (10 tips om beter te slapen!)
 • Bij werkverzuim door de lage rugpijn kunnen een tekort aan beweging krijgen en tevens in een isolement komen van andere mensen.
 • Bij langer werkverzuim kunnen er financiële moeilijkheden optreden die impact hebben op de directe omgeving.
 • Bij veelvuldig gebruik van medicatie kan er een mate van stress op de organen komen te staan wat kan leiden tot een verminderde weerstand.
 • De pijn kan aflijdend werken met een verminderde concentratie en geheugen tot gevolg.
 • Bij pijn is sexuele activiteit wellicht het laatste waar aan wordt gedacht wat voor meer stress in iemands relatie kan zorgen

Het zijn een aantal voorbeelden en het kan per persoon sterk verschillen wat de oorzaak van depressiviteit kan zijn. Wel hebben ze gemeen dat ze dezelfde depressie symptomen weergeven zoals bovenaan in dit artikel beschreven staan.

 

Psychologische theorie over Depressie

Psychologie DepressieDe basis vanuit de meeste psychologische theorieën geschreven over het ontwikkelen van een depressie bij mensen met chronische lage rugpijn focust zich op het onderwerp van controle. Chronische lage rugpijn ervoor zorgen dat er minder kan worden deelgenomen in dagelijkse activiteiten zoals werk, hobby, sport en interactie met vrienden en/of familie.

Verlies aan controle

Deze situatie kan lijden tot een neerwaartse fysieke en mentale spiraal wat ook wel wordt omschreven als een “fysieke en mentale decconditionering. Als die negatieve spiraal zich langer aanhoudt kan dit bij iemand met chronische lage rugpijn meer een gevoel van verlies aan controle over zijn of haar leven geven.

Wanneer op een gegeven moment iemand zich gecontroleerd voelt door zijn of haar pijn kan dit lijden tot een “zware depressie”. Het is voor de meeste mensen moeilijk om zelf deze situatie te veranderen ondanks dat er meerdere oplossingen aanwezig zijn om pijn te kunnen verlichten en te zorgen voor een juiste omgang met lage rugpijn.

 

Bron: Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders. Fourth Edition DSM-IV. 1994 American Psychiatric Association

Over de schrijver
Bastin Hofman is de oprichter en eigenaar van de Lage Rugpijn Fysio.nl. Sinds 2006 begeleid hij dagelijks als, Fysio-Manueeltherapeut, mensen naar een pijnvrije rug. Zijn specialisme van rugpijn wordt onderbouwd vanuit zijn wetenschappelijke opleiding als Master Manueeltherapeut (Msc) en Psychomische Fysiotherapeut (i.o). Inmiddels doorliepen al meer dan 2500+ mensen zijn "Online Screening" en hij heeft meer dan 250+ rugpijn gerelateerde video's en artikelen beschikbaar.
Reactie plaatsen

Gratis Rug "Screening"

Binnen 10 minuten ontdek je GRATIS wat de oorsprong van jouw lage rugpijn is. Bang voor een hernia? De Screening ontleedt jouw rugpijn op basis van wetenschappelijke feiten en praktische vragen met een duidelijke conclusie.
50%
Download Gratis