Lage Rugpijn Uitstraling Been?! Wat Heb Ik?
12 februari 2015 
in Hernia
5 min. leestijd

Lage Rugpijn Uitstraling Been?! Wat Heb Ik?

Lage rugpijn uitstraling been kan voorkomen door verschillende oorzaken. Het belangrijkst is dat je kan uitsluiten dat je uitstraling hebt in je been door een hernia. Maar hoe maak je onderscheid tussen een hernia en lage rugpijn?!

Uitstralende pijnklachten bij lage rugpijn in het been komen veelvuldig voor. Het is echter de type pijn, locatie van de pijn en de bijkomende kenmerken die aangeven wat de oorzaak van de uitstralende beenpijn is.

Lage Rugpijn Uitstraling Been

Lage rugpijn uitstraling been

De oorzaak van de lage rugpijn met uitstraling in het been kan dus komen door verschillende oorzaken en structuren. Je kan de mogelijke oorzaken voor uitstralende grotendeels indelen in drie structuren die bestaan uit je;

  1. Spieren
  2. Zenuwen
  3. Gewrichten

Lage Rugpijn Uitstraling in Been

#1 Spieren

Op het moment dat spieren gespannen zijn kunnen ze zorgen voor spanningspunten in de spier. Die spanningspunten in de spier staan ook wel bekend als spierknopen en triggerpoints. Deze verharding in de spier kunnen aanvoelen als een knoop of streng en triggeren de herkenbare pijn die kan uitstralend naar andere gebieden.

Het uitstralen of projecteren van pijn op een andere plek dan waar zich het triggerpoint bevindt noemen we reffered pain. Gerefereerde pijn die de pijn projecteert in een nader gebied dan waar de bron van de pijn zit.

Elke spier heeft zijn eigen reffered pain gebied en zo kunnen er meerdere spieren rondom de lage rug verantwoordelijk zijn voor de uitstraling de bil en het been.

Lage rugspieren

De lage rugspieren zorgen echter voornamelijk alleen voor pijnklachten in de lage rug, middenrug en eventueel in de bilregio. De drie voornaamste spieren die kunnen zorgen voor lage rugpijn en uitstraling in de bil zijn de;

Die namen zeggen je waarschijnlijk niks maar als je onderstaande afbeeldingen bekijkt kan je een indruk krijgen van de mogelijk pijn gebieden. Het X geeft de spierknoop of triggerpoint aan en de rode gebieden zijn de regio’s waar de pijn naartoe uit kan stralen.

Triggerpoint m. Iliocostalis Lumborum

Triggerpoint m. Iliocostalis

Bilspieren

Waar zich echter vaak triggerpoints ontwikkelen bij lage rugpijn is in de bilspieren. De bilspieren kunnen echter wel uitstraling in het been gevoel in sommige gevallen zelf tot in de kuit en buitenkant van het scheenbeen. De spieren die vaak gespannen zijn bij lage rugpijn en triggerpoints kunnen bevatten zijn onder andere;

  1. m. Gluteus Maximus
  2. m. Gluteus Medius
  3. m. Gluteus Minimus

Ook deze namen van de bilspieren zeggen de meeste niet zoveel. Dus ook voor deze spieren kan je met behulp van onderstaande afbeelding zien waar de spierknopen zich kunnen bevinden met de bijbehorende reffered pain gebieden.

Triggerpoint m. Gluteus Minimus

Triggerpoints m. Gluteus Minimus

Daarnaast kan een gespannen bil ook wel eens zorgen voor ischias klachten op basis van een Piriformis syndroom. Wil je daar meer over weten volg dan deze link over wat ischias klachten door het Piriformis syndroom zijn.

#2 Zenuwen

De ongetwijfeld bekendste en grootste oorzaak voor uitstralende klachten in het been door een zenuw is een hernia. Een hernia betekent vrij vertaald een uitpuiling en heeft laag in de rug betrekking op een uitpuiling van de tussenwervelschijf.

Pas op het moment dat de uitpuiling daadwerkelijk een zenuw irriteert of bedrukt kan het zorgen voor de uitstraling van pijn in het been. Dit is belangrijk om te weten voordat je bijvoorbeeld een Röntgenfoto of MRI laat maken, omdat het vooral de symptomen van een hernia zijn die bepalen of je door een hernia pijnklachten hebt.

Zenuwpijn in Been

Kenmerkende hernia symptomen

Uitstralende pijn in het been die verder gaat dan de knie is als eerste het belangrijkste kenmerk bij uitstraling in je been door een hernia. Omdat namelijk niet veel spieren zo ver reffered pain of hun pijn kunnen projecteren vindt daarmee al het eerste onderscheid plaats.

Daarnaast zijn er nog drie andere kenmerkende tekenen die je een indicatie voor een hernia kunnen geven. Deze drie andere kenmerkende tekenen voor een hernia zijn;

  1. Toename van pijn in het been bij hoesten, niezen en/of persen!
  2. Uitstralende pijn in het been is “schietend” van aard!
  3. Pijn in het been die erger is dan de pijn laag in de rug!

Hoe meer zich van de 4 hierboven genoemde tekenen zich voordoen hoe groter de kans is dat je uitstralende beenpijn wordt veroorzaakt door een hernia. Als hier sprake van is dan is het verstandig je lage rugpijn en uitstraling in je been door een neuroloog verder te laten onderzoeken.

Rughernia Symptomen

Op welk niveau bevindt zich de hernia

Wanneer je een hernia hebt kan het ook nog erg verschillen waar de uitstraling in je been zich uit. Er kunnen namelijk verschillende zenuwwortels bedrukt of geïrriteerd worden aan de hand vanaf welk “niveau” de tussenwervelschijf uitpuilt.

Snap je het nog? Om het even te verduidelijken. Je wervelkolom bestaat uit op elkaar gestapelde wervels wat je kan vergelijken met stenen die je op elkaar zet. Bij je wervelkolom bevinden zich tussen de wervels tussenwervelschijven die zorgen voor de schokdemping en het mogelijk maken van je bewegingen.

Het is net als het cement wat je tussen de stenen stopt alleen is een tussenwervelschijf zacht en beweeglijk. Zo kan een tussenwervelschijf onder druk veranderen van vorm zoals je kan zien in onderstaande afbeelding.

Wat is een Hernia

Het is echter afhankelijk welke tussenwervelschijf uitpuilt naar achter waar de uitstralend pijn zich zal gaan uiten. Het de lage rug wordt ook wel aangeduid als de lendenwervelkolom en het heiligbeen als de sacrale wervelkolom.

De meest voorkomende plaatsen van een hernia is tussen je 4e en 5e lendenwervel (L4-L5) plus tussen je 5e lendenwervel en 1e sacrale wervel (L5-S1). Dit geeft een bepaalde uitstralende pijn en sensatie die verloopt volgens een vast gesteld bied zoals hieronder afgebeeld.

Lage Rugpijn Uitstraling Been

#3 Gewrichten

De beschrijving van uitstralende pijn op basis van de gewrichten laat ik buiten de beschrijving in dit artikel. Dat komt omdat het enige gewricht wat kan zorgen voor direct uitstraling in het been is het heupgewricht.

Ondanks dat je door een versleten heupgewricht of klachten aan je heup ook lage rugpijn en uitstraling in het been kan hebben. Geeft gewrichtspijn een heel duidelijk anders klachtenbeeld. Spieren en zenuwen zijn twee structuren die vele malen vaker voorkomen bij uitstraling in het been ten gevolge van lage rugpijn.

Lage rugpijn uitstraling been

Is het je duidelijk hoe je nu onderscheid kan maken tussen verschillende vormen van uitstraling in je been in combinatie met lage rugpijn? Het belangrijkste onderscheid bevindt zich tussen de oorzaak van de uitstralende pijn door een hernia of door de spierknopen in voornamelijk je bilspieren.

Uitsluiten van een hernia kan dus door de kenmerkende symptomen te beoordelen, maar je kan dat ook doen door het uitvoeren van een screening van je lage rug. Op het moment dat je kan uitsluiten dat er een hernia verantwoordelijk is voor je lage rugpijn kan je gericht gaan starten met een behandeling voor je lage rugpijn!

Heb je iets gehad aan deze informatie? Wat voor lage rugpijn uitstraling been klachten heb jij? Laat even een reactie onderaan deze pagina!

Over de schrijver
Bastin Hofman is de oprichter en eigenaar van de Lage Rugpijn Fysio.nl. Sinds 2006 begeleid hij dagelijks als, Fysio-Manueeltherapeut, mensen naar een pijnvrije rug. Zijn specialisme van rugpijn wordt onderbouwd vanuit zijn wetenschappelijke opleiding als Master Manueeltherapeut (Msc) en Psychomische Fysiotherapeut (i.o). Inmiddels doorliepen al meer dan 2500+ mensen zijn "Online Screening" en hij heeft meer dan 250+ rugpijn gerelateerde video's en artikelen beschikbaar.
Dineke van Zijp
Door

Dineke van Zijp

op 28 May 2019

ik heb lage rugpijn en trekt door naar mijn billen en af en teo ook mijn benen aan de achterkant wordt er een beetje moedeloos door kunt u me helpen a.u.b

Vincent Rondwijk
Door

Vincent Rondwijk

op 05 Jun 2019

Ik heb ook vaak last van rusteloze benen wanneer ik 's avonds in bed lig. De pijn in mijn rug straalt dan uit naar beneden. Wellicht kan ik wat oefeningen doen die de pijn verlichten. Ik ga het binnenkort bespreken met mijn fysiotherapeut.

Calendula
Door

Calendula

op 16 Dec 2019

Ik heb nu en dan een nare kiespijnachtige pijn aan mijn rechterbeen, rechts langs het scheenbeen tot bovenop mijn voet. L5 HERNIA ? maar eens om een scan vragen...

Mieke
Door

Mieke

op 12 Jan 2020

Ik heb al 3 maanden hevige pijnen lings heupstreek straalt uit naar rug, buik,bil en onderbeen vanvoor. Pijnen zijn ondraaglijk ik neem op dokters advies morfine en parasetamol. Mijn voorgeschiedenis is een volledige boek. Mijn rug zit vol met matriaal vastgezet van nek tot poep. Maar de pijnen die ik nu al 3 maanden heb is niet meer vol te houden. Stappen, staan en zitten lukt mij niet meer van de pijn . Weet iemand raad. Heb overal al geweest. Mvg Mieke

Sylvia
Door

Sylvia

op 17 Jun 2021

Hoi Mieke. Bloedzuigertherapie kan heel veel helpen en meestal vergoed door verzekering.

Mieke
Door

Mieke

op 12 Jan 2020

Ik heb al 3 maanden hevige pijnen lings heupstreek straalt uit naar rug, buik, lies en onderbeen vanvoor. Pijnen zijn ondraaglijk ik neem op dokters advies morfine en parasetamol. Mijn voorgeschiedenis is een volledige boek. Mijn rug zit vol met matriaal vastgezet van nek tot poep. Maar de pijnen die ik nu al 3 maanden heb is niet meer vol te houden. Stappen, staan en zitten lukt mij niet meer van de pijn . Weet iemand raad. Heb overal al geweest. Mvg Mieke

Reactie plaatsen

Gratis Rug "Screening"

Binnen 10 minuten ontdek je GRATIS wat de oorsprong van jouw lage rugpijn is. Bang voor een hernia? De Screening ontleedt jouw rugpijn op basis van wetenschappelijke feiten en praktische vragen met een duidelijke conclusie.
50%
Download Gratis