Lage Rughernia Ontdekken Door 4 Symptomen
26 februari 2014 
in Hernia
2 min. leestijd

Lage Rughernia Ontdekken Door 4 Symptomen

Lage rughernia kan zorgen voor veel zenuwpijn in het been als in de rug. Een lage rughernia zorgt echter niet altijd voor pijnklachten! Er zijn 4 kenmerkende symptomen die je laten ontdekken of er bij jouw sprake is van pijnklachten en/of zenuwpijn op basis van een lage rughernia!

De letterlijke vertaling van een hernia is ook wel “breuk” of “uitpuiling”, wat betrekking kan hebben op verschillende weefsels in het lichaam. Wanneer er wordt gesproken over een lage rughernia dan wordt ook wel bedoelt dat de tussenwervelschijf (“discus”)  uitpuilt. Het naar achter uitpuilen van de tussenwervelschijf kan zorgen voor irritatie van een zenuw wat kan zorgen voor kenmerkende uitstralende pijnklachten in het been.

Lage Rughernia

Lage rughernia of ook wel Radiculair Syndroom

In de Fysiotherapie en Manuele Therapie spreken we echter niet van een hernia maar van een “Radiculair Syndroom”. Een radiculair syndroom is afgeleid van het woord radix, wat zenuwwortel betekent en een syndroom is ook wel een omschrijving van bepaalde symptomen.

Waarom zo’n moeilijke naam? Omdat niet alle lage rughernia’s zorgen voor pijnklachten! Het blijkt namelijk dat er heel veel mensen zijn die een hernia of wel uitpuilende tussenwervelschijf hebben zonder dat ze pijnklachten hebben! Pas op het moment dat een zenuwwortel wordt bedrukt door de uitpuilende tussenwervelschijf geeft het de kenmerkende lage rughernia symptomen.

Lage rugpijn en een MRI

Er zijn een hoop onderzoeken gedaan waarin ze mensen met rugklachten en zonder rugklachten een MRI hebben laten maken. Daaruit bleek dat de helft van de mensen zonder rugklachten op dat moment en in het verleden ook uitpuilende tussenwervelschijven te zien waren!

Het maken van bijvoorbeeld een MRI is dan ook niet voldoende om te bepalen of je een lage rughernia hebt. Er dienen een aantal kenmerkende lage rughernia symptomen aanwezig te zijn om de diagnose te kunnen bevestigen. Door een combinatie van gebruik kan je dus een goed onderbouwde conclusie stellen!

Kenmerkende lage rughernia symptomen

Maar hoe kunt u nou ontdekken of er sprake is van een lage rughernia die ook zorgt voor de pijnklachten in je been. Uit onderzoek blijkt dat er 4 tekenen in de geschiedenis van je lage rug- en beenpijn een zenuw irritatie of beknelling kunnen vermoeden.

  1. Uitstralende pijn voorbij de knie tot in het onderbeen!
  2. Toename van pijn in het been bij hoesten, niezen en/of persen!
  3. De uitstralende pijn in het been is “schietend” van aard!
  4. De pijn in het been is erger dan de pijn laag in de rug!

 

Bovenstaande 4 symptomen kunnen een goede  indicatie geven voor het vaststellen van een lage rughernia met irritatie van een zenuw (radiculair syndroom). Wanneer deze tekenen niet aanwezig zijn kan er met zekerheid gesteld worden dat er geen sprake is van zenuwirritatie op basis van een lage rughernia!

Conclusie bij lage rughernia symptomen

Ondanks dat deze 4 tekenen een betere indicatie geven van een zenuw irritatie en/of beknelling dan het uitvoeren van een lichamelijk onderzoek. Kan je op basis van de bovenstaande symptomen alleen geen definitieve diagnose stellen.

Bij de aanwezigheid van deze 4 symptomen is het verstandig om de lage rug- en beenpijn verder te laten onderzoeken met een lichamelijk onderzoek door een fysiotherapeut of huisarts. De combinatie van kenmerkende lage rughernia symptomen, lichamelijk onderzoek door een medicus en eventueel een aanvullende MRI zorgen voor het beste bewijs.

Toch zijn er bij een hernia klachten een hoop dingen die je zelf kan doen als behandeling door onder andere een aantal gerichte oefeningen.

Over de schrijver
Bastin Hofman is de oprichter en eigenaar van de Lage Rugpijn Fysio.nl. Sinds 2006 begeleid hij dagelijks als, Fysio-Manueeltherapeut, mensen naar een pijnvrije rug. Zijn specialisme van rugpijn wordt onderbouwd vanuit zijn wetenschappelijke opleiding als Master Manueeltherapeut (Msc) en Psychomische Fysiotherapeut (i.o). Inmiddels doorliepen al meer dan 2500+ mensen zijn "Online Screening" en hij heeft meer dan 250+ rugpijn gerelateerde video's en artikelen beschikbaar.
Reactie plaatsen

Gratis Rug "Screening"

Binnen 10 minuten ontdek je GRATIS wat de oorsprong van jouw lage rugpijn is. Bang voor een hernia? De Screening ontleedt jouw rugpijn op basis van wetenschappelijke feiten en praktische vragen met een duidelijke conclusie.
50%
Download Gratis