Je kans op Depressiviteit Verminderen op een Simpele Manier!
06 augustus 2014 
2 min. leestijd

Je kans op Depressiviteit Verminderen op een Simpele Manier!

 

We weten denk ik allemaal wel dat het eten van fast food niet goed is voor de lijn en je gezondheid! Maar wist je ook dat het invloed kan hebben op je mentale gezondheid en Depressiviteit! Door het eten van minder bewerkt voedsel waaronder fast food kan je de kans op depressiviteit verminderen!

Onderzoek laat namelijk zien dat het eten van commercieel gebakken voedsel zoals bijvoorbeeld croissants, koekjes, snoep en chips. Maar ook vooral fast food zoals pizza’s, hamburgers en patat geassocieerd is met klachten van een depressie. Het blijkt namelijk dat mensen die op een regelmatige basis fast food eten 51% meer kans hebben op een depressie in vergelijking met mensen die weinig of geen fast food eten.

Gezonde Omega 3-vetzuren & Depressiviteit

Uit hetzelfde onderzoek komt naar voren dat er een relatie bestaat tussen de hoeveelheid fast food die je eet en de kans op het ontstaan van een depressie (> fast food is > kans op depressiviteit). Voedsel waarin zich weinig gezonde Omega 3-vetzuren bevinden, zoals bij het meeste fast food het geval is, is gekoppeld is aan periodes van angst.

Bewerkt VoedselEen tekort aan Omega 3-verzuren in combinatie met geraffineerde koolhydraten kan tevens leiden tot bloed suiker spiegelingen. Geraffineerde  koolhydraten zijn bewerkte koolhydraten zoals wit brood, witte rijst, pasta, bloem en suiker. Het nuttigen van dit soort voedsel kan verwarring, vermoeidheid en ook depressie klachten tot gevolg hebben.

Het eten van voedsel wat veel geconserveerde stoffen zoals kleur, smaak en zoetstoffen bevat kan leiden tot hyperactiviteit door de zogenoemde optredende “suiker rush”. Op korte termijn kan je hier door worden opgepept maar door de snelle veranderingen in je bloed suiker spiegel kan je na en door deze spiegelingen snel geïrriteerd en rusteloos worden.

Verklaring relatie Fast Food & Depressiviteit

Deze gegevens kunnen verder worden onderbouwd met het feit dat mensen die veel fast food nuttigen over het algemeen ook vaker;

  • Kans hebben om Single te zijn
  • Minder actief zijn
  • Wat weer samenhang met de klachten van een depressie

Daarnaast hebben mensen die veel fast food eten slechtere eetgewoontes, omdat ze daardoor ook minder nuttigen van gezonde voeding zoals;

  • Groente
  • Fruit
  • Noten
  • Vis en olijf olie

Andere typerende eigenschappen bij mensen die vaak fast food eten is dat ze vaker roken en structureel overmatig werken (45 uur of meer in de week).  Het stoppen met roken heeft veel positieve effecten op het lichaam en is hopelijk al wel bij je bekend. Door het overmatig veel werken kan de aandacht op je gezondheid verloren gaan wat op langere termijn tegen je gaat werken!

Bewerkt voedsel en de kans op Depressiviteit

Over het eten van commerciële gebakken goederen of ook wel bewerkt voedsel zijn de concluderende uitkomsten hetzelfde. Ook al eet je een kleine hoeveelheid dan neemt je kans al sterk toe op een depressie.

Er is nog niet heel onderzoeken gedaan naar de relatie tussen eetgewoontes en een depressie, maar wel wordt al gesuggereerd dat bepaalde voeding een rol speelt in het voorkomen van een depressie. Deze voeding bestaat onder andere uit veel;

  • Omega-3 vetzuren
  • Group B-vitamine
  • Olijf olie

Gezond eetpatroon verminderd kans op een Depressie

Een gezond eetpatroon (noem het liever geen dieet)  zoals het Mediterrane eetpatroon heeft al een bewegen effect op het verminderen van de kans op een depressie. In een Mediteraan eetpatroon bevind zich veel voedsel met gezonde Omega 3-vetzuren, Vitamine B en olijfolie.

Een compleet overzicht en samenvatting wat voor gevolgen fast food en bewerkt voedsel heeft op je stemming en depressiviteit is ook wel opgesteld in de onderstaande Info Graphic.

Fast Food And Depression Infographic

Via

Bron: A. Sanchez-Villegas, E. Toledo, J. de Irala, J. Pla-Vidal, M. Martinez-Gonzalez. Fast-food and commercial baked goods consumption and the risk of depression. Public Health Nutr. 2012 Mar;15(3):424-32

Over de schrijver
Bastin Hofman is de oprichter en eigenaar van de Lage Rugpijn Fysio.nl. Sinds 2006 begeleid hij dagelijks als, Fysio-Manueeltherapeut, mensen naar een pijnvrije rug. Zijn specialisme van rugpijn wordt onderbouwd vanuit zijn wetenschappelijke opleiding als Master Manueeltherapeut (Msc) en Psychomische Fysiotherapeut (i.o). Inmiddels doorliepen al meer dan 2500+ mensen zijn "Online Screening" en hij heeft meer dan 250+ rugpijn gerelateerde video's en artikelen beschikbaar.
Reactie plaatsen

Gratis Rug "Screening"

Binnen 10 minuten ontdek je GRATIS wat de oorsprong van jouw lage rugpijn is. Bang voor een hernia? De Screening ontleedt jouw rugpijn op basis van wetenschappelijke feiten en praktische vragen met een duidelijke conclusie.
50%
Download Gratis