Strek Oefeningen Rug. Verbeter je Mobiliteit met deze Eenvoudige Oefeningen
23 januari 2024 
2 min. leestijd

Strek Oefeningen Rug. Verbeter je Mobiliteit met deze Eenvoudige Oefeningen

Op zoek naar strek oefeningen voor je rug? In deze blog en video laat ik je precies zien hoe je het strekken van je rug, ook wel bekend als rugextensie, kunt oefenen. We beginnen met eenvoudige oefeningen en bouwen geleidelijk op, zodat je de intensiteit kunt aanpassen aan je eigen behoeften en mogelijkheden. 

Het is van cruciaal belang dat je goed aanvoelt wanneer je kunt beginnen met een nieuwe variant en wanneer je klaar bent om verder te gaan. Luister dus goed naar de reactie van je rug tijdens en na de strek oefeningen. De kunst is om het voor jezelf rustig en passend op te bouwen. 

Strek Oefeningen Rug

Een paar belangrijke factoren om in gedachten te houden zijn de pijn in je onderrug en of je merkt dat de mobiliteit van je rug verbetert tijdens de oefeningen. Als de pijn hetzelfde blijft, maar je merkt verbetering in mobiliteit, is dat meestal een goed teken. Als je daarentegen merkt dat de pijn toeneemt en je mobiliteit niet verbetert, is het verstandig om een stap terug te doen of de oefeningen voor dat moment over te slaan. Laten we samen de oefeningen bekijken.


Oefening 1: Puppy Houding

De eerste oefening is liggen op de buik. Voor sommigen kan het al een uitdaging zijn om plat op de buik te liggen als je last hebt van je onderrug. Als je comfortabel ligt, beginnen we met de puppy houding. Plaats je onderarmen op de grond, til je bovenlichaam op en laat je bovenlichaam ontspannen. Houd je blik recht vooruit met je kin lichtjes naar je borst gericht. Probeer je bovenlichaam zo ver mogelijk uit te strekken. Als dit goed aanvoelt en je rug ontspannen is, kun je doorgaan naar de volgende oefening.

Oefening 2: Rug Opdrukken

Zet je handen onder je schouders en duw jezelf omhoog, waarbij je heupen op de grond blijven. Als je merkt dat je je heupen optilt, ben je te ver gegaan. Rol rustig terug naar de startpositie. Herhaal deze beweging en vind je eigen bereik. 

Oefening 3: Cobra Houding

In deze variant strek je je armen en handen iets meer naar voren dan in de vorige oefening. Houd je ellebogen gestrekt en duw jezelf omhoog in de zogeheten cobra houding. Laat je schouders ontspannen en strek je bovenlichaam zo ver mogelijk op. Houd je blik naar voren gericht en blijf in deze positie staan. Vergeet niet rustig en diep adem te halen om de rek in je rug te maximaliseren.

Oefening 4: Diepe Ontspanning

De laatste variant is bedoeld om nog meer ontspanning op te zoeken en daardoor rekking in je rug te brengen. Laat je schouders nog verder zakken en strek je bovenlichaam opnieuw uit. Adem diep in en ontspan je buik op de uitademing. Voel de rek en strekking in je onderrug. Dit is een geweldige manier om je rug volledig te ontspannen en te strekken.

Ontspan Oefening na het Strekken!

Na het voltooien van deze strekoefeningen is het belangrijk om je rug voorzichtig te buigen en te ontspannen. Soms kan het nodig zijn om je rug letterlijk "uit te plooien" na de oefeningen. Het is essentieel om bij de eerste variant te beginnen en geleidelijk aan voortgang te boeken op basis van de reactie van je rug tijdens en na de oefeningen.

Meer Strek Oefeningen voor de Rug?

Ben je op zoek naar meer uitgebreide oefeningen en begeleiding om je rug effectief te strekken en verlichting te vinden? Overweeg dan zeker mijn speciale herstel programma voor lage rugpijn. In dit programma leer je aan de hand van specifieke en gedetailleerde oefeningen hoe je binnen slechts 7 minuten per dag, gedurende een periode van 8 tot 12 weken, volledige verlichting van spanning in je rug kunt bereiken. 

Daarbij richt het programma zich op verschillende aspecten, waaronder mobiliteit, motorische controle en spierkracht, om ervoor te zorgen dat je rug weer soepel, sterk en stabiel aanvoelt. Dus als je serieus bent over het verbeteren van de flexibiliteit van je rug met strekoefeningen, bekijk dan zeker mijn programma voor strekoefeningen voor de rug en laat me je helpen op weg naar een pijnvrije en soepele rug. 

Veel succes!

Over de schrijver
Bastin Hofman is de oprichter en eigenaar van de Lage Rugpijn Fysio.nl. Sinds 2006 begeleid hij dagelijks als, Fysio-Manueeltherapeut, mensen naar een pijnvrije rug. Zijn specialisme van rugpijn wordt onderbouwd vanuit zijn wetenschappelijke opleiding als Master Manueeltherapeut (Msc) en Psychomische Fysiotherapeut (i.o). Inmiddels doorliepen al meer dan 2500+ mensen zijn "Online Screening" en hij heeft meer dan 250+ rugpijn gerelateerde video's en artikelen beschikbaar.
Reactie plaatsen

Gratis Rug "Screening"

Binnen 10 minuten ontdek je GRATIS wat de oorsprong van jouw lage rugpijn is. Bang voor een hernia? De Screening ontleedt jouw rugpijn op basis van wetenschappelijke feiten en praktische vragen met een duidelijke conclusie.
50%
Download Gratis