11 Aanbevelingen Vanuit De NHG Lage Rugpijn
02 februari 2015 
2 min. leestijd

11 Aanbevelingen Vanuit De NHG Lage Rugpijn

NHG Lage Rugpijn is ook wel de richtlijn die geschreven is bij lage rugpijn door de Nederlandse Huisartsen Genootschap (NHG). Er bestaat namelijk op basis van wetenschappelijke onderbouwing een vast protocol bij de behandeling van lage rugpijn. Daaruit komen een aantal vaste aanbevelingen naar voren. 

 

De NHG lage rugpijn geeft per tijdsomschrijving van lage rugpijn gerichte aanbevelingen. Lage rugpijn is namelijk in te delen in acute, subacute en chronische lage rugpijn. Wanneer binnen de afgelopen 6 weken in je rug is geschoten spreken we over acute lage rugpijn.

De hieronder beschreven aanbevelingen zijn specifiek voor acute lage rugpijn, maar ook bij al langer durende rugpijn zijn de meeste aanbevelingen van waarde! De adviezen hebben betrekking op “gewone” lage rugpijn, twijfel je over de oorzaak van je rugpijn dan is het slim om je rugpijn eerste te screenen.

 

NHG Lage Rugpijn

 

11 Aanbevelingen vanuit de NHG lage rugpijn

 

  1. Onthoud dat er geen sprake is van lichamelijk letsel bij lage rugpijn. Ondanks dat de pijn je veel belemmeringen kan geven wil het dat je rug beschadigd is! De pijn kan je dus zien als iets onschuldig.

 

  1. De oorzaak van de pijn kan komen uit de overgevoeligheid van weke delen zoals de spieren en banden, maar ook uit de gewrichten. Door het tijdelijke minder goed functioneren kan het je belemmeringen geven tijdens je dagelijkse handelingen.

 

  1. Waardoor je nu ineens last hebt van je rug kan komen door verschillende factoren. Als je er echter voor zorgt dat je goed omgaat met je lage rugpijn kunnen de pijnklachten en belemmeringen van korte duur zijn. Hier hoef je dan niet altijd extra aandacht aan te besteden.

 

  1. Blijf zo veel mogelijk in beweging! Je weet nu dat er zich geen schade bevindt in de rug dus is het niet erg als je wat pijn ervaart tijdens het bewegen.

 

  1. De verwachting voor herstel is bij de meeste mensen gunstig. Dat wil onder andere zeggen dat je pijn en belemmeringen tijdens je dagelijkse activiteiten binnen een aantal weken al zouden moeten afnemen.

 

  1. Je lage rugpijn omschrijven als artrose in de rug, geslonken tussenwervelschijf of facetgewricht irritatie is niet nodig. Het gebruiken van een anatomische diagnose of het suggereren van een structurele afwijking is niet nodig. Een algemene omschrijving als lage rugpijn, spit of lumbago vertelt het hele verhaal!

 

  1. Blijf niet in bed liggen vanwege je lage rugpijn. Dit is trouwens ook sterk af te raden. Dat je iets meer dan normaal rust op de dag door je lage rugpijn is niet erg, maar het blijven bewegen en hervatten van je dagelijkse activiteiten is noodzakelijk voor herstel.

 

  1. Gebruik zo nodig pijnstillers met het juiste doel. Het blijven bewegen is belangrijk en als je daar pijnstillers voor gebruikt is dat prima. Begin met paracetamol en is dat niet voldoende om in beweging te komen overleg dan met je huisarts voor het gebruik van ontstekingsremmende pijnstillers.

 

  1. Bouw in de tijd je activiteiten weer op. Begin eerst met je dagelijkse handelingen, maar probeer ook je werkzaamheden met een tijdcontingente aanpak op te bouwen.

 

  1. Overleg het opbouwen van je werkzaamheden eventueel met je bedrijfsarts. Vaak is echter niet nodig vanwege het snelle verbeteren van je lage rugpijn.

 

  1. Verbeterd je lage rugpijn niet binnen drie weken of hou je in de eerste week ernstige rugpijn dan is het verstandig om contact met je huisarts op te nemen.

 

Normaal gesproken zouden je pijn en belemmeringen in de eerste paar weken al duidelijk af moeten nemen. Het kan zijn dat er 2-6 weken overheen gaan voordat je helemaal van je lage rugpijn af bent. Dat is goed mogelijk alleen dan zijn bovenstaande aanbevelingen wel cruciaal.

Heb je zelf aanbevelingen voor anderen in de omgang met lage rugpijn. Deel ze dan gerust in onderstaand formulier! Dan doe je niet alleen jezelf er een plezier mee 😉

 

Bron: NHG Standaard Lage Rugpijn

Over de schrijver
Bastin Hofman is de oprichter en eigenaar van de Lage Rugpijn Fysio.nl. Sinds 2006 begeleid hij dagelijks als, Fysio-Manueeltherapeut, mensen naar een pijnvrije rug. Zijn specialisme van rugpijn wordt onderbouwd vanuit zijn wetenschappelijke opleiding als Master Manueeltherapeut (Msc) en Psychomische Fysiotherapeut (i.o). Inmiddels doorliepen al meer dan 2500+ mensen zijn "Online Screening" en hij heeft meer dan 250+ rugpijn gerelateerde video's en artikelen beschikbaar.
Reactie plaatsen

Gratis Rug "Screening"

Binnen 10 minuten ontdek je GRATIS wat de oorsprong van jouw lage rugpijn is. Bang voor een hernia? De Screening ontleedt jouw rugpijn op basis van wetenschappelijke feiten en praktische vragen met een duidelijke conclusie.
50%
Download Gratis