Stijve Rug na het Slapen? 4 Oefeningen om van een Stijve Onderrug af te Komen!
21 januari 2024 
2 min. leestijd

Stijve Rug na het Slapen? 4 Oefeningen om van een Stijve Onderrug af te Komen!

Heb je 's ochtends last van een stijve onderrug na het slapen? Merk je dat het moeilijk is om 's morgens soepel uit bed te komen vanwege de spanning, kramp en stijfheid in je rug? Dan ben je niet alleen. In deze blog deel ik eenvoudige oefeningen die je kunnen helpen om dat stijve gevoel in je rug 's ochtends te verlichten, zodat je je dag soepeler kunt beginnen.

Stijve Rug na het Slapen Oefeningen

Het is belangrijk op te merken dat deze oefeningen bedoeld zijn om de spanning te verminderen die je onderrug op dit moment ervaart. Er kunnen verschillende oorzaken zijn van een stijve rug na het slapen, ik ga daar op andere pagina's en video's dieper op in. Deze oefeningen kun je thuis doen, bij voorkeur op een mat of een tapijt, en ze omvatten verschillende bewegingsrichtingen waarbij je de intensiteit kunt aanpassen.


1. Flexie van de Onderrug:

 • Ga op je rug liggen, bij voorkeur op een mat.
 • Pak beide knieën vast met je handen en trek ze rustig naar je borst.
 • Herhaal deze beweging, trek je knieën naar je borst en laat ze weer los.
 • Begin met ongeveer 10 herhalingen en pas de intensiteit aan op basis van je rugpijn.

2. Rotatie van de Rug:

 • Buig je knieën en houd je voeten bij elkaar.
 • Laat je knieën naar rechts vallen en draai dan naar links.
 • Herhaal deze draaibeweging, waarbij je de intensiteit aanpast op basis van je stijfheid.
 • Beweeg rustig heen en weer om je rug te ontspannen.

3. Zijwaartse Beweging:

 • Strek je benen uit en houd ze helemaal recht.
 • Schuif je hakken langs elkaar terwijl je je bekken omhoog tilt.
 • Probeer je benen gestrekt te houden en voel de beweging in je heupen en onderrug.
 • Begin met kleine bewegingen en vergroot deze geleidelijk.

4. Holle en Bolle Rug:

 • Ga in ruglig op de grond liggen met je handen langs je lichaam.
 • Buig je knieën en plaats je voeten plat op de grond.
 • Kantel je bekken naar voren om je rug hol te maken en kantel het naar achteren om je rug bol te maken.
 • Beweeg rustig heen en weer, pas de bewegingsuitslag aan op basis van je comfort en pijn.

Dit zijn basisoefeningen om te beginnen met het verlichten van een stijve rug. Voer de oefeningen rustig uit en pas de herhalingen en intensiteit aan op basis van je reactie. Deze oefeningen zijn elke dag en ochtend uit te voeren. Ze dienen dus vooral om je stijve rug los te krijgen na het slapen. Ze zijn daarbij vooral gericht op de mobiliteit van je rug.

Volledig Plan tegen een Stijve Rug

Ben je op zoek naar meer uitgebreide oefeningen en begeleiding om je stijfheid en lage rugpijn effectief te behandelen en voorgoed vaarwel te zeggen? Dan raad ik je ten zeerste aan om mijn lage rugpijn herstelprogramma te overwegen.

In dit programma leer je met specifieke en gedetailleerde oefeningen hoe je binnen slechts 7 minuten per dag, gedurende een periode van 8 tot 12 weken, volledige verlichting van je lage rugpijn kunt bereiken. We richten ons op verschillende aspecten, waaronder mobiliteit, motorische controle en spierkracht, om ervoor te zorgen dat je rug weer soepel, sterk en stabiel aanvoelt.

Dus als je serieus bent over het aanpakken van je lage rugpijn, bekijk dan eens mijn lage rugpijn herstelprogramma en laat me je helpen op weg naar een pijnvrije rug.

Veel succes!

Over de schrijver
Bastin Hofman is de oprichter en eigenaar van de Lage Rugpijn Fysio.nl. Sinds 2006 begeleid hij dagelijks als, Fysio-Manueeltherapeut, mensen naar een pijnvrije rug. Zijn specialisme van rugpijn wordt onderbouwd vanuit zijn wetenschappelijke opleiding als Master Manueeltherapeut (Msc) en Psychomische Fysiotherapeut (i.o). Inmiddels doorliepen al meer dan 2500+ mensen zijn "Online Screening" en hij heeft meer dan 250+ rugpijn gerelateerde video's en artikelen beschikbaar.
Reactie plaatsen

Gratis Rug "Screening"

Binnen 10 minuten ontdek je GRATIS wat de oorsprong van jouw lage rugpijn is. Bang voor een hernia? De Screening ontleedt jouw rugpijn op basis van wetenschappelijke feiten en praktische vragen met een duidelijke conclusie.
50%
Download Gratis