Rontgenfoto Lage Rug? Wat heb je eraan?!
23 februari 2014 
2 min. leestijd

Rontgenfoto Lage Rug? Wat heb je eraan?!

Rontgenfoto lage rug laten maken om de oorzaak van je rugpijn in kaart te brengen?

Je wilt een verklaring voor uw pijn laag in de rug. Is het maken van een Röntgen of MRI dan zinvol? Bij lage rugpijn heeft het uitvoeren van beeldvormende diagnostiek vaak een geen toegevoegde waarde.

Rontgenfoto Lage Rug

Uit onderzoek blijkt dat er veel anatomische afwijkingen worden gevonden bij mensen zonder lage rugpijn. Dit geldt zowel bij het uitvoeren van een Röntgen foto of een MRI scan. Deze bevindingen komen uit een rapportage van radiologen bij de beoordeling van de radiografische afwijkingen bij patiënten met lage rugpijn.

De bevindingen van de Röntgen en MRI worden vastgesteld door de Radioloog. De beschrijving van zijn bevindingen uit  de beeldvormende diagnostiek gebeurt alleen op anatomisch niveau. Hij interpreteert de anatomische vormen van de wervelkolom zonder een link te leggen naar de dagelijkse pijnklachten.

Rontgenfoto Lage Rug

Röntgenfoto Lage Onderrug

Waarbij ook blijkt dat een aantal regelmatig gevonden afwijkingen in de lage rug geen verklaring hoeven te zijn voor de lage rugklachten. Regelmatig gevonden afwijkingen van de lage rug zijn;

Medische benaming

Vertaling 

  Lichte degeneratie  Licht slijtage
  Gevorderde discus degeneratie  Gevorderde tussenwervelschijf slijtage
  Spondylose  Vermindering van kwaliteit van de wervelkolom
  Spondylolisthesis  Verschuiving van een wervel naar voren
  Verschoven wervel
  Ziekte van Scheuermann

 Lage borstwervel scoliose door vergroeiing van de  wervels

Bovenstaande bevindingen hoeven dus niet gerelateerd te zijn aan pijn laag in de rug. Omdat blijkt dat bij ongeveer de helft van de mensen met deze bevindingen geen lage rugpijn aanwezig is. En kan dus niet aangewezen worden als oorzaak van pijn laag in de rug.

Rontgenfoto Lage Onderrug

Röntgenfoto lage rug laten maken

Vanwege de hoge mate van anatomische afwijkingen bij mensen zonder lage rugpijn. Is het interpreteren van de uitkomsten uit beeldvormende technieken moeilijk. En zijn de gevonden afwijkingen die direct te relateren aan de pijn laag in de rug.

Door de gevonden afwijkingen te koppelen aan de klinische gegevens van de pijn kan er meer betekenis worden gegeven aan de anatomische afwijkingen. De vraag of de gevonden afwijkingen een verband houden met de lage rugklachten is dus niet direct te beantwoorden.

Wel kan gesteld worden dat het niet nodig is om een precieze oorzaak of diagnose vast te stellen om een gepast behandelplan op te stellen.

Rontgenfoto Rug laten maken

Uitslag Rontgenfoto Rug

Wat zijn jouw ervaringen met een uitslag op een rontgenfoto van de rug? Hoe is dit naar jouw toe gecommuniceerd? Ik ben daar benieuwd naar. Zou je jouw ervaring willen delen door een reactie achter te laten op onderstaand formulier?

Vond je de informatie waardevol? Geef dit bericht dan even een Like 😉

Bron: M.W. van Tulder & B.W. Koes Evidence-based handelen bij lage rugpijn epidemiologie, preventie, diagnostiek, behandeling en richtlijnen

Over de schrijver
Bastin Hofman is de oprichter en eigenaar van de Lage Rugpijn Fysio.nl. Sinds 2006 begeleid hij dagelijks als, Fysio-Manueeltherapeut, mensen naar een pijnvrije rug. Zijn specialisme van rugpijn wordt onderbouwd vanuit zijn wetenschappelijke opleiding als Master Manueeltherapeut (Msc) en Psychomische Fysiotherapeut (i.o). Inmiddels doorliepen al meer dan 2500+ mensen zijn "Online Screening" en hij heeft meer dan 250+ rugpijn gerelateerde video's en artikelen beschikbaar.
Ineke
Door

Ineke

op 07 Aug 2021

Door de taalfouten in dit stuk heb ik weinig vertrouwen in het verhaal

Maria
Door

Maria

op 04 May 2023

Erg veel taalfouten. Maakt het stuk lastig te begrijpen waardoor de betrouwbaarheid ook minder is.

Reactie plaatsen

Gratis Rug "Screening"

Binnen 10 minuten ontdek je GRATIS wat de oorsprong van jouw lage rugpijn is. Bang voor een hernia? De Screening ontleedt jouw rugpijn op basis van wetenschappelijke feiten en praktische vragen met een duidelijke conclusie.
50%
Download Gratis