Van Uitermate Groot Belang bij Chronische Lage Rugpijn; Relatie Tussen U en de Fysiotherapeut!
09 april 2014 
1 min. leestijd

Van Uitermate Groot Belang bij Chronische Lage Rugpijn; Relatie Tussen U en de Fysiotherapeut!

 

Bent u onder behandeling bij een Fysiotherapeut voor uw chronische lage rugpijn?En  wilt u precies weten wat voor verbeteringen u kunt verwachten tijdens uw behandeling. Dan is het goed om te kijken naar de kwaliteit van de (werk) relatie die u heeft met uw Fysiotherapeut!

Persoonlijke relaties zijn in ieders leven van uitermate groot belang. Het blijkt dat de kwaliteit van persoonlijke relaties een duidelijke voorspeller is van iemands mate van geluk in het leven.

Wat te doen als Patiënt met Chronische Lage Rugpijn?

Bij chronische lage rugpijn is de therapeutische relatie het fundament voor het behandel proces. Wanneer u onder behandeling bent is het goed om te beoordelen hoeveel;

  • U en uw Fysiotherpeut overeenkomen in de gestelde behandel doelstellingen
  • En de mate van vertrouwen en (gevoels) band u heeft in uw Fysiotherapeut

Wanneer bovenstanden punten worden geoptimaliseerd. Geeft dit een duidelijk betere uitkomst op de behandeling die gaat volgen. U wilt toch altijd de beste behandeling? Kies dan ook de therapeut die u daar het beste gevoel en vertrouwen in geeft!

Minder Pijn en Beperkingen bij een goede Therapeutische Relatie

In de Fysiotherapeutische praktijk is een persoonlijke relatie tussen de Fysiotherapeut en Patiënt van groot belang. Het kan namelijk de uitkomst van een bepaalde behandeling positief beïnvloeden. Meerdere studies hebben laten zien dat een betere therapeutische relatie verband houdt met een beter behandel resultaat bij Chronische Lage Rugpijn (>3 maanden).

Een behandeling alleen is niet volledig verantwoordelijk voor de uitkomst ervan. De therapeutische relatie alleen kan al zorgen voor minder pijn, minder beperkingen en een hogere behandel tevredenheid.

Relatie Fysiotherapeut-Patiënt bij Chronische Lage Rugpijn 

De relatie tussen een Fysiotherapeut en Patient wordt ook wel beschreven als de therapeutische alliantie of werk alliantie. Het kan omschreven worden als het functionering rapport of sociale connectie tussen de Fysiotherapeut en Patiënt.

Het is meer dan alleen communiceren met elkaar. Het vergt van een Fysiotherapeut onder andere communicatieve vaardigheden. En de mogelijkheid om te reflecteren en reageren op de patiënt tijdens de behandeling.

De therapeutische relatie beschrijft het gevoel van;

  • Samenwerking
  • Warmte
  • Ondersteuning

En de belangrijkste componenten van een therapeutische relatie zijn;

  • De overeenkomst over de behandel doelen tussen therapeut en patiënt
  • De overeenkomst over de behandel interventie tussen therapeut en patiënt
  • De affectieve (gevoels) band tussen de therapeut en patiënt

 

Bron: P. Ferreira, M. Ferreira, C. Maher,K, Refshauge, J. Latimer, R. Adems. The Therapeutic Alliance Between Clinicians and Patients Predicts Outcome in Chronic Low Back Pain . Physical Therapy 2013; 93:470-478

J. Fuentes, S. Armijo-Olivo, M. Funabashi, M. Miciak, Bruce Dick. Enhanced Therapeutic Alliance Modulates Pain Intensity and Muscle Pain Sensitivity in Patients With Chronic Low Back Pain. Physical Therapy 2014; 94:477-489

Over de schrijver
Bastin Hofman is de oprichter en eigenaar van de Lage Rugpijn Fysio.nl. Sinds 2006 begeleid hij dagelijks als, Fysio-Manueeltherapeut, mensen naar een pijnvrije rug. Zijn specialisme van rugpijn wordt onderbouwd vanuit zijn wetenschappelijke opleiding als Master Manueeltherapeut (Msc) en Psychomische Fysiotherapeut (i.o). Inmiddels doorliepen al meer dan 2500+ mensen zijn "Online Screening" en hij heeft meer dan 250+ rugpijn gerelateerde video's en artikelen beschikbaar.
Reactie plaatsen

Gratis Rug "Screening"

Binnen 10 minuten ontdek je GRATIS wat de oorsprong van jouw lage rugpijn is. Bang voor een hernia? De Screening ontleedt jouw rugpijn op basis van wetenschappelijke feiten en praktische vragen met een duidelijke conclusie.
50%
Download Gratis