5 Voordelen Die Pilates Bij Rugklachten Zeer Effectief Maken!
10 april 2014 
2 min. leestijd

5 Voordelen Die Pilates Bij Rugklachten Zeer Effectief Maken!

 

Pilates is sinds begin van de 20e eeuw al ontwikkeld als training. Hedendaags is het een veel gevolgde les in de sportschool! Niet gek, want Pilates bij rugklachten is zeer effectief in het verminderen van pijn en beperkingen.

Chronische lage rugpijn is gedefinieerd als rugpijn die langer dan 12 weken duurt. En pijn die zich bevindt tussen de ribben en de billen, met of zonder uitstraling in de benen. Het is een veel voorkomende en beperkende lichamelijke klacht wat geassocieerd kan zijn met werkverzuim.

Training is Effectief bij Chronische Lage Rugpijn

Lichamelijke training in de vorm van oefeningen voor de rug is effectief gebleken om pijn en beperkingen te verminderen bij mensen met Chronische Lage Rugpijn. Er kunnen verschillende vormen van training dit effect kunnen bereiken. Is het echter aan te bevelen om een training voor te schrijven met een achterliggende gedachte voor uw persoonlijke situatie.

Pilates bij Rugklachten

Pilates is één van de trainingsvormen die vermindering van pijn en beperkingen kan geven bij Chronische Lage Rugpijn. Pilates is een vorm van training die zich richt op;

 • Spier en bewegingscontrole
 • Houding
 • Ademhaling
 • Kracht
 • Core Stability
 • Lenigheid
 • Mind-Body connectie

Al deze componenten van Pilates zijn relevant gebleken in de behandeling van Chronische Lage Rugpijn. Ook wordt bij een oefenprogramma vanuit de fysiotherapeut vaak de focus gelegd op een drietal van deze punten. Met name de spier en bewegingscontrole, houding en ademhaling tijdens het trainen zijn belangrijke aandachtspunten.

5 Voordelen en Kenmerken van Pilates die de Training Effectief maken;

 1. Verbetering van het lichaam bewustzijn
 2. Controleren van de ademhaling tijdens het bewegen
 3. Verbeteren van de controle over het lichaam en het bewegen
 4. Educatie en verbetering van een juiste houding
 5. Op eigen niveau en gradatie uit kunnen voeren van de oefeningen

Pilates wordt vaak nog wel eens gezien als een “milde” of “matig intensieve” training. Het is echter zeer aan te bevelen om tijdens een Pilates training te streven naar vermoeidheid van de spieren. Sterker nog, het is een voorwaarde die door het uitbreiden van de zwaarte van oefeningen bereikt kan worden.

Het intensiever of moeilijker van de training kan bereikt worden door;

 • Het complexer maken van de oefeningen
 • Het zwaarder maken van de oefeningen
 • Het vaker herhalen van de oefeningen

Om te streven naar een lange termijn effect van Pilates. Zijn er een aantal richtlijnen voor de duur en frequentie van de training. Aanbevolen is een;

 • Duur van de training tussen de 30-60 minuten
 • Frequentie van 2x (minimaal) per week
 • Over een periode van 3-6 maanden

Het is gebleken dat een periode van 6 weken training te kort is om lange termijn effecten te bereiken. Het mooiste zou zijn als voor uw lage rug 2 tot 3x per week een vorm van lichamelijke inspanning uitvoert. Pilates kan daarbij aan bijdragen en zorgt tevens voor vermindering, voorkomen en zelf controleren van Chronische Lage Rugpijn.

Zelfde Componenten worden gebruikt in de Fysiotherapie

Er wordt al vaak in een Fysiotherapie behandeling een programma opgesteld gericht op de spiercontrole (motor control), lenigheid en kracht. Maar ook programma’s gericht op de houding en Core Stability worden veelvuldig binnen de Fysiotherapie gebruikt. En zijn effectief bij de behandeling van rugklachten.

Bron ; C. Wells, G. Kolt, P. Marshall, A. Bialocerkowski, The Definition and Application of Pilates Exercise to Treat People With Chronic Low Back Pain: A Delphi Survey of Australian Physical Therapists. March 2014 Volume 94 Number 3 Physical Therapy

Over de schrijver
Bastin Hofman is de oprichter en eigenaar van de Lage Rugpijn Fysio.nl. Sinds 2006 begeleid hij dagelijks als, Fysio-Manueeltherapeut, mensen naar een pijnvrije rug. Zijn specialisme van rugpijn wordt onderbouwd vanuit zijn wetenschappelijke opleiding als Master Manueeltherapeut (Msc) en Psychomische Fysiotherapeut (i.o). Inmiddels doorliepen al meer dan 2500+ mensen zijn "Online Screening" en hij heeft meer dan 250+ rugpijn gerelateerde video's en artikelen beschikbaar.
Reactie plaatsen

Gratis Rug "Screening"

Binnen 10 minuten ontdek je GRATIS wat de oorsprong van jouw lage rugpijn is. Bang voor een hernia? De Screening ontleedt jouw rugpijn op basis van wetenschappelijke feiten en praktische vragen met een duidelijke conclusie.
50%
Download Gratis