Pijnbestrijding van de Rug in de Zomerse Hitte!
17 juli 2014 
3 min. leestijd

Pijnbestrijding van de Rug in de Zomerse Hitte!

 

Wanneer de temperatuur buiten omhoog gaat is het soms verleidelijk als je al last hebt van je rug om binnen te blijven zitten waar het koel en aangenaam is! Je kan de zomerse hitte echter goed gebruiken voor je rug in de pijnbestrijding ervan!

De invloed van het weer op de pijnbestrijding van de rug!

Nu de zomer in volle gang is past dit moment om even bewust te worden van de invloed van weersomstandigheden op pijn. Warme of koude temperaturen, luchtvochtigheid en lage druk gebied zijn factoren die bij mensen met rugpijn direct of indirect van invloed kunnen zijn op de pijn.

Omdat ieder mens uniek is en daarbij ook anders kan reageren op dezelfde prikkels. Kan elke weersverandering andere pijnen met zich mee brengen of juist verlichting geven. Er zijn over een paar dingen al wel een aantal feiten bekend.

Druk gebied

Veranderingen in de luchtdruk blijken uit onderzoek ook wel gepaard te kunnen gaan met veranderingen in pijn niveau. Dat heeft te maken met de soort van ontstekingsreacties die op kunnen treden bij pijnklachten.

Bij bijvoorbeeld een hoge druk gebied in de atmosfeer neemt de druk op je huid toe en maakt de vloeistoffen in je lichaam kleiner. Een lage druk gebied daarentegen zorgt juist voor een lichte toename van je de vloeistoffen in je lichaam.

Die toename van in volume kan tot gevolg hebben dat ze meer tegen botten en zenuwen in je lichaam aandringen waardoor je pijnklachten krijgt of toenemen. Nou is het voordeel van de zomer dat er over het algemeen veel meer hoge druk gebieden zijn!

Luchtvochtigheid

Luchtvochtigheid kan ook gekoppeld zijn aan de mate van pijn die iemand ervaart. Hier is echter het meeste onderzoek naar gedaan bij mensen met hoofdpijn en de resultaten laat daar zien dat veranderingen in luchtvochtigheid een verandering in pijn niveau kunnen veroorzaken.

Hierbij is het nog onduidelijk of dat het pijnniveau toeneemt bij een hoge of lage luchtvochtigheid omdat dit per persoon kan verschillen. Er kan voor rugpijn nog geen conclusie gegeven worden, maar het kan wel invloed hebben om hoofdpijn klachten.

Positieve punten van de zomer voor de pijnbestrijding van de rug

De zomer is uitermate goed geschikt om weer deel te gaan nemen aan buiten activiteiten of trainingsprogramma’s om je rug sterker te maken. Hierbij kan je denken aan gewoon lage intensiteit conditie training zoals fietsen, wandelen, joggen, hardlopen of zwemmen.  Daarnaast het uitvoeren van wat gerichte oefeningen voor je CORE en doen van stretch oefeningen vormen de basis voor een goede fysieke gesteldheid.

Daarnaast kan het buiten bezig zijn in combinatie met andere activiteiten zorgen voor een hoop pijnbestrijding in de rug. Je kan namelijk een hoop meer natuurlijke pijnstillers gebruiken wanneer je buiten actief bent in plaats van binnen in een sportschool!

Buiten zwemmen optimaal als pijnbestrijding

Er zijn een hoop voordelen verbonden aan het gaan zwemmen of oefenen in het water. Zeker bij chronische lage rugpijn wanneer je veel beperkingen hebt waardoor veel oefeningen een opgave zijn. Kan het water door het drijfvermogen, de viscositeit en hydrostatische druk het aanzienlijk aangenamer maken voor je rug.

Drijfvermogen

In het water is de zwaartekracht minder waardoor je lichaam meer wordt ondersteund als je staat of ligt. Hierdoor is het makkelijker om je been hoger, langer en vaker te kunnen heffen. Je bij belemmeringen op het land zo een hoop bewegingen weer maken en oefenen.

Viscositeit

De viscositeit of wel stroperigheid van water is laag wat zorgt voor een zachte wrijving of weerstand bij bewegen. Maar in zo’n mate dat de kans voor het maken van onverwachte bewegingen die kunnen leiden tot blessures aanzienlijk verkleint! Door de wrijving worden je bewegingen vertraagt wat ook zorgt voor een betere balans.

Hydrostatische druk

Hydrostatische druk is de druk die uitgeoefend wordt door een statische vloeistof op een lichaam op bepaalde diepte in die vloeistof. Op het lichaam heeft het een verbeterend effect voor de functie van je hart en longen waardoor het oefenen in water uitermate geschikt maakt voor conditie training. De verbeterde hart en longfunctie zorgt ook voor een verbeterde bloedtoevoer naar je spieren.

Maar ook andere buiten activiteiten zijn goed voor je rugpijn!

Zwemmen heeft zo een aantal extra voordelen voor je rug maar ook gewoon wat meer gaan fietsen, wandelen en/of hardlopen kan al een hoop verbetering geven. In combinatie met een lage druk gebied en het gebruiken van je natuurlijke pijnstillers is het niet gek dat veel mensen vrolijk worden van mooi zomer weer!

Geniet ervan!

Over de schrijver
Bastin Hofman is de oprichter en eigenaar van de Lage Rugpijn Fysio.nl. Sinds 2006 begeleid hij dagelijks als, Fysio-Manueeltherapeut, mensen naar een pijnvrije rug. Zijn specialisme van rugpijn wordt onderbouwd vanuit zijn wetenschappelijke opleiding als Master Manueeltherapeut (Msc) en Psychomische Fysiotherapeut (i.o). Inmiddels doorliepen al meer dan 2500+ mensen zijn "Online Screening" en hij heeft meer dan 250+ rugpijn gerelateerde video's en artikelen beschikbaar.
Reactie plaatsen

Gratis Rug "Screening"

Binnen 10 minuten ontdek je GRATIS wat de oorsprong van jouw lage rugpijn is. Bang voor een hernia? De Screening ontleedt jouw rugpijn op basis van wetenschappelijke feiten en praktische vragen met een duidelijke conclusie.
50%
Download Gratis