Operatie Hernia, Heeft Het Meerwaarde?!
04 februari 2015 
in Hernia
2 min. leestijd

Operatie Hernia, Heeft Het Meerwaarde?!

 

Operatie hernia is een vaak uitgevoerde ingreep bij de diagnose van een hernia! Maar is een operatie van een hernia het beste wat je kan doen in de behandeling? Vaak blijkt een conservatieve behandeling net zo effectief als een operatie van een hernia! 

Voordat je denkt aan een operatie van een hernia dient de diagnose eerst vastgesteld te zijn door kenmerkende hernia symptomen, lichamelijk onderzoek en eventueel aanvullend beeldvormend onderzoek zoals een MRI scan. Pas op het moment dat het zeker is dat een hernia zorgt voor jouw zenuwpijn, of ook wel ischias, kan je gaan nadenken over een eventuele operatie.

 

Rughernia Symptomen

 

Operatie hernia vs. natuurlijk beloop

Het blijkt dat wanneer je het natuurlijk beloop zijn werk laat doen door eigenlijk geen direct actie te ondernemen de kans groot is dat je binnen 6 weken duidelijke afname hebt van je zenuwpijn en hernia klachten. Het natuurlijke beloop van een hernia wordt gezien als gunstig waardoor in de eerste fase een operatie voorkomen kan worden.

Er is wel bekend dat het gunstige beloop van hernia klachten afhankelijk is en te voorspellen is door een aantal factoren. Het eerste herstel zou namelijk al merkbaar moeten zijn binnen de eerste 6 weken na aanvang.

Vaak is het zo dat de hernia nog niet helemaal over zijn, maar herstel zou merkbaar moeten zijn door vermindering van de uitstralende pijn en het meer kunnen hervatten van dagelijkse (werk) activiteiten. Dat is namelijk bij ongeveer 70% van de mensen met een hernia het geval.

 

Operatie hernia kans vergroot bij…

Wanneer je binnen de eerste 6 weken na aanvang van je hernia symptomen en klachten geen verbetering merkt gaat het herstel dus niet volgens het natuurlijk beloop. Naast de tijdsperiode van herstel zijn er een aantal andere factoren die kunnen voorspellen of een hernia goed gaat herstellen. Een minder goed herstel en verhoogde kans op een operatie van een hernia treeft op bij;

 • Toename van pijn bij het hoesten, niezen, persen (HNP)
 • Toename van uitstralende pijn in het been bij het zitten
 • Te hoge Body Mass Index (BMI)

 

Indicatie operatie hernia

Voor een ziekenhuis of kliniek bestaan er echter wel bepaalde indicaties voor het uitvoeren van een operatie van een hernia. Dit gebeurt zowel onafhankelijk van de duur van de hernia als afhankelijk van de tijd van een hernia. Er zijn daarvoor twee soorten indicaties voor hernia operatie:

 

 1. Absolute indicatie: Bij uitval van de zenuw waardoor o.a. uitvalsverschijnselen en/of verlammingsverschijnselen ontstaan. Uitval van de sluitspieren waarbij incontinentie kan ontstaan is bijna altijd reden voor een operatie. Maar ook het optreden van een klapvoet wijst op grotere schade aan de zenuw.

 

 1. Relatieve indicatie: Op basis van de tijdsperiode en de manier waarop de klachten ervaren worden. Het wordt wel omschreven als het subjectieve klachtenpatroon, omdat het op basis van de eigen beleving van de zenuwpijn bepaald kan worden of er een operatie van de hernia wordt uitgevoerd.

 

Hernia operatie niet de eerste optie

Is er niet sprake van een absolute indicatie van voor een operatie van je hernia. Dan is het slim te binnen de eerste 3 maanden op zijn minst zelf aan je herstel te werken. Dit kan je doen door bepaalde algemene adviezen te volgen en een juiste hernia behandeling op te stellen.

Enkele aanbevelingen die ik je kan doen niet alleen op basis van mijn mening, maar gebaseerd op vastgestelde richtlijnen zijn;;

 

 1. Blijf niet de hele dag op bed liggen!
 2. Zorg dat je in beweging blijft!
 3. Pas tijdelijke je dagelijkse (werk) activiteiten aan!
 4. Gebruik pijnstillers zo nodig met het juiste doel voor ogen!
 5. Heb geen angst voor het bewegen!
 6. Onthoud dat het natuurlijk beloop gunstig is!

 

Meer weten over een HNP?

Wil je meer weten over een HNP? Volg dan één van de onderstaande links! Of laat een reactie achter in onderstaand formulier 😉

 

 

Over de schrijver
Bastin Hofman is de oprichter en eigenaar van de Lage Rugpijn Fysio.nl. Sinds 2006 begeleid hij dagelijks als, Fysio-Manueeltherapeut, mensen naar een pijnvrije rug. Zijn specialisme van rugpijn wordt onderbouwd vanuit zijn wetenschappelijke opleiding als Master Manueeltherapeut (Msc) en Psychomische Fysiotherapeut (i.o). Inmiddels doorliepen al meer dan 2500+ mensen zijn "Online Screening" en hij heeft meer dan 250+ rugpijn gerelateerde video's en artikelen beschikbaar.
Reactie plaatsen

Gratis Rug "Screening"

Binnen 10 minuten ontdek je GRATIS wat de oorsprong van jouw lage rugpijn is. Bang voor een hernia? De Screening ontleedt jouw rugpijn op basis van wetenschappelijke feiten en praktische vragen met een duidelijke conclusie.
50%
Download Gratis