Onderrug Stretchen met deze 3 Effectieve Oefeningen
26 december 2023 
1 min. leestijd

Onderrug Stretchen met deze 3 Effectieve Oefeningen

Onderrug stretchen kan op verschillende manieren. In dit artikel en video laat ik je een reeks toegankelijke en eenvoudige stretch oefeningen op de mat, speciaal ontworpen om je onderrug te stretchen en flexibeler te maken. 

Onderrug Stretchen

Een flexibele rug is essentieel voor een actief en pijnvrij leven. In deze sessie richten we ons op drie verschillende bewegingsrichtingen: flexie, rotatie en extensie. Elke oefening wordt gedemonstreerd met een basisvariant, gevolgd door meer gevorderde mogelijkheden. Ontdek welke variant het beste bij jou past en evolueer geleidelijk van eenvoudig naar complex.


Oefening 1: Flexie van de Rug

 1. Lig op je rug en breng beide knieën naar je borst.
 2. Strek afwisselend je benen om je onderrug te strekken.
 3. Voor extra uitdaging, til beide benen tegelijk op en houd ze vast.
 4. Let erop dat je hoofd op de mat blijft terwijl je de bewegingen uitvoert.

Oefening 2: Rotatie van de Rug

 1. Houd je knieën gebogen en laat ze naar één kant vallen.
 2. Probeer je schouders en handen op de grond te houden terwijl je onderrug draait.
 3. Intensiveer de rotatie door voorzichtig aan je knie te trekken.
 4. Herhaal aan de andere kant voor een gelijkmatige strekking.

Oefening 3: Extensie van de Rug

 1. Begin in de 'puppy pose' op handen en knieën.
 2. Laat je onderarmen op de grond zakken terwijl je je borst naar voren beweegt.
 3. Voor meer diepe strekking, breng je handen naar voren en houd je ellebogen op de grond.
 4. Wees voorzichtig met de intensiteit en forceer de oefening niet als het oncomfortabel wordt.

Waarom je Onderrug Stretchen?

Stretchoefeningen voor de onderrug kunnen bijdragen aan het verbeteren van de flexibiliteit, het verminderen van spierspanning en het verlichten van rugpijn. Studies tonen aan dat regelmatige stretching de bloedcirculatie kan bevorderen, wat essentieel is voor het behoud van een gezonde wervelkolom (Shariat et al. 2018).

Het is cruciaal om te luisteren naar je lichaam en je eigen grenzen te respecteren tijdens het uitvoeren van deze oefeningen. Herhaal de oefeningen rustig en let op comfortniveaus. Op zoek naar meer onderrug oefeningen? Bekijk dan zeker mijn anders Rug Video's

Over de schrijver
Bastin Hofman is de oprichter en eigenaar van de Lage Rugpijn Fysio.nl. Sinds 2006 begeleid hij dagelijks als, Fysio-Manueeltherapeut, mensen naar een pijnvrije rug. Zijn specialisme van rugpijn wordt onderbouwd vanuit zijn wetenschappelijke opleiding als Master Manueeltherapeut (Msc) en Psychomische Fysiotherapeut (i.o). Inmiddels doorliepen al meer dan 2500+ mensen zijn "Online Screening" en hij heeft meer dan 250+ rugpijn gerelateerde video's en artikelen beschikbaar.
Reactie plaatsen

Gratis Rug "Screening"

Binnen 10 minuten ontdek je GRATIS wat de oorsprong van jouw lage rugpijn is. Bang voor een hernia? De Screening ontleedt jouw rugpijn op basis van wetenschappelijke feiten en praktische vragen met een duidelijke conclusie.
50%
Download Gratis