Onderrug Oefeningen: “De Zonnegroet”
24 september 2014 
1 min. leestijd

Onderrug Oefeningen: “De Zonnegroet”

De zonnegroet is in de bestrijding en preventie van lage rugpijn een onderrug oefening die als basis kan dienen voor de rest. De zonnegroet heeft meerdere positieve effecten op met name je wervelkolom, maar je zal je energiek, fit en herboren voelen na het uitvoeren van de zonnegroet.

De Zonnegroet

De Zonnegroet is een aaneenvoeging van houdingen die als basis gebruikt wordt bij o.a. Yoga en Poweryoga lessen. Het zorgt voor het stretchen van je spieren, activeren van je CORE spieren en controle krijgen over je ademhaling. Dat zijn ook gelijk de drie belangrijkste aandachtspunten en doelen van de zonnegroet.

  1. Verbeteren van je beweeglijkheid
  2. Activeren van je CORE spieren
  3. Controleren van je ademhaling

Het zijn gelijk drie belangrijke elementen in de bestrijding en het voorkomen van lage rugpijn. Te korte spieren zorgen voor te toename van de druk op de lage rug. Verminderde activiteit van je CORE zorgt dat je onderrug minder stabiel is en een verkeerde ademhaling voorkomt dat je lichaam kan herstellen en tot rust komt.

VIDEO: “De Zonnegroet”

 

Let op de aandachtpunten

Probeer goed de aandachtspunten van de video te volgen. Daarbij is het vooral van belang dat je de oefening op je eigen tempo uitvoert, het liefst op het ritme van ademhaling. Elke volgende houding kan je zelf aanpassen naar wat voor jouw lukt op dat moment.

Ook wanneer je lage rugpijn ervaart tijdens de oefening is het goed om twee dingen te controleren. Wordt je rugpijn minder naarmate je de oefening vaker herhaalt? Kan je de oefening aanpassen zodat hij wat makkelijker en prettiger aanvoelt? Ga dan vooral door met de oefening!

 

de Zonnegroet

 

Meer onderrug oefeningen?

Meer oefeningen vindt je ook wel op mijn Youtube kanaal.

Hoe heb je deze oefening ervaren? Ik ben benieuwd naar jouw ervaring. Deel je ervaring door een reactie te geven op onderstaand reactie formulier.

Over de schrijver
Bastin Hofman is de oprichter en eigenaar van de Lage Rugpijn Fysio.nl. Sinds 2006 begeleid hij dagelijks als, Fysio-Manueeltherapeut, mensen naar een pijnvrije rug. Zijn specialisme van rugpijn wordt onderbouwd vanuit zijn wetenschappelijke opleiding als Master Manueeltherapeut (Msc) en Psychomische Fysiotherapeut (i.o). Inmiddels doorliepen al meer dan 2500+ mensen zijn "Online Screening" en hij heeft meer dan 250+ rugpijn gerelateerde video's en artikelen beschikbaar.
Els Gies
Bastin Hofman
Door

Bastin Hofman

op 24 Nov 2014

Hey Els, Alleen daarom is het goed om af en toe wat andere oefeningen / trainingen te volgen. Dan ontdek je lichaam het best. Ben het helemaal met Aart Stigter eens dat het doen van de Zonnegroet een mooie basis is voor een hardloper. Net als het doen van gerichte "Core" oefeningen kan het je een hoop leed besparen ;) Gr. Bastin

Reactie plaatsen

Gratis Rug "Screening"

Binnen 10 minuten ontdek je GRATIS wat de oorsprong van jouw lage rugpijn is. Bang voor een hernia? De Screening ontleedt jouw rugpijn op basis van wetenschappelijke feiten en praktische vragen met een duidelijke conclusie.
50%
Download Gratis