Ademfrequentie

Je ademfrequentie is hoe vaak je ademt in de minuut. Een ademhaling bestaat uit zowel een in- als uitademing. Een normale ademfrequentie in rust bevindt zich tussen de 6-12. Het mooist zou zijn als je rust ademfrequentie tussen de 6-8 is.Afhankelijk van de inspanning kan je ademfrequentie erg verschillen. Bij inspanning kan de ademfrequentie wel oplopen tot 60 keer in de minuut. Het lichaam heeft op dat moment meer zuurstof nodig waardoor de hoge ademfrequentie functioneel is.

Hoge rust ademfrequentie

Een te hoge ademfrequentie in rust (>12) zorgt voor spanning in je lichaam. Je verbruikt dan duidelijk meer energie voor de inspanning die je verricht. Wanneer je voor langere tijd in rust een te hoge ademfrequentie aanhoudt kan dit zorgen voor klachten.Je bereid je dan namelijk voor op een activiteit waar aan inspanning geen gehoor aan geeft. Wanneer je achter je computer zit is het normaal dat je ademfrequentie onder de 12 is. Adem je echter in rust vaker dan is het net alsof je met 16-20 km/uur buiten aan het fietsen bent.Veel voorkomende klachten bij een te frequente ademhaling in rust zijn;
  • Vermoeidheid
  • Hoofdpijn
  • Gejaagdheid, onrustig gevoel
  • Veel gapen, zuchten
  • Nek/schouder klachten
  • Hartritme stoornissen
Ademfrequentie

Meten ademfrequentie

Het meten van je ademfrequentie is heel simpel. Ga rustig zitten op een stoel en tel je in- en uitademing binnen een minuut. Onthoud dat één inademing en uitademing tellen als 1 ademfrequentie.Door het doen van ademhalingsoefeningen kan je jouw ademfrequentie in rust aanzienlijk verbeteren. Waarbij je de fysieke stress en bijkomende klachten kunt verminderen en voorkomen.
Reactie plaatsen

Gratis Rug "Screening"


Binnen 10 minuten ontdek je GRATIS wat de oorsprong van jouw lage rugpijn is. Bang voor een hernia? De Screening ontleedt jouw rugpijn op basis van wetenschappelijke feiten en praktische vragen met een duidelijke conclusie.
50%
Download Gratis
Lage Rugpijn Herstel Methode (Gratis Rug Screening)