Lage Rugpijn En Buikpijn! Is Er Een Relatie?!
05 februari 2015 
3 min. leestijd

Lage Rugpijn En Buikpijn! Is Er Een Relatie?!

Lage rugpijn en buikpijn op hetzelfde moment?! Dit kan een duidelijk verband met zich mee brengen! Aan de hand van de kenmerken van je buikpijn zou je lage rugpijn verklaard kunnen worden!

Op het moment dat je geen spier hebt verrekt in je heup en/of buik bestaat er eigenlijk maar één verklaring voor je buikpijn. Het wordt gevormd vanuit je ingewanden! Het is echter de vraag of die zorgen voor je lage rugpijn en buikpijn.

Lage rugpijn en buikpijn en je ingewanden

Alles met betrekking tot je ingewanden wordt of wel “visceraal” genoemd. Misschien heb je ook wel eens gehoord van visceraal vet, of ook wel het vet rondom je organen wat bekend staat als buikvet. De meest ongezonde plek voor je lichaam om vet op te slaan, maar dat ter zijde.

In je ingewanden bevingen zich een hoop van je organen zoals onder andere je maag, dunne darm, dikke darm, nieren, blaas. Op het moment dat een orgaan geïrriteerd is of bijvoorbeeld ontstoken zal je dat niet van binnen direct voelen.

Je organen kunnen echter wel pijn projecteren op een bepaald gebied van je huid waardoor het kan bijvoorbeeld lijkt alsof je lage rugpijn terwijl het ook van binnen kan komen.

Gerefereerde lage rugpijn en buikpijn

Het projecteren van pijn in een ander gebied dan waar de bron van de pijn zit wordt ook wel “reffered pain” of vrij vertaald gerefereerde pijn genoemd. Je kent wellicht wel het voorbeeld van iemand die hartklachten heeft of krijgt en vervolgens pijn voelt op zijn borst en linker arm. Dat is een bekend reffered pain gebied van je hart.

Zo bestaat voor elk orgaan een bekend reffered pain gebied. Op het moment dat je lage rugpijn en buikpijn hebt kunnen daar een aantal organen voor verantwoordelijk zijn. Als je kijkt naar onderstaand plaatje zie je dat voornamelijk je nieren, lever en galblaas voor zowel lage rugpijn als buikpijn kunnen zorgen.

Lage Rugpijn en Buikpijn

Hoe maakt je onderscheid tussen lage rugpijn en buikpijn?

Je kan eigenlijk als eerste een makkelijke schifting maken tussen lage rugpijn en buikpijn. Heb je namelijk gewone “lage rugpijn” dan is dat altijd bewegingsafhankelijk en te herkennen aan vaste lage rugpijn symptomen. Bewegingsafhankelijk wil zeggen dat de lage rugpijn erger of minder wordt door beweging.

Bij lage rugpijn vanuit één van je organen zal de pijn niet afhankelijk zijn van beweging, maar continu aanwezig zijn of bepaald worden door voeding, vocht en/of ontlasting. Daarnaast geeft pijn vanuit je organen andere kenmerken doordat je organen ook minder goed werken wanneer ze voor pijn zorgen.

Hoe maak je de relatie tussen lage rugpijn en buikpijn?

In de medische wereld noemen we het uitvragen van klachten aan de organen ook wel “Tractus Anamnese”. Bij het uitvragen van klachten aan de lage rug en buik spreken we ook wel van de “Tractus Digestivus”. Het zijn ook wel de organen van het maag- darmstelsel.

Klinkt misschien allemaal lastig en onbekend, makkelijk gezegd heb je naast je lage rugpijn en buikpijn ook van één van de onderstaande symptomen? Dan zou er een relatie tussen je lage rugpijn, buikpijn en je organen waarschijnlijk.

 • Verminderde eetlus
 • Slikklachten
 • Zuurbranden
 • Braken
 • Opboeren
 • Voedselintoleratie
 • Misselijkheid
 • Problemen met je ontlasting (kleur, consistentie, bloed, frequentie)
 • Geelzucht

Een andere relatie tussen lage rugpijn en buikpijn!

Als je nog eens kijkt naar het plaatje hieronder valt vooral het gebied van de nieren op die zowel voor je lage rugpijn en buikpijn kunnen zorgen. Je nieren behoren niet tot de organen waar je voedsel langsloopt maar behoort tot de “Tractus Urogenitalis”. Of ook wel de nieren, urinewegen en geslachtsorganen.

Lage Rugpijn en Buikpijn

Verminderd functioneren van je nieren kan je herkennen aan;

 • Pijnlijk plassen
 • Veranderde frequentie plassen
 • Hoeveelheid van urine
 • Kleur van je urine (bloed of donkergeel)
 • Urinestraal
 • Nadruppelen
 • Seksueel functioneren

Herken je één van de bovenstaande klachten en is je lage rugpijn niet bewegingsafhankelijk. Dan is het zeer waarschijnlijk dat je één van je organen niet goed functioneert en zorgt voor de lage rugpijn en/of buikpijn. Het is dan uiteraard verstandig om contact op te nemen met je huisarts.

Waardevolle informatie?!

Vond je deze informatie waardevol? Dan zou ik het op prijs stellen als je op de “Like” button links in het scherm klikt 😉

Over de schrijver
Bastin Hofman is de oprichter en eigenaar van de Lage Rugpijn Fysio.nl. Sinds 2006 begeleid hij dagelijks als, Fysio-Manueeltherapeut, mensen naar een pijnvrije rug. Zijn specialisme van rugpijn wordt onderbouwd vanuit zijn wetenschappelijke opleiding als Master Manueeltherapeut (Msc) en Psychomische Fysiotherapeut (i.o). Inmiddels doorliepen al meer dan 2500+ mensen zijn "Online Screening" en hij heeft meer dan 250+ rugpijn gerelateerde video's en artikelen beschikbaar.
Reactie plaatsen

Gratis Rug "Screening"

Binnen 10 minuten ontdek je GRATIS wat de oorsprong van jouw lage rugpijn is. Bang voor een hernia? De Screening ontleedt jouw rugpijn op basis van wetenschappelijke feiten en praktische vragen met een duidelijke conclusie.
50%
Download Gratis