Kromme Rug? Wat Te Doen?
24 april 2014 
4 min. leestijd

Kromme Rug? Wat Te Doen?

Kromme rug, ook wel “Thoracale Kyfose” genoemd, zorgt voor een versterkte buiging van de rug. Wat de natuurlijk vorm van de rug verstoord en bij de meeste mensen niet worden erkend als een mooie houding! Naast het geen mooie natuurlijke houding is, kan het ook zorgen voor lage rug en nekklachten.

Naast lichamelijke pijnklachten in de lage rug en nek komen ook pijnklachten in de middenrug veelvuldig voor. De middenrug wordt ook wel de “Thoracale” wervelkolom genoemd. En een veel voorkomende oorzaak voor pijn in de middenrug is een natuurlijk ontstane kromme rug of een gebogen houding.

Normale vorm van de Middenrug

De gehele wervelkolom staat normaal gesproken van voor- of achter gezien in een rechte lijn. Waarbij de natuurlijke vorm van de wervelkolom  zorgt voor afwisselend een bolling en holling. . Dat wil zeggen dat er een S vorm zichtbaar is bij een normale “rechte” houding van de rug. Die is opgebouwd 4 natuurlijke krommingen, wat respectieve zijn van beneden naar boven;

 • Bolling vanuit het bekken en de billen
 • Holling vanuit de lage rug
 • Bolling van de middenrug
 • Holling in de nek

Wanneer u rechtop staat kunt u dit makkelijk beoordelen door tegen een muur te gaan staan. Dan zullen een deel van het hoofd, de middenrug en de billen de muur raken. Waarbij er ruimtes blijven bestaan in de nek en lage rug.

Kromme Rug Houding

Functie van de Krommingen in de Rug

De vorm en het design van de wervelkolom bied een efficiënte drukverdeling van het lichaamsgewicht. En zorgt voor het in balans houden van de romp en het lichaam. Er is daardoor een minimale spier activiteit nodig om evenwicht te houden in een rechte houding.

De wervelkolom voldoet in zijn vorm aan twee belangrijke mechanische eisen; het moet buigzaam zijn, maar ook stijf! De wervels zijn als blokken op elkaar geplaatst waardoor het in alle vormen kan meebewegen. En door de banden, pezen en spieren worden de wervels stevig bij elkaar gehouden, waardoor de rug ook stijf blijft.

Een Kromme Rug

Een toename van de buigende vorm van de middenrug kan zorgen voor een kromme rug ook wel “Thorcale Kyfose” genoemd. Waarbij met name de bolling van de middenrug is versterkt. Dit kan zorgen voor veranderingen van druk en spanning op de wervelkolom en spieren ervan.

Het lijkt dan net alsof de rug continu in een buigende positie staat waarbij het hoofd ten opzichte van de romp naar voren staat. Het punt waar de bolling vaak het grootst in op de middelste borstwervel (Thoracaal 8).  Hier komt dan ook de grootste piek belasting te staan, maar zorgt ook voor veel compensatie in de nek en lage rug.

Kromme Rug Verhelpen

Gevolgen van een Kromme Rug

Naast het feit dat het de druk en spanning op de middenrug vergroot zorgt dit ervoor dat er meer moeite gedaan moet worden om een rechte houding vol te houden. Om toch de natuurlijk vorm van de rug te waarborgen kunnen de nek en lage rug gaan compenseren. De lage rug en nek zullen daardoor meer geneigd zijn naar een sterkere holling te buigen.

Daarnaast zorgt de toegenomen druk voor een grotere belasting op de spieren in de rug die zorgen voor een gestrekte rug. Samenvattend is dit een gevolg van;

 • Toegenomen gebogen houding
 • Grotere kracht-moment arm op de rug
 • Grotere belasting op de rug spieren
 • Grotere schuif en compressie krachten op de wervels
 • Compensatie van de lage rug en nek naar een sterkere holling

Vicieuze Cirkel van een Kromme Rug

Zo kan er bij een natuurlijk ontstane thoracale kyfose een vicieuze cirkel ontstaan. Door de toegenomen druk en spanning op de middenrug door de versterkte buiging. Zullen de spieren van de rug eerder vermoeid raken.

Wat uiteindelijk lijdt tot grotere spierzwakte door overbelasting. Waardoor het nog moeilijker wordt om een rechte rug te maken en vol te houden. Met als gevolg dat de kyfose of bolling alleen maar meer versterkt wordt.

Wat te doen bij een Kromme Rug

Klachten aan de Lage Rug en Nek

Op korte termijn kan dit al snel klachten geven aan met name de lage rug en de nek. Doordat de holling daar wordt versterkt. Kunnen de wervels en spieren in de nek en lage rug snel overbelast worden als compensatie.

Op langere termijn zal dit ervoor zorgen dat de rug steeds stijver wordt. Uit onderzoeken blijkt dat daardoor de kwaliteit van de rug daardoor kan verminderen. Met onder andere als gevolg dat ook de sterkte van de botten sneller afneemt.

Goede Zithouding Laptop

Wat je Kan Doen aan een Kromme Rug!

Algemeen aangenomen behandeling van een kromme rug is het corrigeren van een juiste houding en het uitvoeren van gerichte oefeningen. Bij lichamelijke klachten ten gevolge een kromme rug in de lage rug en/of nek. Kan een Fysiotherapeut of Manueel Therapeut voor verlichting op korte termijn zorgen.

Het belangrijkst bij een kromme rug is echter dus het corrigeren van een juiste houding. Het versterken van de rugspieren en oprekken van de strekking van de rug. Wilt u precies zien hoe u dit doet? Bekijk dan één van mijn onderstaande video’s en artikelen voor gerichte oefeningen.

 • Kromme Rug Oefeningen
 • Kromme Rug Verhelpen en Houding Verbeteren
 • Spierversterkende Middenrug Oefeningen

Meer oefeningen tegen een kromme rug vind je op mijn Youtube kanaal. Laat even een reactie achter om te delen hoe je deze tips en oefeningen hebt ervaren 🙂

Bron; A. Briggs, J. van Dieën, T. Wrigley, Thoracic Kyphosis Affects Spinal Loads and Trunk Muscle Force. Physical Therapy May 2007 vol. 87. no. 5. Page 595-607

Over de schrijver
Bastin Hofman is de oprichter en eigenaar van de Lage Rugpijn Fysio.nl. Sinds 2006 begeleid hij dagelijks als, Fysio-Manueeltherapeut, mensen naar een pijnvrije rug. Zijn specialisme van rugpijn wordt onderbouwd vanuit zijn wetenschappelijke opleiding als Master Manueeltherapeut (Msc) en Psychomische Fysiotherapeut (i.o). Inmiddels doorliepen al meer dan 2500+ mensen zijn "Online Screening" en hij heeft meer dan 250+ rugpijn gerelateerde video's en artikelen beschikbaar.
Vincent Rondwijk
Door

Vincent Rondwijk

op 25 Sep 2019

Bedankt voor het delen van de tips en oefeningen om een kromme rug te behandelen en hopelijk ook te voorkomen. Ik merk dat mijn houding al een tijdje wat slechter is. Wellicht helpen de oefeningen om mijn postuur te verbeteren.

Reactie plaatsen

Gratis Rug "Screening"

Binnen 10 minuten ontdek je GRATIS wat de oorsprong van jouw lage rugpijn is. Bang voor een hernia? De Screening ontleedt jouw rugpijn op basis van wetenschappelijke feiten en praktische vragen met een duidelijke conclusie.
50%
Download Gratis