Kromme Rug Oefeningen
03 januari 2024 
2 min. leestijd

Kromme Rug Oefeningen

Op zoek naar kromme rug oefeningen? Om het probleem van een kromme rug aan te pakken? In dit artikel deel ik doeltreffende oefeningen die je kunnen helpen bij het voorkomen, verhelpen en corrigeren van een kromme rug. Bij deze kromme rug oefeningen geef ik gedetailleerde instructies, zodat je de oefeningen kunt afstemmen op je eigen situatie en de status van je rug.

De Beste Kromme Rug Oefeningen

Een kromme rug, ook bekend als thoracale kyfose, is een situatie waarin de natuurlijke curve van de rug is verstoord en versterkt lijkt. In deze oefeningen concentreren we ons op het verbeteren van de beweeglijkheid van de middenrug, het verminderen van een kromme houding en versterken van de spieren in de middenrug.

In de onderstaande uitleg deel ik twee krachtige oefeningen om een kromme rug te verhelpen en te corrigeren. De gedetailleerde instructies maken het eenvoudig om te starten en de intensiteit geleidelijk op te bouwen. Het blijft cruciaal om naar je lichaam te luisteren en comfortabel te beginnen.

Lees je liever een omschrijving van de kromme rug oefeningen? In de tekst hieronder heb ik ze voor je uitgeschreven, inclusief extra tips over hoe je een kromme rug kunt voorkomen.

Oefening 1: Pull Over

De eerste oefening is gericht op stretch en versterking. Begin door rechtop te staan en leun zachtjes naar voren vanuit de heupen, terwijl je je rug recht houdt. Voel de stretch in je onderrug en houd dit even vast. Keer dan terug naar de startpositie en buig je rug naar achteren, waarbij je je schouderbladen naar elkaar toe brengt. Deze combinatie van stretch en versterking helpt bij het verbeteren van de flexibiliteit en kracht in de middenrug.

Oefening 2: Back Extension

De tweede oefening is de rug strekker of ook wel Back Extension.

  • Ga op je buik liggen met je handen onder je schouders.
  • Til je bovenlichaam op terwijl je je nek recht houdt.
  • Knijp je schouderbladen samen en laat je vervolgens weer zakken.

Begin met de basisvariant van de Back Extension en focus op het aannemen van de juiste houding. Naarmate je comfortabeler wordt met de oefening, kun je de intensiteit verhogen door je handen geleidelijk verder omhoog te plaatsen. 

Extra Tips bij de Kromme Rug Oefeningen

Naast de eerder genoemde kromme rug oefeningen zijn er nog andere stappen die je kunt nemen om de impact van een kromme rug te verminderen en verdere problemen te voorkomen. Wees bewust van je houding tijdens dagelijkse activiteiten, zoals zitten en staan. Een ergonomische werkplek en regelmatige pauzes om te strekken kunnen spanning in de rug verminderen.

Kromme Rug Oefeningen

Bovendien is het nuttig om te kijken naar preventieve maatregelen en een gezonde levensstijl om een kromme rug te voorkomen. Regelmatig wisselen van houding en in beweging komen zijn daarbij essentieel. Om je daarbij te helpen, zou je over de dag deze oefeningen voor je middenrug kunnen doen in stand, tussen het werk door. 

Succes met de Kromme Rug Oefeningen

Door consistent oefeningen te doen en aandacht te besteden aan je algemene houding, kun je niet alleen de impact van een kromme rug verminderen, maar ook proactief werken aan het behouden van een gezonde wervelkolom. Het beste resultaat behaal je door de aanbevolen oefeningen op te nemen in je dagelijkse routine.

Ik wens je veel succes met het integreren van deze kromme rug oefeningen in je routine. Heb je vragen naar aanleiding van deze oefeningen? Stel je vraag in het reactieformulier onderaan deze pagina. Ontdek nog meer rugoefeningen via mijn Rug Video's.

Bron; A. Briggs, J. van Dieën, T. Wrigley, Thoracic Kyphosis Affects Spinal Loads and Trunk Muscle Force. Physical Therapy May 2007 vol. 87. no. 5. Page 595-607


Over de schrijver
Bastin Hofman is de oprichter en eigenaar van de Lage Rugpijn Fysio.nl. Sinds 2006 begeleid hij dagelijks als, Fysio-Manueeltherapeut, mensen naar een pijnvrije rug. Zijn specialisme van rugpijn wordt onderbouwd vanuit zijn wetenschappelijke opleiding als Master Manueeltherapeut (Msc) en Psychomische Fysiotherapeut (i.o). Inmiddels doorliepen al meer dan 2500+ mensen zijn "Online Screening" en hij heeft meer dan 250+ rugpijn gerelateerde video's en artikelen beschikbaar.
Reactie plaatsen

Gratis Rug "Screening"

Binnen 10 minuten ontdek je GRATIS wat de oorsprong van jouw lage rugpijn is. Bang voor een hernia? De Screening ontleedt jouw rugpijn op basis van wetenschappelijke feiten en praktische vragen met een duidelijke conclusie.
50%
Download Gratis