Je Rug Manipuleren? Wanneer Werkt Het Echt Goed?
14 september 2014 
2 min. leestijd

Je Rug Manipuleren? Wanneer Werkt Het Echt Goed?

Rug manipuleren? Wat houdt dat precies in, wat gebeurt er en wanneer werkt het echt goed? Ik leg het je wanneer het “kraken” van je rug zinvol kan zijn!

Iedereen is anders en dat lijdt er volgens onderzoekers toe dat ook niet iedereen hetzelfde behandeld zou moeten worden. Klinkt logisch toch?! Maar hoe weet je dan wat het beste bij je werkt? Je rug manipuleren bij lage rugpijn kan goed werken wanneer je aan bepaalde voorspellende factoren voldoet! 

Rug manipuleren enige optie bij rugpijn?

Bij de behandeling van lage rugpijn kunnen heel veel verschillende middelen worden gebruikt worden door een Fysiotherapeut of Manueel Therapeut. Uit de vele onderzoeken blijkt nog wel eens tegenstrijdig bewijs voor de effectiviteit van verschillende behandelingen. Datzelfde geldt voor het uitvoeren van “Manipulaties” of wel het “Knakken van de rug” bij lage rugpijn.

Ondanks dat er een hoop informatie bekend is wat goed is in de behandeling en preventie van rugklachten. Kan de presentatie van rugklachten bij iedereen toch anders zijn waardoor er vaak een aanpak op maat nodig is om te komen tot een goed resultaat.  Hier is veel onderzoek naar gedaan en het blijkt dat er een aantal voorspellende factoren zijn voor het doen slagen van een manipulatie bij lage rugpijn.

 

Rug Manipuleren

 

Voorspellende factoren voor het slagen van een manipulatie

Wanneer er dus een juiste behandeling wordt uitgevoerd bij het optreden van lage rugpijn kan dat zorgen voor snelle en goede resultaten! Om te beoordelen welke behandeling het beste voor jouw of een ander is dien je wel dan wel te voldoen aan een aantal voorspellende factoren.

Een “Manipulatie” of ook wel “Knakken van je rug” is een veelgebruikte behandeling door een Manueel Therapeut of Chiropractor. Bij een manipulatie wordt getracht door het uitvoeren van een snelle specifieke bewegingsrichting van je rug de beweeglijkheid te herstellen. Hierbij kan een “knak” gevoel en geluid vrijkomen wat de meeste mensen ook wel omschrijven als  je “rug kraken”.

 

Rug Manipuleren

 

5 factoren die een goed effect van je rug manipuleren voorspellen

De tekenen die een goed effect van een manipulatie kunnen voorspelen zijn niet allemaal door jezelf goed te onderzoeken. Voor een exacte inschatting kan je het best een Manueel Therapeut inschakelen om dit te beoordelen.

De 5 factoren die een goed effect van een manipulatie voorspellen zijn:

  1. Geen uitstralende klachten voorbij je knie
  2. Je klachten duren niet langer dan 16 dagen
  3. De therapeut vindt minstens 1 wervel die “blokkeert”
  4. Minimaal één heup kan verder dan 35 graden naar binnen draaien
  5. Je hebt een lage score voor bewegingsangst (FABQW <19)

Er dienen minstens 4 van de 5 bovenstaande voorspellende factoren bij je aanwezig zijn wil je zeker weten dat de kans van slagen van een manipulatie groot is. De kans van slagen houdt hier in dat je pijn en beperkingen in het dagelijks leven direct een stuk verminderen.

 

Denk ook aan de kern van het probleem!

Mocht je voldoen aan 4 van de 5 bovenstaande tekenen dan kan ik je aanbevelen om op korte termijn langs een Manueel Therapeut te gaan.  Ben je er echter wel van bewust dat bij enkel manipuleren in je behandeling alleen de symptomen van je klacht behandeld.

Wetende dat veel mensen echter ook niet voldoen aan deze tekenen zijn er nog een hoop andere behandel mogelijkheden beschikbaar. En wanneer je de oorzaak van je rugklachten kan opsporen en op die manier behandelt haal je het grootste effect op de lange termijn!

 

Bron: M. van Tulder, B. Koes. Evidence-based handelen bij lage rugpijn. Epidemiologie, preventie, diagnostiek, behandeling en richtlijnen. Bohn Stafleu van Loghum 2013.

Over de schrijver
Bastin Hofman is de oprichter en eigenaar van de Lage Rugpijn Fysio.nl. Sinds 2006 begeleid hij dagelijks als, Fysio-Manueeltherapeut, mensen naar een pijnvrije rug. Zijn specialisme van rugpijn wordt onderbouwd vanuit zijn wetenschappelijke opleiding als Master Manueeltherapeut (Msc) en Psychomische Fysiotherapeut (i.o). Inmiddels doorliepen al meer dan 2500+ mensen zijn "Online Screening" en hij heeft meer dan 250+ rugpijn gerelateerde video's en artikelen beschikbaar.
Reactie plaatsen

Gratis Rug "Screening"

Binnen 10 minuten ontdek je GRATIS wat de oorsprong van jouw lage rugpijn is. Bang voor een hernia? De Screening ontleedt jouw rugpijn op basis van wetenschappelijke feiten en praktische vragen met een duidelijke conclusie.
50%
Download Gratis