Ischias Genezen In 5 Eenvoudige Stappen!
22 januari 2015 
2 min. leestijd

Ischias Genezen In 5 Eenvoudige Stappen!

Ischias genezen kan je zelf en op verschillende manieren voor elkaar krijgen. Een samenstelling van het juiste advies, behandeling en oefeningen geeft een goede prognose om ischias te laten genezen!

Wat is ischias?

De letterlijke betekenis van ischias is zenuwpijn in het gebied van de grote beenzenuw (nervus ischiadicus), wat veroorzaakt wordt door een irritatie van de zenuw daar waar de zenuw het ruggenmerg ontspringt of in het verloop van de zenuw in de bil.

De oorsprong van ischias kan zich bevinden vanuit de bil op basis van een Piriformis syndroom, of vanuit de rug op basis van een hernia.  Over het algemeen hebben we het bij ischias klachten ook wel over zenuwpijn op basis van verhoogde spanning van de Piriformis spier.

Ischias Genezen

Wat zijn de ischias symptomen?

Ischias symptomen door een verhoogde spanning van de Piriformis spier zijn namelijk ook anders dan klachten op basis van een hernia. Kenmerkende ischias symptomen bij een Piriformis syndroom zijn;

 • Bil pijn wat kan uitstralen in heup, achterkant en zijkant van het bovenbeen en bovenste gedeelte van het onderbeen.
 • Pijn die in het algemeen toeneemt bij het zitten en door de knieën zakken (Squatten)
 • Ook kan moeite worden ervaren met andere functionele activiteiten of lopen

Piriformis syndroom?!

De Piriformis spier is een tweedelig spier die een dwars verloop heeft vanaf de grote knobbel van je bovenbeen naar het bekken. Het middelste gedeelte van de spier bevindt zich in de bil waar de grote been zenuw tussen de twee delen van de spier heen loopt.

Wanneer de Piriformis spier overbelast, gespannen of verkort is kan dat zorgen voor irritatie van de nervus ischiadicus. Wanneer die irritatie vervolgens zorgt voor klachten spreken we ook wel van een Piriformis syndroom.

Ischias Behandeling

Ischias genezen vanuit de oorzaak!

Voor het goed te kunnen laten genezen van ischias klachten is het noodzakelijk dat je weet wat de oorzaak ervan is! De oorzaak van ischias kan liggen in verschillende factoren zoals;

 • Een direct trauma op de Piriformis spier
 • Blessure na een operatie
 • Ten gevolge van lage rug of SI klachten
 • Specifieke overbelasting

Het bepaald namelijk of dat alle oefeningen noodzakelijk zijn om je ischias te laten genezen. Wil je wat uitgebreider weten over de mogelijke oorzaken van ischias volg dan deze link.

Ischias zelf behandeling

Nou je weet dat ischias vaak komt door een verhoogde spanning in de Piriformis spier kan je die zelf gaan opheffen. Bij verhoogde spanning in een spier ontstaan er bijna altijd spierknopen op ook wel triggerpoints genoemd. Die kan je zelf goed behandelen door zelf massage.

TIP; vanaf minuut 1:15 is de uitleg over de zelf massage techniek van de Piriformis 😉

Ischias genezen door oefeningen

Wanneer je de spierknopen of triggerpoints hebt kunnen heffen zou je al goed moeten kunnen merken dat je klachten verminderen. Om er echter ervoor te zorgen dat het effect blijvend is zal je aanvullende oefeningen moeten gaan doen.

De oefeningen bij ischias bestaan uit;

 1. Stretchen van je Piriformis spier
 2. Trainer van je Piriformis spier en
 3. Beweeglijk maken/houden van je lage rug
 4. Versterken van je onderrug spieren

Ischias genezen? Volg onderstaande video’s

Probeer onderstaande oefeningen op het begin elke dag te herhalen. Normaal gesproken zou binnen 2-6 weken je ischias klachten moeten kunnen herstellen.

1. Stretchen van je Piriformis spier

TIP: Vanaf minuut 2:30 zie je 3 manieren om je Piriformis te stretchen

2. Trainer van je Piriformis spier

3. Beweeglijk maken/houden van je lage rug

4. Versterken van je onderrug spieren

Voor meer video’s over ischias, lage rugpijn en specifieke oefeningen ga je naar mijn Youtube kanaal.

Heb jij wel eens ischias gehad? Wat waren de stappen die je hebt ondernomen met welk resultaat? Schrijf een reactie hieronder om jou ervaring te delen 😉

Over de schrijver
Bastin Hofman is de oprichter en eigenaar van de Lage Rugpijn Fysio.nl. Sinds 2006 begeleid hij dagelijks als, Fysio-Manueeltherapeut, mensen naar een pijnvrije rug. Zijn specialisme van rugpijn wordt onderbouwd vanuit zijn wetenschappelijke opleiding als Master Manueeltherapeut (Msc) en Psychomische Fysiotherapeut (i.o). Inmiddels doorliepen al meer dan 2500+ mensen zijn "Online Screening" en hij heeft meer dan 250+ rugpijn gerelateerde video's en artikelen beschikbaar.
Robert Prummel
Door

Robert Prummel

op 25 Mar 2020

Ja! Beweging helpt, stilzitten beslist niet....

Reactie plaatsen

Gratis Rug "Screening"

Binnen 10 minuten ontdek je GRATIS wat de oorsprong van jouw lage rugpijn is. Bang voor een hernia? De Screening ontleedt jouw rugpijn op basis van wetenschappelijke feiten en praktische vragen met een duidelijke conclusie.
50%
Download Gratis