Hernia Leefregels: 6 Essentiële Tips
21 juli 2023 
in Hernia
3 min. leestijd

Hernia Leefregels: 6 Essentiële Tips

Hernia leefregels kunnen de kans vergroten op een succesvol herstel? Heb je hernia klachten en weet je niet waar te beginnen? Geen zorgen, ik begrijp dat het een uitdagende tijd kan zijn. Met deze leefregels heb je snel duidelijkheid en vergroot je de kans op het herstel van je hernia.

6 Essentiele Hernia Leefregels

Hernia Leefregels 6 Essentiele Tips

1. Blijf niet te lang in bed liggen

Het is begrijpelijk dat lage rugpijn en een hernia je willen aansporen om in bed te blijven en rust te nemen, maar uit onderzoek blijkt dat langdurige bedrust niet de beste aanpak is. In plaats daarvan is het essentieel om in beweging te blijven. Beweging is noodzakelijk om je rug soepel en sterk te houden, spierzwakte te voorkomen en het herstelproces te versnellen. Natuurlijk kun je korte periodes van bedrust nemen (1-3 uur) als dit verlichting geeft, maar vermijd de hele dag op de bank liggen.

2. Omgang met je dagelijkse werk

We begrijpen dat lage rugpijn je werk en dagelijkse activiteiten kan beïnvloeden. Overleg met je werkgever om tijdelijke aanpassingen te treffen om de druk van je rug te verlichten. Het niet forceren van je beenpijn is hierbij het uitgangspunt! Laat de beenpijn of wel zenuwpijn leidend zijn in de opbouw van je belasting.

Probeer echter zoveel mogelijk dagelijkse handelingen en werkzaamheden voort te zetten, zolang de pijn en belemmeringen dit toelaten. Geleidelijk de belasting opbouwen op basis van je zenuwpijn is raadzaam.

3. Gebruik van Pijnstillers

Als pijnstillers nodig zijn, is het verstandig om ze in de juiste volgorde van sterkte te gebruiken. Overleg met je huisarts voordat je andere of zwaardere pijnstillers dan paracetamol gebruikt. Spierontspanners worden over het algemeen niet aanbevolen in de behandeling van een hernia volgens onderzoek.

Bij een lage rug hernia kunnen ontstekingsremmende pijnstillers tijdelijk worden voorgeschreven om acute pijn en zenuwontsteking te beheersen. Ze kunnen ook nuttig zijn bij het bevorderen van mobiliteit en het vergemakkelijken van het bewegen en doen van hernia oefeningen.

Hernia Herstel Verbeteren

4. Belangrijkste hernia leefregel

Luister naar je beenpijn. Ondanks dat zenuwpijn continu van aard is en kan zijn. Is het belangrijkst dat je de zenuwpijn niet continu laat provoceren. Probeer daaromheen zoveel mogelijk bovenstaande drie tips te gebruiken en in te zetten.

5. Doe hernia oefeningen als dit gepast is!

Bij een lage rug hernia kunnen gerichte oefeningen een belangrijke rol spelen in het verminderen van symptomen. Het is echter van cruciaal belang om te weten welke oefeningen veilig en geschikt zijn om uit te voeren bij een hernia, omdat sommige oefeningen de aandoening kunnen verergeren.

Daarnaast is het de vraag of de oefeningen je gaan helpen. Dit is namelijk niet altijd het geval. Eerste voorwaarde is dat je beenpijn niet erger wordt. Is dit het geval, en merk je dat je door de oefeningen wel mobieler wordt in je rug, ga er dan vooral mee door.

6. Heb geduld!

Onthoud dat ongeveer 75% van de hernia-patiënten binnen 3 maanden herstelt, waarbij sommigen spontaan herstellen en terugvormen. Geduld is cruciaal tijdens het herstelproces. Focus op het verbeteren van je lichaamshouding, flexibiliteit en kracht. Geleidelijk weer in beweging komen en de juiste stappen nemen, zoals hierboven beschreven, zijn essentieel voor een succesvol herstel.

Samenvatting Hernia Leefregels

Een hernia en het volgen van de hernia leefregels kunnen uitdagend zijn, maar met de juiste leefregels en behandeling kun je de controle terugkrijgen. Beweging is je vriend, bedrust is niet het antwoord. Pas je werkzaamheden tijdelijk aan en gebruik pijnstillers verstandig. Luister naar je beenpijn en oefen waar het je iets oplevert. Met geduld en doorzettingsvermogen kun je weer genieten van een leven met minder pijn en belemmeringen.

Hernia Leefregels

Blijf jezelf de ruimte geven om te herstellen en neem de tijd die je nodig hebt. Als je echter vragen hebt of je situatie niet verbetert, raadpleeg dan altijd een specialist om je verder te begeleiden op weg naar herstel.


Over de schrijver
Bastin Hofman is de oprichter en eigenaar van de Lage Rugpijn Fysio.nl. Sinds 2006 begeleid hij dagelijks als, Fysio-Manueeltherapeut, mensen naar een pijnvrije rug. Zijn specialisme van rugpijn wordt onderbouwd vanuit zijn wetenschappelijke opleiding als Master Manueeltherapeut (Msc) en Psychomische Fysiotherapeut (i.o). Inmiddels doorliepen al meer dan 2500+ mensen zijn "Online Screening" en hij heeft meer dan 250+ rugpijn gerelateerde video's en artikelen beschikbaar.
Raymond
Door

Raymond

op 21 Jul 2023

Vreemd dat er over been pijn wordt gesproken terwijl dat helemaal niet hoeft op te treden met een hernia.

Bastin Hofman
Door

Bastin Hofman

op 20 Jan 2024

Beste Raymond, in theorie heb je daar helemaal gelijk in. Er kan inderdaad sprake zijn van een hernia, letterlijk vertaald ook wel uitpuiling, zonder dat dit de zenuwwortel irriteert of comprimeert. Het is en blijft goed dit te beseffen om een verkeerd te voorkomen. Dank dus voor je reactie. De leefregels hebben dus betrekking op zenuwpijn in relatie tot een hernia laag in de rug.

Reactie plaatsen

Gratis Rug "Screening"

Binnen 10 minuten ontdek je GRATIS wat de oorsprong van jouw lage rugpijn is. Bang voor een hernia? De Screening ontleedt jouw rugpijn op basis van wetenschappelijke feiten en praktische vragen met een duidelijke conclusie.
50%
Download Gratis