Eerste Hulp Bij Symptomen Hernia!
13 juli 2014 
in Hernia
3 min. leestijd

Eerste Hulp Bij Symptomen Hernia!

Symptomen hernia kunnen zorgen voor een hoop pijn en belemmeringen. Heb je symptomen van een hernia? Dan heb bieden deze tips je een eerste hulp bij het herstel van je hernia symptomen.

Voordat ik je een eerste hulp bij symptomen van een hernia kan bieden dien je weten of dat er sprake is van een hernia. Weet je wat een hernia is, de kenmerkende symptomen zijn en hoe je kan bepalen of je geen gewone lage rugpijn hebt? Ik vat een aantal zaken eerst voor je samen.

Wat is een Hernia?

Een hernia betekent letterlijk uitpuiling en in de lage rug heeft dat betrekking op een uitpuiling van de tussenwervelschijf. De tussenwervelschijf kan zo ver uitpuilen dat hij de uittredende zenuw comprimeert  en/of irriteert. Met als kenmerkende verschijnselen stekende uitstralende pijn tot in het onderbeen.

Omdat het niet altijd de tussenwervelschijf hoeft te zijn die de zenuw irriteert spreekt men ook wel van Ischias klachten of medisch gezien van een Radiculair Syndroom. Symptomen van een hernia kan je echter goed zelf herkennen.

Symptomen Hernia

Symptomen hernia?!

Pas op het moment dat een hernia zorgt voor compressie en/of irritatie van een zenuwwortel geeft het een aantal kenmerkende symptomen. Je hoeft dus niet altijd klachten te hebben bij een hernia. Je kan een symptomen van een hernia herkennen door;

 • Uitstralende pijn in het been tot onder de knie
 • Wat gepaard kan gaan met;
  • Verminderd gevoel in het been
  • Verminderde kracht in het been
  • Uitval van de reflexen in het been
 • In erge gevallen kan dit leiden tot het optreden van een “Klapvoet” of “Hanentred”

Symptomen hernia, 4 tekenen!

Het belangrijkste kenmerk bij een hernia is dus de uitstralende pijn in het been die verder gaat dan je knie! Er zijn echter nog een aantal kenmerken die goede indicatie kunnen geven of dat je klachten hebt op basis van een hernia. Kan je deze vragen met ja beantwoorden?

 1. Heb je uitstralende pijn voorbij de knie tot in het onderbeen?
 2. Heb je toename van pijn in het been bij hoesten, niezen en/of persen?
 3. Is de uitstralende pijn in het been is “schietend” van aard?
 4. Is de pijn in het been is erger dan de pijn laag in de rug?

Verwachting herstel symptomen hernia gunstig!

Over het algemeen is het “natuurlijke beloop”  van hernia symptomen die kort aanwezig zijn gunstig. De meeste pijn en daarbij gevende beperkingen kunnen al binnen 2 weken weer verdwenen zijn. Daarnaast blijkt dat;

 • 50% van de mensenverbetering merkt binnen 10 dagen
 • 75% van de mensen verbeteringmerkt na vier weken
 • 60% van de mensen binnen 3 maanden herstelt
 • 70% van de mensen binnen 12 maanden herstelt

Bij de meeste mensen is de eerste verwachting voor herstel goed. Maar toch zijn er wel aanzienlijk (tot 30%) wat mensen die tot een jaar of langer pijn houdt. Bij aanvang van de pijn is het raadzaam om direct gebruik te maken tips voor een eerste hulp bij een hernia symptomen. Er zijn een aantal signalen die verband houden met een ongunstig herstel.

 

Eerste hulp symptomen hernia

De behandeling van hernia symptomen kan nogal eens verschillen in Nederland. Dit kan te maken hebben door een gebrek aan gegevens over het stellen van de juiste diagnose en opstellen van het juiste behandelplan. Maar ook door een gebrek aan kennis van medische en wetenschappelijke richtlijnen.

De tips hieronder zijn gebaseerd op recentelijk wetenschappelijk onderzoek van hoge kwaliteit. Ze hebben betrekking op vastgesteld bewijs opgesteld aan de hand van een analyse van meerdere onderzoeken. De 5 dingen die je als eerste hulp zelf kan doen zijn;

 1. Zorg dat je weet wat een hernia is en wat de oorzaak van je symptomen zijn! Kennis maakt macht dus zorg dat je als eerste inleest over het onderwerp!

 1. Onthoud dat de eerste verwachting voor herstel gunstig is! Zeker met behulp van deze tips, maar ook het “natuurlijke beloop” dus zonder therapie kan een hernia op korte termijn goed hertellen!

 1. Actief blijven bewegen heeft duidelijk de voorkeur boven langdurige bedrust. Wissel veel je houding af en probeer daarbij te letten op een goede houding. Een aantal uur bedrust kan enig verlichting van symptomen geven, maar langdurige bedrust leidt niet tot sneller herstel!

 1. Gebruik voor het verminderen van de pijn de juiste pijnstillers. Je kan hierbij gebruik maken van vier stappen in het gebruik van pijnstillers. Vanaf stap 2 dien je echter altijd te doen in overleg met je huisarts.
  1. (Stap 1) Paratetamol
  2. (Stap 2) Ibuprofen of andere ontstekingsremmende pijnstiller
  3. (Stap 3) Paracetamol, ontstekingsremmende pijnstiller icm Codeïne.
  4. (Stap 4) Morfine

 1. Als de pijn niet vermindert na 6-8 weken of als de pijn zo hardnekkig is dat het niet reageert op zware pijnstillers dan is het raadzaam om je door te laten sturen naar een Neuroloog. Merk je dat er vooruitgang zit in het herstel kan je verder met je hernia behandeling.

Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel of zijn er nog onduidelijkheden? Schrijf me onderaan deze pagina een reactie op dit artikel!

Over de schrijver
Bastin Hofman is de oprichter en eigenaar van de Lage Rugpijn Fysio.nl. Sinds 2006 begeleid hij dagelijks als, Fysio-Manueeltherapeut, mensen naar een pijnvrije rug. Zijn specialisme van rugpijn wordt onderbouwd vanuit zijn wetenschappelijke opleiding als Master Manueeltherapeut (Msc) en Psychomische Fysiotherapeut (i.o). Inmiddels doorliepen al meer dan 2500+ mensen zijn "Online Screening" en hij heeft meer dan 250+ rugpijn gerelateerde video's en artikelen beschikbaar.
Reactie plaatsen

Gratis Rug "Screening"

Binnen 10 minuten ontdek je GRATIS wat de oorsprong van jouw lage rugpijn is. Bang voor een hernia? De Screening ontleedt jouw rugpijn op basis van wetenschappelijke feiten en praktische vragen met een duidelijke conclusie.
50%
Download Gratis