Een Hernia Operatie! Is Het Nodig?
31 januari 2015 
in Hernia
3 min. leestijd

Een Hernia Operatie! Is Het Nodig?

 

Hernia Operatie is vaak het eerste waar aan gedacht wordt op het moment dat een hernia wordt vastgesteld. Maar is het resultaat van een hernia operatie wel beter dan wanneer je niet geopereerd wordt?!

Wanneer je op basis van je hernia symptomen, lichamelijk onderzoek en eventueel aanvullende diagnostiek zeker weet dat je zenuwpijn hebt door een hernia. Kan je gaan nadenken over welke behandeling het best werkt. Vaak wordt al direct gedacht aan een hernia operatie, maar dit is niet altijd nodig!

 

Natuurlijk herstel hernia gunstig

Wanneer je “niks” doet bij een hernia is de kans groot dat je binnen 6 weken duidelijk afname hebt van je klachten. Je kan dan ook wel zeggen dat het natuurlijk herstel van een hernia gunstig is. Bij 70% van de mensen met een hernia verminderd de zenuwpijn in het been vanzelf.

Het gunstige beloop van een hernia heeft wel te maken met de periode van je pijnklachten. Het kan zijn dat je binnen de eerste 6 weken wel veel pijn en uitstralende zenuwpijn of ischias ervaart waardoor je eventueel niet je werk en/of sport kan uitvoeren. Als binnen de eerste 6 weken je hernia klachten “acceptabel” zijn en verminderen spreek je al je natuurlijk herstel aan.

 

Hernia Operatie

 

Hernia operatie bij geen natuurlijk herstel?

Er zijn een aantal factoren die je kunnen voorspellen of je herstel volgens het natuurlijk verloop goed kan herstellen. Niet alleen het langer duren van je hernia langer dan 6 weken zorgt voor een minder goed herstel maar ook;

  • Toename van pijn bij het hoesten, niezen, persen (HNP)
  • Toename van uitstralende pijn in het been bij het zitten
  • Te hoge Body Mass Index (BMI)

 

Een hernia operatie dan maar?

Uit meerdere onderzoeken blijkt dat de vermindering van pijn en beperkingen op de lange termijn (1-2 jaar) gelijk zijn tussen een hernia operatie en conservatieve behandeling. In beide gevallen is de verwachting gunstig ten aanzien van terugkeer naar werk en vermindering van dagelijkse belemmeringen.

Er is echter wel een groot verschil tussen een hernia operatie en conservatief beleid op de korte termijn (<3 maanden). Het blijkt dat een hernia operatie snellere verlichting geeft van de uitstralende beenpijn. Op het moment dat je hernia klachten langer dan 3 maanden bestaan en je beenpijn niet te houden is waardoor je nog steeds niet kan werken of dagelijkse activiteiten kan uitvoeren, dan heeft een hernia operatie meerwaarde.

 

Toch liever geen hernia operatie…

Wat je ook kiest om te doen in je behandeling het is altijd goed om te kijken naar de oorzaak van je rug en/of beenpijn. Ischias of zenuwpijn ten gevolge van een hernia is vaak in combinatie met lage rugpijn aanwezig. Bij beide klachten zijn veel factoren die je zelf kan beïnvloeden om te kunnen herstellen.

De dingen die je o.a. zelf al kan doen in je hernia behandeling zijn:

 

  1. Blijf niet de hele dag in bed liggen! Uit onderzoek blijk namelijk dat het blijven belasten effectiever is dan het nemen van langdurige bedrust! Even gaan liggen voor een uurtje of twee voor pijnverlichting is prima, maar niet de hele dag!

 

  1. Blijf in beweging! Het blijven bewegen is absoluut niet schadelijk voor je rug en eigenlijk noodzakelijk om je eigen herstellend vermogen aan te spreken. Het houdt je rug soepel en de spieren actief.

 

  1. Pas je werkzaamheden aan! Neem maatregelen die tijdelijk je werk intensiteit verminderen door bijvoorbeeld korte dagen te werken, of zware handelingen uit handen te geven. Het is wel het beste om door te blijven gaan met je dagelijkse werkzaamheden zover de pijn en belemmeringen het toelaten. Bouw het vanuit daar weer rustig op.

 

  1. Gebruik pijnstiller zo nodig! Het is aan te bevelen om pijnstillers te gebruiken in volgorde van sterkte. Wanneer je niet alleen pijnstillers zoals paracetamol gebruikt maar ook andere ontstekingsremmende pijnstillers is het raadzaam om dit te overleggen met je huisarts.

 

  1. Heb geen angst in het bewegen! Ondanks dat je veel been- en rugpijn kan ondervinden bij een hernia is het noodzakelijk om jezelf in beweging te houden. Bij een hernia behandeling kan je zelf een hoop middelen gebruiken om resultaat te behalen en een hernia operatie te voorkomen.

 

  1. Blijf geloven in een goed herstel! Uit cijfer blijkt dat 75% van de mensen binnen 3 maanden spontaal herstelt of sterk verminderd. Het is wel noodzakelijk dat je onder andere de hierboven genoemde tips in praktijk brengt.

 

Al deze aanbevelingen berusten niet alleen op mijn mening, maar zijn gebaseerd op richtlijnen die zijn opgesteld uit de beroepsgroep fysiotherapie. Heb je zelf andere dingen die je toepast in je hernia behandeling of een hernia operatie? Deel het hieronder voor lotgenoten of geïnteresseerden ;)

 

Over de schrijver
Bastin Hofman is de oprichter en eigenaar van de Lage Rugpijn Fysio.nl. Sinds 2006 begeleid hij dagelijks als, Fysio-Manueeltherapeut, mensen naar een pijnvrije rug. Zijn specialisme van rugpijn wordt onderbouwd vanuit zijn wetenschappelijke opleiding als Master Manueeltherapeut (Msc) en Psychomische Fysiotherapeut (i.o). Inmiddels doorliepen al meer dan 2500+ mensen zijn "Online Screening" en hij heeft meer dan 250+ rugpijn gerelateerde video's en artikelen beschikbaar.
Reactie plaatsen

Gratis Rug "Screening"

Binnen 10 minuten ontdek je GRATIS wat de oorsprong van jouw lage rugpijn is. Bang voor een hernia? De Screening ontleedt jouw rugpijn op basis van wetenschappelijke feiten en praktische vragen met een duidelijke conclusie.
50%
Download Gratis