Buikpijn En Rugpijn! Hoe Komt Het En Wat Is Het Verband?
20 februari 2015 
3 min. leestijd

Buikpijn En Rugpijn! Hoe Komt Het En Wat Is Het Verband?

Buikpijn en rugpijn kunnen tegelijk of afzonderlijk voor veel belemmeringen zorgen. Er kan een duidelijk verband bestaan tussen buikpijn en rugpijn. Aan de hand van typische kenmerken kan je herkennen waar je buikpijn door komt!

Bij het maken van onderscheid tussen de herkomst van je buikpijn is één groot kenmerk van belang. Is je buikpijn afhankelijk van bewegingen die je maakt en/of is het ontstaan bij het maken van een “verkeerde” beweging.

Wanneer je buikpijn namelijk niet zoals we dat noemen niet afhankelijk is van beweging is de kans groot dat je buikpijn door je inwendige organen wordt veroorzaakt. Pijn vanuit je ingewanden kan naast buikpijn ook zorgen voor rugpijn!

Buikpijn en rugpijn door je ingewanden!

Wanneer we het hebben over je ingewanden heeft dat ook wel betrekking tot je “viscerale” organen. Visceraal is ook bekend als visceraal vet wat ook wel betekent het vet rondom je organen of ook wel buikvet. Wat de meest ongezonde plek is om een te hoog vetpercentage te hebben.

Je ingewanden bestaan uit een hoop organen waar onder andere je maag, dunne darm, dikke darm, nieren en blaas zich bevinden. De kenmerk van je organen bij een irritatie is dat ze niet altijd op de plek waar ze zich bevinden de pijn laten ervaren.

De pijn vanuit je organen wordt namelijk ten eerste geprojecteerd op een bepaald gebied van je huid. En ten tweede kan dat bepaalde gebied afwijken van de locatie van waar de organen zich bevinden.

Gerefereerde buikpijn en rugpijn

Het projecteren van pijn in een ander gebied dan waar de bron van de pijn zit wordt ook wel “reffered pain” of vrij vertaald gerefereerde pijn genoemd. Een bekend voorbeeld van gerefereerd pijn is dat iemand met hartklachten pijn kan voelen op zijn borst, keel en linker arm. Wat het reffered pain gebied is van je hart.

Zo bestaat voor elk orgaan een bekend reffered pain gebied. Op het moment dat je buikpijn en rugpijn hebt kunnen daar een aantal organen voor verantwoordelijk zijn. Als je kijkt naar onderstaand plaatje zie je dat voornamelijk je nieren, lever en galblaas voor zowel buikpijn als rugpijn kunnen zorgen.

Hoe maakt je onderscheid tussen buikpijn en rugpijn?

Als eerste kan je een makkelijke schifting maken tussen buikpijn en rugpijn. Heb je namelijk gewone “lage rugpijn” dan is dat altijd bewegingsafhankelijk en te herkennen aan vaste lage rugpijn symptomen. Bewegingsafhankelijk wil zeggen dat de lage rugpijn erger of minder wordt door beweging.

Bij lage rugpijn vanuit één van je organen zal de pijn niet afhankelijk zijn van beweging, maar continu aanwezig zijn of bepaald worden door voeding, vocht en/of ontlasting. Daarnaast geeft pijn vanuit je organen andere kenmerken doordat je organen ook minder goed werken wanneer ze voor pijn zorgen.

Verband tussen buikpijn en rugpijn bepalen

In de medische wereld noemen we het uitvragen van klachten aan de organen ook wel “Tractus Anamnese”. Bij het uitvragen van klachten aan de lage rug en buik spreken we ook wel van de “Tractus Digestivus”. Het zijn ook wel de organen waar het voedsel langsloopt.

Klinkt misschien allemaal lastig en onbekend, makkelijk gezegd heb je naast je lage rugpijn en buikpijn ook van één van de onderstaande symptomen? Dan zou er een relatie tussen je lage rugpijn, buikpijn en je organen waarschijnlijk.

 • Verminderde eetlus
 • Slikklachten
 • Zuurbranden
 • Braken
 • Opboeren
 • Voedselintoleratie
 • Misselijkheid
 • Problemen met je ontlasting (kleur, consistentie, bloed, frequentie)
 • Geelzucht

Andere oorzaak van buikpijn en rugpijn

Als je nog eens kijkt naar het plaatje hieronder valt vooral het gebied van de nieren op die zowel voor je buikpijn en rugpijn kunnen zorgen. Je nieren behoren niet tot de organen waar je voedsel langsloopt maar behoort tot de “Tractus Urogenitalis”. Of ook wel de nieren, urinewegen en geslachtsorganen.

Verminderd functioneren van je nieren kan je herkennen aan;

 • Pijnlijk plassen
 • Veranderde frequentie plassen
 • Hoeveelheid van urine
 • Kleur van je urine (bloed of donkergeel)
 • Urinestraal
 • Nadruppelen
 • Seksueel functioneren

 

Herken je één van de bovenstaande klachten en is je rugpijn niet bewegingsafhankelijk. Dan is het zeer waarschijnlijk dat je één van je organen niet goed functioneert en zorgt voor de buikpijn en/of rugpijn. Het is dan uiteraard verstandig om contact op te nemen met je huisarts.

Heb je wel een buikpijn en rugpijn?!

Wat zijn jouw ervaringen met buikpijn en rugpijn? Welke symptomen waren tekenend voor je buikpijn en rugpijn?! Deel je ervaring met anderen door een reactie achter te laten op het reactie formulier onderaan de pagina.

Over de schrijver
Bastin Hofman is de oprichter en eigenaar van de Lage Rugpijn Fysio.nl. Sinds 2006 begeleid hij dagelijks als, Fysio-Manueeltherapeut, mensen naar een pijnvrije rug. Zijn specialisme van rugpijn wordt onderbouwd vanuit zijn wetenschappelijke opleiding als Master Manueeltherapeut (Msc) en Psychomische Fysiotherapeut (i.o). Inmiddels doorliepen al meer dan 2500+ mensen zijn "Online Screening" en hij heeft meer dan 250+ rugpijn gerelateerde video's en artikelen beschikbaar.
Mieke Leenders
Door

Mieke Leenders

op 09 Nov 2018

De pijn begint s,nachts. Dus in liggende houding. Hoe langer ik weer in de benen ben hoe rustiger het weer wordt. Straalt soms uit naar de benen. Overdag vaak zonder pijn.( ik heb ook last van divertikels) gisteren nog gespoeld.

Henk
Door

Henk

op 22 Feb 2019

Ik onderging een rugoperatie microdiscectomy L3L4. Nu na 7 maanden heb ik last van buikpijn en darmklachten. Als ik op de geopereerde wervel beetje druk voel ik dat mijn darmen daardoor gaan rommelen. Ik had in het begin ook een parasiet maar na antibiotica was die verdwenen. De darmklachten bleven echter wel. De rugklachten zijn wel minder geworden maar de misselijkheid en buik- en darmklachten zijn er nog steeds. Komt dit nu uit mijn rug, of uit mijn darmen?

Mart
Door

Mart

op 28 Sep 2022

Beste Henk Ik heb hier al enkele jaren ook last van. Wat heb jij er aan katen doen?

Reactie plaatsen

Gratis Rug "Screening"

Binnen 10 minuten ontdek je GRATIS wat de oorsprong van jouw lage rugpijn is. Bang voor een hernia? De Screening ontleedt jouw rugpijn op basis van wetenschappelijke feiten en praktische vragen met een duidelijke conclusie.
50%
Download Gratis